Elipson Planet L luidsprekersysteem, de geluidsbol is weer terug

Elipson Planet L luidsprekersysteem

Geen satelliet!

Een andere vergissing die in de huidige tijd snel gemaakt kan worden is te denken dat we hier met een satellietsysteem te doen hebben, een speaker die alleen het midden en hoog weergeeft. De Planet L is met z’n 29 cm diameter en 7 kg gewicht zeker geen miniluidspreker. Verkrijgbaar in zwart, wit en rood. In tegenstelling tot de vroegere Elipson bol is in de Planet L niet meer van gips maar van een dikwandige kunststof gemaakt. Ja, het is inmiddels wel 2010. De bolvorm wordt nog verder uitgebuit door een coaxiaal speakerunit te gebruiken in plaats van apart opgezette tweeter.

Elipson Planet L frontaalDe 16,5 cm speakerunit van Seas, een gekende Noorse speakerunitfabrikant, maakt van deze Elipson een full range weergever, net zoals iedere compacte monitor speaker dat is. De pakweg 10 liter inhoud van de bol doet niet onder voor een rechthoekige speakerkast van bijvoorbeeld 33 x 20 x 25. Vlak boven de mooie kwaliteit aansluitterminals, geschikt voor losse draden, spades en banaan, is een kleine reflexpoort te vinden. Die moet het laag een extra duwtje in de rug geven. En dat lukt ook prima, in mijn niet te grote luisterkamer is het diepe laag meer dan voldoende en de drang om naar een subwoofer te grijpen afwezig.

In de grotere huiskamer heb ik wel een actieve sub gebruikt, om meer druk in het sublaag. Tja waar anders gebruik je een sub voor? Nou, daar zit meer in dan je misschien vermoed. Niet iedere sub is er om het sublaag aan te vullen voor een meer voelbaar fundament. De meeste verkochte subwoofers, in combinatie met een setje minispeakers, worden als laagweergever gebruikt bij de kleine satelietspeakers. Die laten in de regel niet veel meer horen onder 150 Hz, 100 Hz als je een iets ruimer speakertje hebt.

Lagere lusten

De subwoofer moet dan een veel groter gebied opvangen. Dat is te doen, omdat het richtinggevoel bij lagere frequenties snel afneemt, maar van een harmonieus vloeiend in elkaar overlopend geluidsbeeld van hoog, midden naar laag is vaak geen sprake meer met de satelietjes in zicht en de subwoofer achter de bank verstopt. Een full range luidsprekersysteem onder 50 Hz aanvullen voor extra push is toch een andere discipline.

Het mooiste is dat de subwoofer totaal onopvallend zijn goede werk doet. Het moet zo zijn dat als de sub wordt uitgeschakeld tijdens het luisteren je wel wat mist, maar niet ineens een totaal ander geluidsbeeld krijgt. De sub moet het al aanwezige goede aanvullen, geen eigen leven leiden. Hoe vaak hoor je subwooferkasten niet overactief ronken en bonken, ook in winkels waar ze gedemonstreerd worden onder het mom van: “waar heb ik anders mijn zuur verdiende geld voor neergeteld”?

B&W PV1DDe Planet L is in mijn huiskamer ‘onhoorbaar’ fijn aan te vullen met de, hé, dat is leuk, de even ronde B&W PV1 actieve subwoofer. Voorkeur voor muziek heeft deze speaker niet, het is een allround weergever. Klassiek, Jazz, lekkere vette rock, de speaker geeft geen krimp. De stemweergave is een sterk punt, die hebben echt body. Het geluid zou je kunnen typeren als volbloedig en soms wat directer van karakter. Het is vriendelijk maar nooit laidback. Het is een geluid dat geen lange gewenperiode nodig is. Het staat er meteen vanaf de aftrap. Doe de ogen dicht en geniet.Toch weer een goed betaalbaar speakersysteem dat vreselijk veel plezier kan geven. Met een bovengemiddeld goed geluid, dat bijna voor iedere muziekliefhebber haalbaar is. We hebben de laatste tijd vaker gezien dat dit geen utopie meer hoeft te zijn. Dat geeft ook een fijn gevoel.

Elipson Planet Sub 2Sinds kort maakt Elipson zelf ook een actieve sub, nee, niet rond, cilindrisch. Die staat nog op mijn verlanglijstje om eens te testen. Even recentelijk ben ik aan het experimenteren met twee actieve subwoofersystemen in de luisterruimte, diagonaal opgesteld. Op aanraden en recept van de importeur van REL.

Zo heb ik de Planet L gecombineerd met een paar REL subjes. Helaas waren mijn de allerkleinste toegestuurd. Maar zelfs hiermee is het resultaat boven verwachting. Ik hoop hier binnen afzienbare tijd verder mee te gaan. Ik probeer al een tijdje een extra B&W PV1 op de kop te tikken. REL T5Maar een paar van die nieuwe Elipson subwoofers zou ook niet verkeerd zijn. We gaan er mee aan de slag, dat staat wel vast. Wat ik met de mij net iets te kleine REL’s ervaren heb is een geweldig mooie gebalanceerde vulling van het sublaag. Beduidend minder plaatsgebonden dan met het plaatsten van een enkel subsysteem.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 gedachten over “Elipson Planet L luidsprekersysteem

 • 14 mei 2012 om 09:25
  Permalink

  Blijft een mooi artikel vor de Planet L van Elipson! En de aanpassing naar de website en de aanvulling zijn ook goed meegenomen zie ik. Top! Zal het ook toevoegen aan mijn website.

  Groeten,

  Edwin

  Beantwoorden
 • 15 mei 2012 om 07:31
  Permalink

  Een terecht positief artikel van Dick van de Merwe over de Planet L van Elipson. Je kunt ‘zien’ dat de speaker aan een zeer serieuze test is onderworpen en dat maakt het extra interessant voor de lezer. De Planet L is letterlijk en figuurlijk een zeer fraaie allround luidspreker om te zien en te horen. De Planet M is de kleine uitvoering en is wel een satelliet systeem, gecombineerd met de Planet Sub een onopvallend goed systeem.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.