LuidsprekersRecensie

Elipson Planet LW actieve luidspreker

Eerder dit jaar heb ik de Elipson Planet L al uitvoerig beschreven. Die beviel me destijds zo goed dat het na de recensie een vaste bewoner van mijn huis geworden. Elipson heeft naast deze ‘gewone’ luidspreker nu ook een actieve versie gebouwd waarmee het streamen van muziek een eitje is geworden.

Eerst even voorstellen

Wat is de ‘LW’. Kort door de bocht niet veel anders dan een ‘L’ maar in plaats van het passieve cross-over filter zijn er twee ICE power versterkermodules plus een actief cross-over filter per luidspreker ingebouwd. Kijk je aan de achterzijde, dan vind je alleen de aansluiting van een lichtnetkabel en een hoofdschakelaar. Verder niks. Haal je de beschermkap van z’n plek dan zie je ook nog een led onder de speakerunit, die heel subtiel door het rooster schijnt. Groen van kleur als de muziek speelt, geel bij stand-by.

Elipson Planet L op statiefDe Planet LW is in een drietal kleuren verkrijgbaar: zwart, wit en rood, . De diameter van de bol is ruim 40 cm, wat al verteld dat we hier een full range speakersysteem hebben en geen satellietje dat alleen boven 100 Hz hoeft te weer te geven. Het laag loopt zeker door tot 40 Hz, waar meer conventionele monitorspeakers vaak helemaal niet aan toe komen. De afwerking is erg mooi.

Je kunt de Planet LW op de bijgeleverde ring plaatsen maar ook alle accessoires gebruiken die voor de Planet L bedacht zijn, de mooie loeizware eenpoot bijvoorbeeld, waar ik zelf liefhebber van ben. Maar wil je de speakers aan het plafond hangen, laat je niet tegenhouden, het is allemaal mogelijk.

Maar hoe?…

Wat nou hoe? Oh, hoe je de muziek in de luidspreker krijgt bij het totaal ontbreken van enige aansluitpunten? Nou, dat gaat draadloos. Via het door Elipson als ‘Well’ gedoopte protocol. Dat staat voor Wireless Elipson Lossless Link. Sh****t, moeten we weer moeizaam met een pc liggen te klooien…mmm, niks voor mij…

Elipson Planet LW USB dongleHoho, wacht nou even! Elipson heeft ons alle bekende/ beruchte  niet voor iedereen alledaagse computerachtige werkzaamheden uit handen genomen wat een enorme gebruiksvriendelijkheid geeft.

Jawel, het kan inderdaad met hulp van een pc, heel goed zelfs. maar het heeft niks met klooien, laat staan moeizaam te maken. Er worden namelijk een paar dongels bij de speakerset geleverd, een USB stick achtig ding en een insteekdongel voor een iPhono/iPod/iPad.

Laten we eens kijken naar de schematische opstelling

Elipson Planet LW schema

Hier zie je de mogelijkheden in een enkel plaatje gevangen. Je steekt simpel een dongel in een pc of laptop, of de iPhono/iPad/iPod dongel op de daarvoor bedoelde plek. In beide gevallen maken de apparaten meteen via het Well protocol contact met de Planet LW speakers. Elipson Planet LW remoteGa naar een muziekplayer op de pc of iPhone. Druk op play en de muziek speelt voor je het weet. Er is ook een afstandsbediening bij de set. Voor het in en uitschakelen en het instellen van het volume. Een beetje een pielig geval, maar het werkt wel.

Alleen ja, Elipson gaat prat op het lossless zijn, zonder verlies, dus zonder datacompressie, van dit systeem en dan is het spelen van gecomprimeerde muziek vanaf de phonepadpod toch een minpuntje. We gaan (of in ieder ik ga) dan ook liever voor lossless vanaf de pc of laptop.

The proof of the pudding is in the eating…

Zeggen de Britten het zo heerlijk kleurrijk. Ik heb de proef op de som genomen. Een kijken hoe snel en goed dit systeem werkt. De luidsprekers worden opgesteld op mijn hobbykamer, stekkers in de verdeeldoos, de pc aangezet, dongel in een USB aansluiting gedrukt en een stukje muziek geselecteerd. Binnen een paar minuten speelt er dus muziek. Geen drivers installeren, geen andere software, niks, nada. De Well dongel neemt gewoon de functie van de soundcard over.

Elipson Planet LW achterkantIk had de pc net de avond hiervoor in deze ruimte neergezet. Windows 8 besturing er op. En de nieuwste versie van J.River Mediaplayer geïnstalleerd. Dat is mijn favoriete muzieksoftware voor een Windows pc. Ik kan er naar hartenwens mee door de muziek bladeren en selecteren. De Well dongel wordt ook direct herkend. Deze combinatie samen met de Elipson Planet LW speakers is zo akelig comfortabel dat ik voorzichtig een beetje wantrouwig ga rondkijken waar de angel zit. Zo simpel in gebruik kan het streamen van audio toch niet zijn. Je moet er toch altijd ‘iets’ voor doen? En er gaat toch altijd ‘iets’ verkeerd? Dat ‘iets’ dat mij misschien niet meer afschrikt, maar een gros aan mensen wel degelijk in problemen kan brengen en vast laten lopen. Nou, ik heb het niet kunnen ontdekken…

Om het niet te langdradig te maken: ik heb geen enkel nadeel of feilen van het Elipson draadloze Well systeem kunnen ontdekken. En niet het miniemste hikje gehad tijdens het draaien van mijn muziek.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.