LuidsprekersRecensie

Elac FS248

De Elac JET tweeter

AMTprinzipHet hoog komt voor rekening van een zogenaamde Elac JET tweeter. Ook dit is een mooi staaltje ontwikkelingswerk. JET staat voor Jet Emission Tweeter. Deze tweeter is gebaseerd op de legendarische Air Elac FS248 JetMotion Speaker van Dr. Oskar Heil. Het principe van deze JET speaker is dan ook totaal afwijkend van de wijze van geluidsreproductie van conventionele weergavesystemen. De lucht wordt hierbij in beweging gezet en beweegt door de aanwezige lamellen. Tussen deze lamellen bevind zich het membraan. Door de beweging door de smallere lamellen krijgt de lucht een hogere snelheid dan het membraan zelf beweegt en in een verhouding van 4:1.
Het is eigenlijk hetzelfde principe bij het inademen van lucht via de borstkas. De borstkas gaat langzaam op en neer waarbij de ingeademde lucht een versnelling krijgt. Op deze manier wordt de lucht op een betere manier aangedreven dan door het traditionele zuigerprincipe van dome- of conusluidsprekers. Het resulteert uiteindelijk in een weergave met veel transparantie, gemak en precisie, aldus Elac. Met name als er nauwkeurigheid gevraagd wordt bij hoge tonen reproductie zoals  bij viool, slagwerk, triangel of vibrafoon.

Jet Dispersion Control

Elac jet dispersion controlEen andere bijzondere aanpassing is de zogenaamde JET DC (JET dispersion control). Dit is een speciale schuimrubberen ring die met een paar ijzeren beugeltjes bevestigd is aan de buitenkant rond de JET tweeter. Deze ring is gemaakt van een speciaal voor akoestische aanpassingen ontworpen schuimstof. Wanneer de ring is geplaatst ontstaat een gelijkmatige stijgende demping van het geluidsvolume, met een toenemende hoek gezien vanuit de hoofdas. Hierdoor wordt het geluid iets directer afgestraald. Met als gevolg dat stemmen en instrumenten beter worden geplaatst en gefocusseerd.

De ring werkt dus als een akoestische weerstand en bepaalt duidelijk het afstraal gedrag tussen 1 kHz en 10 kHz. Ik moet je eerlijk bekennen dat in mijn luisterruimte deze schuimring al snel heb verwijderd. Het geluidsbeeld wordt dan direct breder en het geluid kan wat meer “rondzingen”. En ook de zogenaamde ‘sweet spot’ wordt dan wat breder. Maar dat is uiteraard een kwestie van smaak en de akoestiek van de luisterruimte.

Perfecte afwerking

De kast is gemaakt van MDF en is door de slanke afmeting en de verstevigingen in de kast bijzonder stijf. Als ik er flink op tik hoor je dat de kast nagenoeg niet resoneert. De luidsprekers die ik te leen heb gekregen zijn afgewerkt in fraai hoogglans rood. Niet een standaardkleur overigens. Elac FS248 voetDe standaardkleuren zijn hoogglans zwart en wit, titan shadow, kersen- en mokka houtfineer. Naast deze standaardkleuren is de speaker, tegen meerprijs, leverbaar in elke gewenste RAL kleur. De kast is perfect afgewerkt en zowel het spuitwerk als de gebruikte Elac FS248 filtermaterialen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Aan de achterzijde van de luidspreker zitten de aansluitterminals. Evenals een zwarte afdekplaat. Dit nodigt direct uit om eens te gaan onderzoeken wat daarachter verscholen zit. Als de aansluitterminal wordt verwijderd is direct daarachter een deel van het filter bevestigt. Netjes, in lagen, op printplaten opgebouwd met degelijke filteronderdelen. Achter de zwarte plaat bevind zich nog een groot filterdeel. Elac FS248 filterAl met al een zeer zorgvuldig en zeer complex opgebouwd filter. De luidsprekerunits zijn netjes verzonken in het frontpaneel. Na het verwijderen van een luidsprekerchassis is de binnenkant van de speaker zichtbaar. Een stevige MDF constructie wordt zichtbaar. Wel moet ik hier wel een puntje, eigenlijk punt, van kritiek plaatsen. De luidsprekers zelf zijn aangesloten middels eenvoudig krimpstekertjes (kabelschoentjes). Echt zonde, deze stekertjes geven in verloop van tijd een steeds slechter contact en afgezien daarvan vind ik dat ze in een dergelijk high end product gewoon niet thuishoren. Ik bedoel maar, wel kostbare vergulde aansluitterminals gebruiken, maar uit het zicht, ijzeren stekertjes…….

Flutstekertjes

Maar Elac is niet de enige die deze flutstekertjes toepast. Het schertste mijn verbazing toen ik onlangs bij een bekende importeur een tweeter-reparatie zag. De high-end tweeter met een prijs van ruim € 2.000 per stuk, werd aangesloten, jawel met een simpel stekertje van maar liefst 25 cent! En dit was een luidsprekerset waar u ruim € 20.000 voor moet neerleggen! Heren fabrikanten, ik snap dat kostenbesparing een heikel punt is, maar voor deze producten is deze bezuiniging niet op zijn plaats. Gewoon solderen met een goede zilversoldeer is uiteindelijk de beste aansluiting. Maar wie ben ik…

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Elac FS248

 • Ik wil de Elac FS 248 kopen, maar mijn kamer is 5 bij 3. Mijn vraag is is mijn kamer te klein voor deze luidsprekers. Al vast bedankt voor u antwoord. met vriendelijke groeten Thijs

  Beantwoorden
  • Hallo Thijs,
   Ik denk dat dat een prima keuze is. Tenminste, als je ze niet in een hoekje hoeft te proppen. Een klein beetje moeten ze wel kunnen ‘ademen’. Maar dat geldt ook voor een kleine monitor luidspreker. Ik heb de ervaring dat grotere luidsprekers beter in kleinere ruimtes kunnen worden geplaatst dan andersom.
   Over de ideale luisterplek zijn de meningen ook over verdeeld. Persoonlijk mag ik graag wat dichter bij de luidsprekers zitten. Het trekt je meer in de muziek, vind ik.
   Succes, en laat even weten hoe het speelt, mocht je ze aanschaffen.
   Marco

   Beantwoorden
 • Bedankt voor je antwoord marco ik heb nog een vraag hoe is de match van de elac fs 248 en de versterker de arcam a 38 al vast bedankt voor je antwoord met vriendelijke groeten thijs

  Beantwoorden
 • De magnifique FS248 is wat prijsstelling een tikkeltje buiten mijn budget, daarom ben ik onlangs gegaan voor de FS137jet van Elac, een slanke, 95 cm hoge verschijning in glanzend kersenfineer.
  Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe aanwinsten.
  Als ik het verschil in prijs even in aanschouw neem ( de FS137jet’s waren € 1398,- per set ) dan moet de FS248 wel de droom van iedere audiofiel zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.