Elac Miracord 90 Anniversary

Op een dinsdagmorgen kreeg ik een telefoontje van de importeur ServiQ. Hij had een Elac Miracord 90 Anniversary platenspeler in zijn auto staan en was in de buurt. Of ik zin had om hem te beluisteren en te testen? Nou, dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en dezelfde dag nog had ik een fraaie notenhouten uitvoering van de Elac Miracord 90 Anniversary in huis staan.
Op de High End in München 2016 hadden we deze nieuwe platenspeler van Elac al mogen bekijken en was ik al onder de indruk van de uitstraling en bouwkwaliteit van deze speler. Ik heb sowieso al een zwak voor de apparatuur en luidsprekers van Elac. Het is door de jaren een leverancier van mooie, doordachte audio producten met aandacht voor kwaliteit en innovatie. Kijk maar eens naar de kleine Elac Debut 5 luidsprekers die ontwikkeld zijn door Andrew Jones. Nu is er dan de Elac Miracord 90 platenspeler in een Anniversary uitvoering.

Een korte geschiedenisles

De firma Electroacustic GmbH is gesticht op 1 september 1926 in Kiel. De focus van het bedrijf was de ontwikkeling van sonar technologie en onderzoek naar signaal en geluid overdracht in water. Na 1945 richtte men zich meer op de consumentenmarkt. Het bedrijf maakt naaimachines en onderdelen voor audio. Een product gemaakt op aanvraag van Siemens zet daarna de trend voor de toekomst: een radio set. Niet lang daarna daarna maakt Elac zijn eerste draaitafel. Een wisselaar de Elac PW1. De verdere ontwikkeling van platenspelers maakt Elac tot één van de marktleiders op het gebied van platenspelers.

In de jaren zeventig maakte Elac veel platenspelers met de typering Miracord. Deze platenspelers worden door veel liefhebbers nog steeds gezocht en gerestaureerd. Na de intrede van de compact disc in 1983 is de Elac Miracord platenspeler een tijd weggeweest. Tot nu dan. Elac heeft de terugkomst van de Miracord serie met een Anniversary model 90 gevierd. Tijd om deze speler eens goed aan de tand te voelen.

Vroeger was alles beter?

De tijd dat Elac alles in eigen huis ontwikkelde en bouwde is wel voorbij. Dat geldt eigenlijk voor bijna alle audio fabrikanten. De firma doet nog wel aan ontwikkeling, maar laat de productie toch voor het grotendeels elders doen. Ook een aantal belangrijke componenten van de Elac Miracord 90 komen niet uit eigen huis. Dat hoeft ook geen enkel probleem te zijn. Maar het kan je product ook tekort doen. Daarover straks meer.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.