LuidsprekersRecensie

Elac FS248

Conclusie

De Elac FS 248 heeft mij zeer verrast met zijn muzikale kwaliteiten en ik heb er oprecht met veel plezier naar geluisterd. Het geluidsbeeld is zeer breed en homogeen. Het midden en hoog is verrassend mooi en zijdezacht. Een heerlijke luidspreker om urenlang naar te luisteren. Ik moet ook zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van de gebruikte JET tweeter. Mede door de JET DC ring is de hoogweergave ook nog eens naar smaak en ruimte te beïnvloeden. Dit geldt overigens ook voor het laag. Door gebruik te maken van een apart laagcompartiment en de mogelijkheid om een basreflexpoort te dempen is het mogelijk om de laagweergave in de luisterruimte aan te passen. Wat versterkerkeuze betreft is deze speaker een allemansvriend.

Door de gelijkmatige impedantie en het relatief hoge rendement is een mooie buizenversterker een perfecte keuze. Maar ook met een  goede transistorversterker komt deze luidspreker volledig uit de verf. Al met al is de Elac FS248 een zeer veelzijdige, muzikale luidspreker met een zeer hoog afwerking niveau. Ik zie maar weinig luidsprekers waar zoveel aandacht wordt besteed aan plaatsing- en resonantieaanpassingen alsmede aandacht voor vernieuwing en innovatie. En met een prijs van nog geen € 1649,- per stuk, is deze luidspreker in zijn prijsklasse een echte topper.

Importeur: Look & Listen

Elac FS248  meetrapport

Dick van de Merwe

De impedantiecurve mag je voor een luidpreker gerust recht noemen. Boven 100 Hz is het bijna een rechte streep die varieert tussen 4,5 Ohm, het laagste punt, en 6,2 Ohm, het hoogste punt bij 14 kHz. De bijhorende elektrische fase beweegt zich in hetzelfde gebied rond de 0 Ohm lijn met een minimum van -10 graden (1200 Hz) en een maximum van +10 graden (15 kHz). Elac FS248 Impedantie en fase gesloten poortHet maakt de Elec een bijna Ohmse belasting met een heel prettige gemiddelde impedantie zonder stroomvragende dip. Hier zal geen enkele versterker een probleem mee hebben. Onder 100 Hz zien we de bekende dubbele bult van een poort of basreflexsysteem. Maar gebeurd er wat opvallends als we de poort afstoppen met de bijgeleverde stop. De ene luisterkamer reageert akoestisch nu eenmaal anders op een luidsprekersysteem dan een andere, een afgestopte reflexpoort kan dan een voordeel zijn. Elac FS248 Impedantie en fase gesloten poortMet afgedichte poort verwacht je nog een enkele resonantiebult te zien. Maar niet bij deze FS248 waar nog steeds een dubbele bult overblijft, hoewel de karakteristiek wel veranderd. Het blijkt dat de Elec nog een grote poort aan de onderzijde heeft, mooi verstopt aan het oog ontrokken. Bij beide poorten gewoon open ligt het midden van de bulten op 45 Hz, wat als de poortresonantie kan worden gezien. Beide bulten zijn beide even hoog getuned, een ideale klassieke basreflexafstemming. Bij de bovenste poort afgesloten zakt de resonantiedip naar een heel lage 25 Hz. Het is dus niet gemakkelijk om dit Elec systeem zonder meer nog als klassieke basreflex te zien. Ik heb de speaker alleen maar even in huis voor de meting, maar Marco kan ongetwijfeld meer vertellen over de klankmatige verschillen. De kleine rimpel in de impedantiecurve rond 280 Hz lijkt op een heel lichte kastresonantie maar is te gering om zorgen over te hebben.
Zoals ik al aanhaalde: de Elec FS248 toont zich als een probleemloze belasting voor de voorgeschakelde versterker.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Elac FS248

 • Ik wil de Elac FS 248 kopen, maar mijn kamer is 5 bij 3. Mijn vraag is is mijn kamer te klein voor deze luidsprekers. Al vast bedankt voor u antwoord. met vriendelijke groeten Thijs

  Beantwoorden
  • Hallo Thijs,
   Ik denk dat dat een prima keuze is. Tenminste, als je ze niet in een hoekje hoeft te proppen. Een klein beetje moeten ze wel kunnen ‘ademen’. Maar dat geldt ook voor een kleine monitor luidspreker. Ik heb de ervaring dat grotere luidsprekers beter in kleinere ruimtes kunnen worden geplaatst dan andersom.
   Over de ideale luisterplek zijn de meningen ook over verdeeld. Persoonlijk mag ik graag wat dichter bij de luidsprekers zitten. Het trekt je meer in de muziek, vind ik.
   Succes, en laat even weten hoe het speelt, mocht je ze aanschaffen.
   Marco

   Beantwoorden
 • Bedankt voor je antwoord marco ik heb nog een vraag hoe is de match van de elac fs 248 en de versterker de arcam a 38 al vast bedankt voor je antwoord met vriendelijke groeten thijs

  Beantwoorden
 • De magnifique FS248 is wat prijsstelling een tikkeltje buiten mijn budget, daarom ben ik onlangs gegaan voor de FS137jet van Elac, een slanke, 95 cm hoge verschijning in glanzend kersenfineer.
  Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe aanwinsten.
  Als ik het verschil in prijs even in aanschouw neem ( de FS137jet’s waren € 1398,- per set ) dan moet de FS248 wel de droom van iedere audiofiel zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.