Elipson Planet LW actieve luidspreker
Restricties
Maar geen voordeel zonder nadeel heeft J.C. ons geleerd. Het speelgemak van de Planet LW brengt voor de diehard ‘audiofiel’ waarschijnlijk ook onoverkoombare restricties met zich mee. Ten eerste: er zijn geen harde digitale en/of analoge ingangen op de Planet LW te vinden. Vind ik persoonlijk ook jammer. Hoe mooi en storingvrij het ook gaat, de aansturing kan alleen vanuit de ‘Well’ dongels. Je kunt dus geen voorversterker op de speakers aansluiten. Via dit systeem kun je ook tot maximaal 16 bit/ 48 kHz muziekfiles spelen. Ofwel: maximaal cd-kwaliteit. Daar is niks mee, zolang je geen verzamelaar van high res 24 bit/ 96 of 192 kHz muziek bent.
Voordelen
Dat is natuurlijk naast de ongecompliceerde werking en het fraaie geluid het totaal ontbreken van bekabeling. Geen speakerkabels, geen interlinks, geen digitale SPDIF verbindingen, niks van alles. Als je dan bedenkt dat je normaal met gemak een bedrag aan de genoemde bekabeling kunt besteden dat de aanschafprijs van het complete Planet LW systeem ruim overtreft…
Voor wie is de Planet LW eigenlijk bedoeld?
Even voor de duidelijkheid: de Elipson Planet L of LW is een doodserieus volbloed speakersysteem, hoe verraderlijk aaibaar de ronde vorm ook mag lijken. De SEAS dual cone unit maakt een geweldig goede muziekkwaliteit mogelijk. De voordelen van een puntbron waarbij de muziek uit uit een enkele bron komt zullen ook wel duidelijk zijn. Het stereobeeld is retestrak, met een mooie soundstage. Het ontbreken van hoeken aan de behuizing maakt het afstraalgedrag bijna ideaal.
Het fraaie design zal sommigen misschien met vooroordelen kunnen laden, die totaal onterecht blijken als eenmaal de moed is verzameld om daadwerkelijk naar deze typische maar zo mooie speakers te gaan luisteren. Zo is menig muziekliefhebber al over de streep getrokken.
De actieve Planet LW is geen haar minder dan zijn passieve broer, maar wel met de voordelen van een actieve aansturing. Als je de laagmidden en hoogsectie ieder een eigen versterker geeft kun je de aansturing optimaal maken en de units strak onder controle houden. Dat kan zich uiten in een krachtiger geluid dan de passieve versie, met de spoelen en condensatoren tussen versterker en speakerunits. De 2 x 50 watt B&O ICE power versterkers geven het geluid in ieder geval veel push en het wil veel luider dan je op basis van het versterkervermogen zou kunnen denken. Dat is leuk voor de extra headroom en feestjes, maar ook op laag niveau geeft de Planet LW een mooie volle sound, met voldoende druk in het laag.
Epiloog
Een machtig mooie ontwikkeling, deze Planet LW. Ik baalde best een beetje toen ik ze weer moest inpakken. Het streamen van audio in een hoge kwaliteit is dank zij goed denkwerk van bedrijven als Elipson binnen korte tijd helemaal volwassen geworden. Niemand hoeft zich meer af te laten schrikken omdat audiostreamen nog te veel haken en ogen heeft. Die zijn er hier door Elipson rigoureus afgevijld.
Dit is een systeem dat ik zelfs wel bij mijn inmiddels al weer 82 jaar oude moeder neer durf te zetten. Gemakkelijker was het nooit. Streamen voor de massa, in een echt mooie kwaliteit.
Ben je geen typische audiofiel of knopjesridder, maar wel een liefhebber van muziek, ga er eens naar luisteren. Neem desnoods je laptoptje met lossless muziek op een usb stick of schijf mee en verbaas je als de dongel in een usb aansluiting wordt gestoken. Binnen 10 seconden luister je naar je muziek, en hoe. Voor die mensen: zeer warm aanbevolen.
Elipson Planet LW: €1690,- per paar