LuidsprekersRecensie

Elac FS248

Inspelen

Wat ik altijd doe is de nieuwe logés direct in mijn eigen set inpassen. Dat wil zeggen, de kabels uit de Klipschorns en direct in de Elac FS248. Ik krijg dan gelijk een goed beeld hoe de luidsprekers reageren in een buizenset. Met name de luidsprekers met een vervelend impedantieverloop of nare fasehoeken vallen dan direct door de mand. Het rendement van de luidspreker is in dit geval veel minder belangrijk.
Dit is echter geen enkel probleem voor de Elac FS 248. Wat klinkt deze luidspreker, koud uit de doos, al zeer behoorlijk en aangenaam. Uiteraard wordt er ook nog gemeten aan deze luidspreker, maar ik kan nu al zeggen dat dit geen vervelende dingen gaat opleveren. Volgens Elac waren de luidsprekers al een tijdje ingespeeld. Maar voor de zekerheid laat ik altijd een paar keer de Monitor Audio De-Tox cd lopen. Eigenlijk is het stelregel nummer één: als je een goed oordeel wilt vellen over een audioproduct, en dit geldt voor apparatuur in het algemeen en voor luidsprekers in het bijzonder, is inspelen zeer belangrijk. Een middagje luisteren naar een nieuwe luidspreker of versterker, hetzij thuis of bij een importeur, en daarna een oordeel vellen heeft geen enkele zin. Sterker nog, het is eigenlijk volledig misleidend. Ik probeer een audioproduct toch zeker een drie tot vier weken in huis te hebben. Een goede week inspelen, en twee weken luisteren, kijken, ongegeneerd betasten en als het kan, zoveel mogelijk ontleden. Wat een heerlijke hobby is dit toch!

Luisteren

Andreas Vollenweider - Behind The Gardens Behind The Wall Under The Tree - FrontNu even terug naar de luidspreker zelf. Zoals gezegd geeft de FS 248 weinig problemen op een, in dit geval, 300B versterker. Het plaatje dat de Elac FS 248 neerzet is zeer ruimtelijk en gedetailleerd. Een album welke hier enorm van profiteert is een van de eerste albums van Andreas Vollenweider, Behind the Gardens – Behind the Wall – Under the Tree ….
Niet zijn debuutalbum, maar wel het album waarmee de man in 1981 wereldwijd is doorgebroken. Ik kan mij nog herinneren hoe dit album letterlijk dood werd gedraaid bij de audiowinkels en op audiobeurzen. En toch blijft het album mij nog steeds erg boeien en mag ik het graag regelmatig draaien. Op de Elac FS 248 gaat dit heel erg mooi. Het toch al ruimtelijke, volle karakter van de 300B versterker wordt door de FS248 ruimschoots overgenomen en verwezenlijkt. De harp klinkt vol, warm en je hoort als het ware de luchtbeweging door de snaren van de harp. Diana-Krall-Diana-Krall--The-Girl-In-the-Other-RoomDe cd bevat ook zeer veel micro informatie zoals stemmetjes, giechelen, rammeltjes en kleine percussiegeluidjes welke zeer goed worden weergegeven.

Een  heel ander album is The Girl in the Other Room van Diana Krall. Een zeer mooi opgenomen album. Bijna over de top. Het album blinkt echter uit in dynamiek. De klikjes en klakjes, korte percussieslagen een volle direct opgenomen contrabas en natuurlijk de leading lady zelf. Het gehele plaatje wordt heel fraai neergezet door de Elac FS 248 met een zeer hoog realiteitsgehalte. Ik moet echt bekennen dat ik niet direct een grote fan van jazzy muziek ben, maar dit album heb ik, op de buizenset in combinatie met de Elac FS 248, ademloos zitten uitluisteren.

De laagweergave

Over het laag heb ik het nog niet gehad. De luisterruimte van mij is akoestisch gezien niet erg lastig en ik heb dan ook geen problemen ondervonden met de laagweergave. Wel merk ik dat de luidsprekers het beter doen als er een redelijke afstand van de wanden wordt genomen. Product_fs248b_sw[1]Te dicht bij de achterwand (< 75 cm) wordt het laag wat rommeliger. Ook hier is wel een oplossing voorhanden. De kast waar de middentoner en tweeter in zitten kan middels een bijgeleverde stop worden afgesloten. Hierdoor ontstaat eigenlijk een gesloten kastsysteem wat resulteert in een wat strakkere laagweergave.
Uiteraard wordt de FS248 ook uitvoerig beluisterd op een transistorversterker. Ik heb  een Hypex UHG400HG klasse D eindversterker staan met een losse voorversterker. Deze laatste is een buizenvoorversterker, gebaseerd op een simpel schema met als basis een12SN7 buis. Dit is een zeer muzikale voorversterker en de combinatie met de klasse D versterker is erg goed.

Controle met Hypex klasse D

Het grootste voordeel in deze combinatie is de grote controle van de eindversterker op heel veel (moeilijke) luidsprekers. Nu is de Elac F248 een niet al te moeilijke klant om aan te sturen maar je merkt gewoon dat met de transistorversterker het gehele geluidsbeeld  nog meer controle heeft en erg strak klinkt. Met name het laag en midden is superstrak en vol van dynamiek. Dit bewijst dat de FS 248 een echte allemansvriend is. Natuurlijk is de geluidsbeleving met een transistorversterker anders dan met de 300B versterker. Het verschil? Met de 300B versterker heerlijk  ‘zweverig en dromerig’ zonder dat de controle verloren gaat en met de Klasse D versterker een meer ‘dynamische attack’ met zeer veel controle en kracht in de midden en laagweergave. Een ‘Tjakka’sound, zeg maar. Het is maar net waar de voorkeur ligt. Eigenlijk is de Elac FS248 een alleseter. Mijn voorkeur gaat in dit geval uit, hoe kan het anders, naar een huwelijk met een mooie buizencombinatie.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Elac FS248

 • Ik wil de Elac FS 248 kopen, maar mijn kamer is 5 bij 3. Mijn vraag is is mijn kamer te klein voor deze luidsprekers. Al vast bedankt voor u antwoord. met vriendelijke groeten Thijs

  Beantwoorden
  • Hallo Thijs,
   Ik denk dat dat een prima keuze is. Tenminste, als je ze niet in een hoekje hoeft te proppen. Een klein beetje moeten ze wel kunnen ‘ademen’. Maar dat geldt ook voor een kleine monitor luidspreker. Ik heb de ervaring dat grotere luidsprekers beter in kleinere ruimtes kunnen worden geplaatst dan andersom.
   Over de ideale luisterplek zijn de meningen ook over verdeeld. Persoonlijk mag ik graag wat dichter bij de luidsprekers zitten. Het trekt je meer in de muziek, vind ik.
   Succes, en laat even weten hoe het speelt, mocht je ze aanschaffen.
   Marco

   Beantwoorden
 • Bedankt voor je antwoord marco ik heb nog een vraag hoe is de match van de elac fs 248 en de versterker de arcam a 38 al vast bedankt voor je antwoord met vriendelijke groeten thijs

  Beantwoorden
 • De magnifique FS248 is wat prijsstelling een tikkeltje buiten mijn budget, daarom ben ik onlangs gegaan voor de FS137jet van Elac, een slanke, 95 cm hoge verschijning in glanzend kersenfineer.
  Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe aanwinsten.
  Als ik het verschil in prijs even in aanschouw neem ( de FS137jet’s waren € 1398,- per set ) dan moet de FS248 wel de droom van iedere audiofiel zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.