ELAC FS 407

Opbouw

ELAC FS 407 laagweergeverDe woofers in de FS 407 hebben een opvallend oppervlakte met facetten. Ongetwijfeld om de stijfheid van het conusmateriaal te vergroten en opbreekverschijnselen beter onder controle te houden of te spreiden over een breder gebied. Het gegoten chassis heeft veel ventilatiegaten om compressie te minimaliseren.

JET principeHet is de JET tweeter waaraan ELAC zo herkenbaar is en waar men zeer terecht trots op is. Stilstand is achteruitgang en ELAC blijft deze tweeter steeds verder ontwikkelen. Het principe van de tweeter kun je hier lezen.

In de 400 reeks wordt de allernieuwste JET 5 tweeter gebruikt. ELAC claimt dat ze de al zo mooie hoogweergever nog verder hebben kunnen fijn slijpen. Met een simpeler filtering als gevolg, altijd een goed argument, wat de aansturing van het speakersysteem gemakkelijker maakt. Dat laatste kan ik onderschrijven, ik heb de FS 407 op geen enkele versterker als een moeilijke belasting voor de versterker kunnen betrappen. Wat later ook wel in de meting van de impedantie/ fase respons te zien is.

ELAC FS 407 hoogfilterHet cross over filter zit achter de aansluitterminals, tenminste, het deel voor het midden en hoog. Ik dacht eerst dat het filter wel heel erg simpel was geworden, en was nog in de hoerastemming toen ik bij wat verder betasten van het binnenwerk nog een aantal dikke luchtspoelen ontdekte.

ELAC grijpt niet naar goedkoop filtermateriaal maar zet een mooie kwaliteit componenten in. De kast is van binnen verstevigd met zowel liggende als staande uitgefreesde panelen. De relatief gezien enorm grote trompet vormige poort straalt naar onderen uit. Deze is nog net zichtbaar tussen voet en kast. Waartussen een gleuf van een een paar cm is vrij gelaten. Wel zie ik weer de vermaledijde Faston klemmen, niet uit te roeien in de luidsprekerproductie.

Bij een recensie van een speakersysteem van een andere fabrikant kreeg ik het commentaar dat ik mensen niet moest aanzetten om de klemmen van de draden er af te knippen, de draden opnieuw aan te strippen en vervolgens netjes en oerdegelijk vast te solderen… Zal ik dat nu maar niet roepen…Glimlach

Hoewel ik er bij moet vertellen dat we uit de ELAC stal nog nooit dergelijk commentaar hebben gekregen, hoewel Marco het in de test van de FS 248 ook al onverbloemd aanhaalde. Ook nu kregen we weer gewoon dit mooie speakersysteem aangeboden voor dit verhaal. Gelukkig zijn lang niet alle fabrikanten en importeurs allergisch voor kritiek, ook al is die opbouwend van karakter.

ELAC FS 407 hoogfilter correctieEen heel aardig detail waar nergens over wordt gerept vind ik in het ELAC filter. De tweeter kan een dB of zo verzwakt of juist versterkt worden, mocht het nodig zijn. Vandaar de extra weerstanden op de filter PCB. Gewoon door een Faston klem (verduld, hier kan ik weinig tegen in brengen) op een andere klem te drukken. De FS 407 kan zo nodig nog wat getuned worden mocht het hoog wat te veel terugvallen in een droge luisterruimte. Of juist iets terug worden genomen als de luisterruimte een natte akoestiek heeft. Na navraag blijkt deze mogelijkheid bij de importeur wel bekend te zijn.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Eén gedachte over “ELAC FS 407

  • 15 december 2017 om 20:15
    Permalink

    Mooie review Dick, ik ga morgen luisteren naar een Elac FS 407! Je review doet watertanden … dus hoop ik dat ie het ook goed doet met groot orkest en oude jazz!! 🙂 Gr. Arold Wouters

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.