LuidsprekersRecensie

Elipson Planet L luidsprekersysteem

Muziek Maestro, meer muziek…

Ze waren echt niet gek bij Elipson toen ze in vorige eeuw met een bolvormige speaker op de proppen kwamen. Waar de Planet L in erg goed in is, is het neerzetten van een stabiel stereobeeld. Hier is de coaxiale weergever wel vaker een kei in, dat heb ik al eerder bij diverse Tannoy dual concentric speakers ervaren, of Elipson Planet L close upbij Kef, met hun Uni-Q drivers. De Planet L heeft na de huiskamerperiode het complete ‘ SA-CD naar de harde schijf project’, waar ik het al over had in het Arcam rDAC verhaal, als afluistering gediend, twee maanden lang. Daar viel al snel een bijkomende positieve eigenschap op. Het maakt voor het geluidsbeeld niet veel uit of je verder van de speaker zit of er slechts een meter van af luistert. Het coaxiale principe maakt ook het zogenaamde nearfield luisteren tot puur plezier. Het neutrale transparante geluid dat de Elipson Planet L speakers laten horen zou het volgens mij ook naast een mengtafel uitstekend kunnen doen. Net zoals vroeger gedaan werd, kijk maar eens op de filmpjes die op YouTube staan! Ik zal de collega’s van ons professionele zusterblad eens tippen…

Tipje voor de zelfbouwer?

Gaat het je toch te ver om een paar bollen op pootjes in je luisterbunker te zetten, denk dan eens als de Planet L als perfecte basis voor een zelfbouwproject. Bouw er net zoals Elipson vroeger zelf ook deed een mooie laagkast onder, met een royale woofer er in en zo hoog dat als de Planet L er bovenop gemonteerd wordt deze op oorhoogte komt. De laagkast alleen voor sublaagaanvulling gebruiken. Het zou wel eens een reuzenkiller van speakersysteem kunnen opleveren dat er ook nog eens interessant,indrukwekkend en audiovriendenimponerend uitziet. Als ik er verder over nadenkt krijg ik haast zelf de kriebels…

Op de meetbank

Impedantie en fasemeting Elipson Planet LDe impedantie/ fasemeting laat opvallend het laagste punt rond 3 kHz zien. Als van de Seas speaker de datasheet wordt bekeken kan dat ook goed, het tweeterdeel in het centrum heeft een wat lagere impedantie dan het wooferdeel. Het dal ligt nog steeds op een vriendelijke 4,5 Ohm, waarbij de fasehoek op dat punt richting de nul Ohm lijn gaat. De meeste energie in muziek speelt zich in de regel in de lagere regionen af. En daar vinden we het dal van de impedantie bij een wel heel prettige 7,2 Ohm. Het laagste punt tussen de bulten in het laag ligt rond 53 Hz, dat is de afstemming van de reflexpoort. Dat maakt de door Elipson opgegeven onderste frequentie van 48 Hz de Planet L reëel. De opgegeven gevoeligheid lijkt me wel wat aan de optimistische kant met 90 dB/w/m. Een dB of drie lager lijkt me realistischer. Nog steeds prima. Tussen 300 en 800 Hz zijn een aantal rimpels op de impedantiecurve te herkennen die op wat behuizing of conusresonanties zouden kunnen duiden en voor enige kleuring kunnen zorgen. Met een speakerbelasting die deze Elipson vormt zal geen enkele versterker, van klein tot groot problemen krijgen. (klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding).

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Elipson Planet L luidsprekersysteem

  • Blijft een mooi artikel vor de Planet L van Elipson! En de aanpassing naar de website en de aanvulling zijn ook goed meegenomen zie ik. Top! Zal het ook toevoegen aan mijn website.

    Groeten,

    Edwin

    Beantwoorden
  • Een terecht positief artikel van Dick van de Merwe over de Planet L van Elipson. Je kunt ‘zien’ dat de speaker aan een zeer serieuze test is onderworpen en dat maakt het extra interessant voor de lezer. De Planet L is letterlijk en figuurlijk een zeer fraaie allround luidspreker om te zien en te horen. De Planet M is de kleine uitvoering en is wel een satelliet systeem, gecombineerd met de Planet Sub een onopvallend goed systeem.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.