RecensieStreaming

Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

SA-CD renaissance?

SHM-SACDToen Sony een paar jaar geleden met het produceren van SA-CD schijfjes stopte bleef dit medium in leven door de enthousiaste kleine muziekuitgeverijen waaronder MoFi, waarvan maandelijks nog een paar nieuwe titels verschijnen. Het zwaartepunt was buiten MFSL echter op de release van klassieke muziek en Jazz komen te liggen. Popmuziek leek wat SA-CD betreft aan een vroegtijdig eind gekomen.

Totdat…

SHM-SACD 2Japanners het SA-CD medium in een soort wedergeboorte in de mainstream gaven, in de vorm van een niet aflatende strook SA-CD releases, onder de vlag van SHM-SA-CD, waarbij ‘SHM’ staat voor een beter dragermateriaal. De grote platenbonzen als Universal bracht inmiddels al vele pop en rock klassiekers in het SA-CD medium uit. De populariteit lijkt voorlopig niet meer te stoppen. Hier in Europa is het een stuk minder, en moeten we het met de dure import uit Japan doen.

Geen drama

Niet dat dit zo dramatisch is: het aantal firma’s dat 24 bit highres downloads aanbied groet nog steeds. Zelfs native DSD downloads zijn mogelijk bij een site als van 2L. Linn en HDtracks Highresaudio leveren muziekfiles tot 24 bit/ 192 kHz. Ik heb van alle genoemde sites al muziek gekocht en het werkt perfect. Het valt op dat tegenwoordig nieuwe albumreleases vaak gelijk als CD en high res download te koop zijn. Het leuke is dat de laatste vaak niet eens meer kost. Het voordeel van het ontbreken van een fysiek medium, verpakking en transport, wat kosten reducerend werkt. En het voordeel dat je op de dag van de release het album al vanaf je harde schijf kunt luisteren.

Binnenwerk

De binnenkant ziet er netjes verzorgd uit, maar na alle uiterlijke overrompelingen wel wat meer van deze wereld. Esoteric gebruikt in de D-07 DAC een conventionele voeding met een grote bandkerntransformator als middelpunt. Ze zijn niet de eerste die dit boven het gebruik van moderne lichte schakelende voedingen prevaleren voor het voeden van audioschakelingen. De chipset in de DAC elektronica komt van het Japanse AKM, die je meer in professionele apparatuur tegenkomt dan in consumentenaudio.

Een AK4114 receiver en een AK4392 digitaal – analoog converterchip. De mogelijkheid om de D-07 als preamp te gebruiken zit ‘m in deze 32 bit chip en waardoor er voldoende ruimte is om dat zonder bitverlies te doen. Zelf heb ik de ‘07’ hoofdzakelijk in de fixedstand gebruikt. Typisch toch weer dat we ook hier weer de schijnbaar onontkoombare en inmiddels bejaarde NE5532 en NE5534 opamps weer tegenkomen in de analoge versterkertrapjes na de converterchip. Is er voor een dergelijk high end da-converter nou echt geen hedendaagse opamp te vinden die superieur is aan de 5532/34? Er is de laatste dertig jaar toch wel wat gebeurd op opamp gebied, dacht ik toch?

Het is echt niet dat de geluidskwaliteit me tegenvalt, maar als ik dit zie denk ik steeds aan wat er nóg meer uit de bestaande schakeling te halen zou zijn. Maar misschien is het een verder onschuldige opzet van de maker om de boel wat te drukken om de verschillen met de grote broers in het programma niet te klein te maken. Ja, ik kijk graag naar thrillers met complot theorieën… De USB ingang is geconfigureerd rond de steeds vaker gebruikte TE7022L chip van Tenor. Deze USB-bus geeft de mogelijkheid om een computer of laptop direct op de dac aan te sluiten zodat deze als luxe soundkaart dient.

Eindelijk hires zonder restricties

Tot voor kort was het afspelen van hires muziek nog zwaar gelimiteerd. SA-CD en DVD-Audio spelers hadden wel een spdif uitgang, maar deze werd geblokkeerd als er iets anders dan een cd in de speler lag of het signaal werd door de speler gedownsampled naar 16 bit/ 48 kHz. Nu we hires muziekfiles vanaf de harde schijf naar een da-converter van onze eigen keus kunnen loodsen gaat er een nieuwe wereld open.

Running on EmptyEen mooi voorbeeld van een 24/192 album is Jackson Browne’s ‘Running on Empty’. Vergeleken met oude CD is dit voor mij persoonlijk al jaren meest favoriete JB album onthutsend beter geworden. Dit ligt zeker niet alleen aan de opgevoerde resolutie, maar nog meer aan de speciaal voor de DVD-Audio gemaakte remix/ remastering van de oorspronkelijke analoge meersporentape. Inmiddels is deze versie ook als high res download verkrijgbaar, bij onder andere HDtracks. Ik heb er even een analyse op losgelaten en het gaat inderdaad om dezelfde masters.

De in de dubbelpakket bijgeleverde cd is ‘slechts’ de geremasterde versie en hoe verdienstelijk die ook klinkt, die zal door mij niet meer uit de digipack worden gehaald. De meeste hires muziek die ter download wordt aangeboden is in 24 bit/ 96 kHz.. Hoewel het aantal album in 24/ 192 duidelijk toeneemt. Dac’s van een paar jaar geleden kunnen goed met 96 kHz overweg.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

  • Toch vreemd dat ondanks de prijs, men het jitterverhaal niet helemaal beheerst.
    Ook die genoemde opamps zijn bedenkelijk.
    Typisch een geval van teveel betalen voor de naam/uitstraling.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.