RecensieStreaming

Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

De importeur van Esoteric liet me een tijd met een Esoteric D-07 DA-converter en P-05 SA-CD transport spelen. Een mogelijkheid waar ik al langere tijd naar uit keek. Maar geven deze prachtig gebouwde apparaten ook werkelijke winst in geluidskwaliteit. Loont het om een dergelijk kostbare DAC en SA-CD transport aan te schaffen?

Esoteric D-07 DAC schuinEsoteric

Esoteric is de luxe stal van het bekende TEAC, een Japans bedrijf dat al vele decennia audioapparatuur van grote klasse ontwikkeld en bouwt. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn het met name de mooie tapedecks die TEATEAC A3340SC hun goede reputatie gaven, later blijkt de fabriek ook vreselijk mooie cd-spelers te kunnen maken. Wie herinnerd zich nog de introductie van het VRDS loopwerk? Niet veel minder dan een revolutie destijds.

TEAC besluit in de late jaren 80 hun topapparatuur uit te gaan brengen onder de Esoteric vlag. Dat heeft in de loop der tijd juweeltjes van apparaten opgeleverd. Het VRDS loopwerktechniek is sindsdien steeds verder verfijnd en de huidige stand daarvan is in het hier besproken P-05 SA-CD/ CD transport te zien.

De D-07 digitaal analoog-converter is principe het instapmodel van Esoteric, hoewel dat in absolute zin als een relatief begrip gezien mag worden natuurlijk. We hebben hier te doen met een instapper die veel topapparaten van de concurrentie het nakijken geeft, in prijs en uitvoering. Veel van de techniek die in de bijna dubbel zo kostbare D-05 van Esoteric is gestopt, die in 2007 het levenslicht zag, vind je ook terug in de D-07. Hoewel de prijs er nog niet om liegt natuurlijkEsoteric P-05 transport VRDS loopwerk.
Esoteric maakt nu eenmaal bijna ‘cost no object’ apparatuur. En het kan nog duizelingwekkend veel gekker dan de hier besproken converter. Het topmodel uit de Esoteric reeks is de D-01, een mono da-converter, met separate voedingskast, waar je er dus twee van nodig hebt voor stereo. Samen met het bijpassende P-01 SA-CD transport moet je wel tot de happy few horen om dit aan te kunnen schaffen. En uiteraard wil je ook nog een Superclock bij, want ieder vorm van twijfel over of je wel het beste van het beste hebt aangeschaft, moet bij de bron de kop in worden gedrukt. Voor je als altijd onrustige audiofiel weer nachten wakker ligt te woelen en te malen. Heerlijke audiogerelateerde luxeproblemen kunnen ons nu eenmaal behoorlijk van ons stuk brengen…

Voor de minder draagkrachtigen onder ons, waaronder uw nederige auteur: zie het positief, de ervaringen opgedaan bij dit soort F1 apparatuur komen later vaak terug in de elektronica van de meer betaalbare apparaten uit de stal, zodat uiteindelijk iedereen er zijn voordeel mee kan doen. Dat betekend in dit geval dat je met de D-07 een dijk van de DA-converter koopt, voor een bedrag dat voor een serieuze audioliefhebber nog wel te doen moet zijn. En man, ik heb echt genoten van dit mooie Esoteric spul. Ik kreeg ook heel ruim de tijd om de ins en outs te ontdekken.

D-07 en P-05 van dichtbij

Voor me staan twee apparaten waarvan de duurzame bouw er met bakken van af straalt. De behuizing is uit dik gefreesd aluminium opgetrokken. De afmetingen van de D-07 converter zijn 44,2 x 10,4 x 34,5 cm (b x h x d) bij een gewicht van 9,5 kg. Het P-05 transport meet 44,2 x 12,6 x 33,2 cm en weegt 14 kg. De mooie curves in de frontplaat geven het uiterlijk de chique en luxe uitstraling.

Esoteric D-07 DAC frontaal 2Alles aan de Esoteric apparaten ademt aandacht voor detail uit. Slechts vijf drukschakelaar sieren het front van de dac plus een duidelijk blauw, in stappen te dimmen, display. Een achttal drukkers, plus display, de voorkant van de P-05. Dit P-05 transport heeft ook de mogelijkheid om dual mono digitaal uit te gaan naar D-01 mono da-converters, een functie die we hier natuurlijk niet konden gebruiken.

De koppeling tussen transport en DAC kan zowel met een SPDIF kabel als met een speciale XLR kabel. Bij de laatste wordt ook het SA-CD signaal digitaal doorgevoerd naar de D-07 converter. Dat maakt deze aansluiting eigenlijk al tot een must. De andere must is de koppeling van de wordclock tussen beide apparaten. De klok in de converter fungeert dan als systeemklok en maakt het 05 transport tot slaaf. Wil je helemaal gek doen, dan kan de D-07 DAC ook nog eens met één van de twee losse Esoteric systeemklokken worden uitgerust. Naast de digitale XLR ingang zijn er een tweetal SPDIF cinchaansluitingen, een Toslink en een USB-ingang. Analoge uitgangen zijn zowel in single ended als gebalanceerd uit via XLR aansluitingen.

Het P-05 transport is uitgerust met de laatste versie van het VRDS loopwerk: de VRDS NEO. Een machtig stuk techniek dat in niets te vergelijken met de doorgaans toegepaste flutgevallen die we in reguliere spelers tegenkomen, en helaas niet alleen in budget spelers. Een dergelijk VRDS NEO loopwerk ontwikkelen en gebruiken is alleen al een kostbare actie, dat de hoge vraagprijs van het P-05 transport deels verklaard.

Esoteric P-05 transport frontaalHet kost wat, je krijgt er ook wat voor terug. Het is een genot om de werking van het VRDS loopwerk te zien. Dan kan door een venster bovenin de speler. De schijf zoeft naar binnen, de klem sluit de CD of SA-CD strak op en spelen maar. De werking van de P-05 is zoals verwacht rigide en stil. En veel sneller dan verwacht, moet ik zeggen. De bediening van de Esoteric apparatuur heeft even wat tijd nodig. De vele mogelijkheden die via het menu zijn door te lopen vergen wat aandacht, als je tenminste voor het optimale resultaat gaat. Met de gebruiksaanwijzing er bij kom je snel tot het spelen van muziek. Veel instellingen zijn eenmalig, of je moet net als ik steeds toch even de andere filterinstelling, upsampling of wat ook willen beluisteren. Op zich is de bediening ergonomisch en overzichtelijk.

Reflecties

Je zou je kunnen afvragen waarom nog een dergelijk duur digitaal transport aan te schaffen in een tijd waarin netwerkaudio met de dag normaler lijkt te worden. Er zijn echter nog genoeg mensen die graag fysieke schijfjes spelen en misschien ook nog over een royale SA-CD collectie beschikken. Het rippen van de SA-CD content is mogelijk als je over een bepaald type Sony PS3 beschikt, maar het blijft een stuk omslachtiger dan het rippen van een CD of zelfs een DVD-Audio schijf.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Esoteric P-05 SA-CD Transport en D-07 DAC

  • Toch vreemd dat ondanks de prijs, men het jitterverhaal niet helemaal beheerst.
    Ook die genoemde opamps zijn bedenkelijk.
    Typisch een geval van teveel betalen voor de naam/uitstraling.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.