LuidsprekersRecensie

Elac FS248

elac-komplettprogramm-1956_94656De geschiedenis van deze Noord Duitse firma gaat alweer ruim 80 jaar terug in de tijd. 1926 om precies te zijn. Destijds is Elac (Electroacustik GmbH) als bedrijfje begonnen met electro-akoestisch onderzoek. Bijvoorbeeld voor het wereldberoemde automerk Bugatti. Innovatie, accuratesse en kwaliteit hebben dan ook altijd hoog in het vaandel gestaan bij Elac. In de jaren 50 van de vorige eeuw was Elac, naast een aantal andere Duitse fabrikanten (Dual, Grundig), één van de toonaangevende draaitafel- en elementfabrikanten. Toen uiteindelijk in de jaren 80, de platenspeleractiviteiten afnamen, is men zich bij Elac gaan richten op het ontwikkelen en produceren van luidsprekersystemen. In 1997 is dan ook het laatste platenspelerelement geproduceerd en werd alle ontwikkeling gericht op de productie van luidsprekers. Elac is een luidsprekerfabrikant met een geheel eigen stijl en visie, waarin ook vernieuwing niet wordt geschuwd. Kijk maar eens naar de mooie 4Pi rondstralende bandtweeter die wereldwijd zeer goede recensies krijgt. Het werd dan ook eens tijd om een product uit de Elac stal in huis te krijgen.

Elac FS248

 

De FS248 is een vloerstaande luidspreker uit de 240 serie van Elac. Naast de FS 248 is er nog een aantal luidsprekers in deze lijn. Die begint met een drietal monitor luidsprekers; de FS243, FS243LE en de FS244 en eindigt met drie zuilluidsprekers; de FS247, FS248 en FS249. Ook is er nog een centerluidspreker, de CC241, in het programma. De FS248 is de op een na grootste luidspreker in deze lijn en bestaat uit een (JET) bandtweeter, een middentoon luidspreker en een drietal laagweergevers. Al deze speakerunits hebben wel iets bijzonders en ik wil ze dan ook hier even apart uitlichten.

De opbouw van de Elac FS248

Als we beginnen bij de drie laagweergevers valt uiteraard de aluminium conus direct op. De conus van deze 150 mm woofer wordt uit een stuk aluminium geperst en heeft de vorm van een soort honingraat. Deze constructie zorgt voor een hoge stijfheid. Naast dat het ook nog eens fraai oogt, heeft deze constructie wel degelijk ook een belangrijke akoestische functie.

Elac FS248 JET tweeterDe drie woofers zijn in lijn aangebracht en werken als een basreflex systeem. Maar er is meer dan alleen een basreflexsysteem. Wanneer ik een van de chassis uit de luidsprekerkast haal, valt direct de bijzondere constructie van deze behuizing op. De drie woofers zijn akoestisch gescheiden van de midden en hoogweergever en hebben dus ook een eigen baspoort aan de onderzijde van de luidsprekerkast. Met andere woorden, de laagweergevers werken als een soort subwoofer om de middenweergave te ondersteunen. In het bovenste compartiment bevind zich de middentoner en de tweeter. De nieuw ontwikkelde middentoner heeft een 140 mm conus. Ook deze is gemaakt van geperst aluminium en heeft een bijzondere oppervlaktestructuur waardoor, volgens Elac, de harmonische vervormingen op een natuurlijke manier uitdoven. Dit moet resulteren in een nauwkeurige akoestisch beeld van de muziekweergave in het zo belangrijke, voor het gehoor gevoelige, middengebied.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “Elac FS248

 • Ik wil de Elac FS 248 kopen, maar mijn kamer is 5 bij 3. Mijn vraag is is mijn kamer te klein voor deze luidsprekers. Al vast bedankt voor u antwoord. met vriendelijke groeten Thijs

  Beantwoorden
  • Hallo Thijs,
   Ik denk dat dat een prima keuze is. Tenminste, als je ze niet in een hoekje hoeft te proppen. Een klein beetje moeten ze wel kunnen ‘ademen’. Maar dat geldt ook voor een kleine monitor luidspreker. Ik heb de ervaring dat grotere luidsprekers beter in kleinere ruimtes kunnen worden geplaatst dan andersom.
   Over de ideale luisterplek zijn de meningen ook over verdeeld. Persoonlijk mag ik graag wat dichter bij de luidsprekers zitten. Het trekt je meer in de muziek, vind ik.
   Succes, en laat even weten hoe het speelt, mocht je ze aanschaffen.
   Marco

   Beantwoorden
 • Bedankt voor je antwoord marco ik heb nog een vraag hoe is de match van de elac fs 248 en de versterker de arcam a 38 al vast bedankt voor je antwoord met vriendelijke groeten thijs

  Beantwoorden
 • De magnifique FS248 is wat prijsstelling een tikkeltje buiten mijn budget, daarom ben ik onlangs gegaan voor de FS137jet van Elac, een slanke, 95 cm hoge verschijning in glanzend kersenfineer.
  Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe aanwinsten.
  Als ik het verschil in prijs even in aanschouw neem ( de FS137jet’s waren € 1398,- per set ) dan moet de FS248 wel de droom van iedere audiofiel zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.