ELAC FS 407

Op brede voet

ELAC FS 407 voetHeel mooi zijn de voetverbreders, die onder de kast worden geschroefd met een drietal stevige verzonken bouten per metalen strip. Daaronder zijn de in hoogte instelbare spikes geschroefd. Door deze uitstekende voeten komt de kast wel heel stevig met de benen op de vloer te staan.

Omduwen door kleine huisbewoners wordt hiermee effectief tegen gewerkt. Naast dat ik het persoonlijk erg mooi vind staan, het geeft het de luidspreker een lekkere robuuste stoere uitstraling. Oog voor detail kan ELAC toch al nooit ontzegd worden…

DSCN1014De aansluitterminal is recht toe recht aan, geen gedoe meer met biwire aansluitingen die in de praktijk toch bijna nooit worden gebruikt en waar de metalen kortsluitstrips, al dan niet verguld, meer kwaliteit remmend zijn dan zegenend.

De handel heeft daar uiteraard al lang wat op gevonden door ultrakorte kostbare draadverbindingen te verkopen. Dat geld kun je hier in je zak houden. Ik zie ook liever één goed paar terminals dan dubbele van mindere allure. Het gaat toch van het budget af.

ELAC FS 407 aansluitterminal

Mijn weken met de 407, een mooie tijd…

Het zou de titel van een vakantieroman kunnen zijn… Met de ELAC FS407 is het in ieder geval bijzonder prettig toeven. De positieve indruk van de eerste dag wordt in de tijd daarna zeker niet afgevlakt. Sterker nog, ik heb ze nog week langer laten staan dan ik van plan was. Het klinkt allemaal zo lekker gemakkelijk, bijna holografisch bij de betere opnames. De FS 407 is ook weinig gevoelig voor de aangesloten versterker. Ik heb ze zelfs nog even op een klein T-Amp klasse-D vesterkertje aangesloten, wat al geen enkel probleem geeft om de kamer vol muziek te spelen. Mijn MonoBill buizenbakken stuwen de luidsprekers naar een hoog niveau, een 300B bakje blijkt zelfs geen probleem en komt helemaal tot bloei. Met een dikke versterker met Hypex UCD 400 modules achter de Music First Audio V2 regelaar is er ook een prachtmatch. De ELAC laat heel simpel alle kwaliteiten horen van de versterkers die er op worden aangesloten. De muziek staat steeds voorop.

Meting

De impedantiecurve laat een minimum rond 200 Hz vinden dat nét door de 4 Ohm lijn prikt. De elektrische fase ligt op dat punt echter nagenoeg op de 0 graden lijn, zodat de belasting niet onnodig groter wordt. Er zijn maar weinig sporen te vinden die op kastresonaties lijken te duiden. De poortresonantie ligt rond 42 Hz. De laagst gelegen bult, typisch voor een reflexsysteem, is behoorlijk gedempt. Deze luidspreker heeft geen extra zware stroomleverancier van een versterker nodig. Kies liever voor een kleinere maar fijne versterker dan voor een mediocre zware versterker. Voor de volledigheid: een flink vermogende maar fijne versterker is natuurlijk ook geen probleem. De ELAC FS 407 gedraagt zich niet eenkennig, maar laat kwaliteitsverschillen tussen de versterkers wel uitstekend horen.

ELAC FS 407 Impedantie en fasemeting

Conclusie

De ELAC FS 407 is echt een speaker die je een keer moet gaan luisteren als je wat zoekt in deze prijsklasse. Denk je daarbij aan eerdere ervaringen met speakers van deze fabrikant, dan zal de  FS 407 ‘Mr Smooth’ je waarschijnlijk zeer positief verrassen. Nee, er zit geen adertje onder het gras, het is echt ELAC zelf die de nieuwe 400 reeks wat anders ‘gevoiced’ heeft, zoals de Engelstaligen daar zo’n mooie uitdrukking voor hebben. En met succes kan ik daar ik daar aan toevoegen. Ik zou hier zelf probleemloos mee kunnen leven. Een speakersysteem om een jarenlange relatie mee aan te kunnen gaan. De mindere kanten worden geheel overvleugeld door de positieve. Warm aanbevolen voor een live ontmoeting!

ELAC FS 407 prijs: 1850 euro per stuk.

Importeur: Look & Listen

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Eén gedachte over “ELAC FS 407

  • 15 december 2017 om 20:15
    Permalink

    Mooie review Dick, ik ga morgen luisteren naar een Elac FS 407! Je review doet watertanden … dus hoop ik dat ie het ook goed doet met groot orkest en oude jazz!! 🙂 Gr. Arold Wouters

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.