Elac is weer terug in de platenspeler business. Na vele jaren afwezig te zijn geweest is Elac terug met haar bekende Miracord platenspeler. En dat is beklonken met een speciale uitvoering: de Elac Miracord 90 Anniversary. - Audio-Creative

Elac Miracord 90 Anniversary

Meten is weten

Allereerst check ik altijd even of alles op een juiste manier is afgeregeld. In dit geval is het element niet goed ingesteld. De naald valt ruim 2 mm. onder de Bearwald configuratie. Ik vermoed dat deze speler al meerdere keren als review medium is gebruikt en dat er mogelijk al eerder aan gesleuteld is. Ik ga er van uit dat hij af fabriek wel goed was ingeregeld. Aangezien ik hem nu toch op de testbank heb staan meet ik de speler ook even volledig door.

Resonantiefrequentie erg laag!

Om te zien of de toonarm een goede match is met het element, meten we als eerste de resonantie frequentie. Als ik de resonantie frequentie van de arm + element meet, kom ik op een schamele 7 Hz uit. Dat is eigenlijk te laag. Voor een goede match zou de resonantie frequentie tussen 8 en 12 Hz. moeten zijn Met een 10-11 Hz als optimaal waarde. Met andere woorden dit element heeft een te lage compliantie ( 10 µm/mN (bij 100Hz)) voor deze relatief lichte arm. Doordat de ophanging van de cantilever (lees compliantie) te star is en de arm door de lage massa daar te weinig invloed op kan uitoefenen, komt de cantilever te weinig in beweging.

Uiteraard ga ik eerst even luisteren. Voor mij wat bekende Lp’s met een erg goede opname kwaliteit zijn bijvoorbeeld de American Recordings van Johnny Cash. Met name nr. III Solitary Man vind ik erg goed opgenomen. De stem van Cash is vol, warmbloedig en innemend. Het gitaarspel spettert er af. Althans zo zou het moeten zijn.

Echter met de Audio Technica in deze arm is het wat mat en wat dunnetjes. Het klinkt wel goed, maar er zit te weinig ‘leven’, of anders gezegd ‘swing’ in. Het laag is veel te dun. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom er voor een dergelijke combinatie arm + element is gekozen. Deze arm zou veel beter presteren met een element met een hogere compliantie, vermoed ik zo.
Natuurlijk ga ik dat ook even uittesten en vervang de Audio Technica door een Ortofon 2M Red met een compliantie van 20 µm/mN. Na inbouwen en afstellen meet ik nu een resonantie frequentie van een 10Hz. Een stuk beter dus. Dat uit zich ook in de luistersessie.
Nu heeft Johnny wel een mooie warme stem. Gitaren zijn snel en volbloedig. Wat een verschil. En dan te weten dat dit de instapper is van de Ortofon 2M serie. Dan ook nog even de stoute schoenen aan gedaan en de 2M Red vervangen voor een Ortofon 2M Bronze. Dit is een prachtig en zeer muzikaal element. Ik ben sowieso fan van dit 2M Bronze element. Deze 2M bronze heeft net als de Audio Technica een zogenaamde ‘naakte’ fine line diamanten naald. Hij kost wel wat meer dan de 2M Red of de AT 440 MLb, maar de winst in geluidskwaliteit rechtvaardigt de prijs ruimschoots. Nu merk je pas welke kwaliteiten deze Elac Miracord 90 platenspeler in huis heeft. In combinatie met een goed element is dit een verbazingwekkend goede platenspeler.

Mijn advies is dan ook. Mocht je deze speler willen aanschaffen, vraag de leverancier dan of het mogelijk is om een ander element te plaatsen. Je zou dan kunnen overwegen om een mooie Ortofon 2M Bronze te kiezen. Maar er zijn natuurlijk meer mooie elementen die in deze arm geschikt zijn. Kies in ieder geval een element met een compliantie van pak hem beet 18-30 µm/mN.

Platen draaien

Rest nu alleen nog lekker platen draaien. En dat heb ik zeker gedaan. Weliswaar met de Ortofon 2M Bronze in deze Elac Miracord 90. Niet helemaal eerlijk natuurlijk maar het standaard meegeleverde Audio Technica element doet wat mij betreft deze Miracord 90 enorm tekort. Want met een element met een wat hogere compliantie in deze toonarm is deze Elac Miracord 90 Anniversary namelijk wel een feestje om mee te spelen. De speler speelt met heel veel rust en gemak. Mede veroorzaakt door het zware en stabiele loopwerk.
Of het nu stevige rock is of lekkere soul en jazz. Het is allemaal even lekker om naar te luisteren. Ik heb mij de hele week met deze Elac Miracord 90 vermaakt, zonder de behoefte te hebben van platenspeler te wisselen. Dat wil best wat zeggen want ik ben best wel verwend op platenspeler gebied….

Conclusie

De Elac Miracord 90 Anniversary is een topklasse platenspeler. Punt.
Het loopwerk is er goed gebouwd en de overall bouwkwaliteit ziet er strak uit. De speler heeft een solide en luxe uitstraling. Zeker in de mooie notenhouten uitvoering die ik thuis heb gehad. Wel heb ik een aantal puntjes aangehaald waar ik minder gelukkig mee was. Zeker voor een platenspeler in deze prijsklasse. Misschien zou Elac hem zonder element of toonarm moeten aanbieden. Het is natuurlijk een weloverwogen keuze van Elac in een wereld waar het gros van de platenspelers als Plug & play wordt aangeboden, maar in deze prijsklasse mag je eigenlijk verwachten dat de leverancier de speler kan/wil afstellen en inregelen. Als klant kun je dan zelf een element kiezen of zelfs een andere toonarm-element combinatie. Dat zou nog beter zijn.  Misschien een punt ter overweging voor Elac…. Maar al met al is de Elac Miracord 90 Anniversary een erg goede platenspeler met enorm veel potentie.

Tijdelijke Anniversary prijs: € 2000,-

SERVI-Q B.V.
Telefoon: 033-2537193
E-mail: info@servi-q.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.