LuidsprekersRecensie

Elipson Planet L luidsprekersysteem

Soms is rond nog niet zo gek

Elipson Planet L voor en achterWil je als fabrikant boven het maaiveld uitsteken dan moet je nog afgezien van een uitgebreide marketingcampagne wel met een heel opvallend design komen of met weergavekwaliteiten die zo overweldigend zijn dat er een buzz via de audiobladen of op het internet ontstaat. Elipson is zo’n fabrikant die zich onderscheid, het eigenlijk al 70 jaar doet, op beide vlakken. De Planet L bol is zowel hagelnieuw als een comeback van een legende…Elipson bs 50 Tribute

Elipson is een naam waaraan een rijke historie kleeft. Al sinds 1938 worden er luidsprekersystemen onder de Elipson naam gebouwd. Ronduit revolutionair zijn hun ‘sphere’ vormen, ronde speakerbehuizingen gemaakt van gips. Elipson had al snel door dat een bolvorm een ideale afstraling kan geven. De bollen zag je bij Elipson in vele vormen en maten terug, gewoon los op zichzelf staand, op koddige driepootstands, of hangend. Maar ook vaak als middencompartiment in een drieweg systeem. Een reflexkast voor het diepe laag met daar bovenop de bol. De hogetonenunit werd vervolgens weer op de bol geplakt. Ook een grote bol wordt, onder de naam ‘bs 50 Tribute’ weer in een 2012 versie gemaakt (foto rechts). Mooie ontwikkelingen.

 

Elipson 1303Een andere waarschijnlijk voor velen nog bekendere klassieker is de beroemde 1303, een speakersysteem dat zijn wortels in de jaren 70 van de vorige eeuw heeft maar er nog steeds modern uit ziet. Niet zo vreemd dat deze speaker tot in de jaren nul is geproduceerd. Het zijn luidsprekers waar zelfs voor 20 jaar of oudere exemplaren nog steeds grif geld voor wordt gevraagd en neergeteld als er een set in goede staat te koop staat.

 

Elipson 4260Elipson heeft recentelijk een grote reorganisatie doorgevoerd. Dat gaf een mooie gelegenheid tot een grote ‘opruiming’. Het veel te groot geworden ondoorzichtige assortiment is rigoureus op de schop genomen. Na een bescheiden begin is er inmiddels weer een mooie overzichtelijke serie verschillende speakersystemen in het programma, waaronder ook het 129 kg zware vlaggenschip de ‘4260’, niet toevallig ook met een bolvormig middenbehuizing en daarmee een regelrechte afstammeling van de vroegere luidsprekersystemen. Ik heb ‘m al een keer mogen beluisteren, op de introductiedag. Jammer dat ‘ie zo moeilijk hanteerbaar is, anders had ik deze gigant een keer voor een recensieverhaal aangevraagd. Op de Franse site zie ik dat er daarnaast een Prestige lijn komt met een viertal conventioneler ogende luidsprekers.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Elipson Planet L luidsprekersysteem

  • Blijft een mooi artikel vor de Planet L van Elipson! En de aanpassing naar de website en de aanvulling zijn ook goed meegenomen zie ik. Top! Zal het ook toevoegen aan mijn website.

    Groeten,

    Edwin

    Beantwoorden
  • Een terecht positief artikel van Dick van de Merwe over de Planet L van Elipson. Je kunt ‘zien’ dat de speaker aan een zeer serieuze test is onderworpen en dat maakt het extra interessant voor de lezer. De Planet L is letterlijk en figuurlijk een zeer fraaie allround luidspreker om te zien en te horen. De Planet M is de kleine uitvoering en is wel een satelliet systeem, gecombineerd met de Planet Sub een onopvallend goed systeem.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.