ELAC FS 407

ELAC FS 407

Verrassende speaker…

Ik zet de 407 set neer, sluit ze aan en val bijna uit mijn stoel van verbazing. Altijd leuk om te schrijven maar in dit geval een beetje onzin natuurlijk, de importeur had me al wat voorbereid op de ‘nieuwe ELAC sound’, maar dat voorkomt niet dat ik toch blij verrast ben. De andere woorden die in me opkomen: ruimte, transparant, totaal los van de speakers… Dit is geen goedkoop speakersysteem, dat je even in een impuls aanschaft op een zaterdagmiddag in de stad, maar het is ook alles behalve een ‘budget’ geluid dat me wordt voortgezet. Ook zonder het prijskaartje te kennen leidt het tot weinig twijfel dat hier een wat voordelig aan te schaffen speakersysteem staat te spelen.

ELAC spreekspoelwikkelmachineTja, dit zijn toch de dingen waar ik enthousiast over kan worden. En als iets goed is kan ik als wat zurig recensist gaan zoeken naar de minder goede dingen van de speaker, “Hier moet wat mis zijn, eens even kijken waar we beduveld worden…”.

Dat gaan we niet doen, ik ga maar eens een tijdje lekker luisteren van muziek. In de eerste dagen van een nieuwe relatie, als de roze bril nog vast op de neus is vastgelijmd wil je ook genieten. Als de glazen verbleken komen de minder florissante randjes wel bovendrijven. Dan pas kan worden beslist of dit de ware is of dat een liedje van Doe Maar steeds vaker spontaan in je opkomt… ‘Is dit alles, woehoehoehooooeee…. ‘

Een goed oordeel in een paar uurtjes?…

Voor mij onmogelijk. Een apparaat leer je pas echt kennen als je er langer mee samen leeft. Dat is ook de reden dat ik nooit ergens een dagje naar toe ga om bijvoorbeeld een nieuwe speaker te beoordelen om er weer thuis gekomen een complete recensie over te schrijven. Dat grenst voor mij aan volksverlakkerij. Te veel zogenaamde high end apparatuur wordt op deze manier besproken. Een paar uur eenzame opsluiting en schrijven maar is daar echt niet voldoende voor, helemaal niet als kort daarvoor de auteur ook nog even volgepropt is met gekleurde marketing geleuter.

Geen onbegrip

Het lullige is dat dit soort dingen ergens ook wel weer te begrijpen zijn. De peperdure loeizware apparaten, versterkers van 50+ kg, grote luidsprekersystemen enz, zijn vervelend te vervoeren, in en uit te pakken, beschadigen gemakkelijk en zijn dan niet meer als nieuw te verkopen. Als ik iets moois zie staan en de kans krijg ga ik natuurlijk wel even luisteren, maar is ga daar verder geen lang verhaal aan hangen dat de indruk geeft dat het een echte recensie betreft.

Zo kun je ook op audioshows genieten van de gezelligheid, soms tegen een goed geluid aanlopen maar nog veel vaker op een stand belanden waar het niet gelukt is om een optimaal geluid in de vaak krakkemikkige akoestiek van de gehuurde kamertjes neer te zetten. Ik geef het je ook te doen in die twee, drie hectische dagen. Als je daar als bezoeker een beetje doorheen kunt luisteren kun je echter een buitengewoon leuke dag hebben. Als recensent probeer ik uiteraard even wat contacten te leggen om de bewuste apparatuur later in huis voor een langere periode aan de tand te mogen voelen…

Meten is weten?

Als ik een speaker recenseer wil ik er minstens een maand dagelijks mee samenleven, en zelfs dat is nog vaak aan de korte kant om alle ins en outs te leren kennen. Is dat nodig dan? Ja, als ik een verhaal wil schrijven over een audio apparaat moet het een weergave van mijn persoonlijke ervaringen zijn, geen verhaal dat gedestilleerd is uit bij elkaar geraapte kennis uit de folders van de fabrikant.

Dat is ook de reden dat we apparatuur die langskomt bij Audio-Creative uitgebreid op de meetbank zetten. Ik zeg niet dat meten alles weten is, maar er komen toch regelmatig boeiende dingen aan het licht tijdens de meetsessies. Slimme vindingen maar ook minder florissante dingen. Meten is voor mijn al lang geen optie meer, maar een must. Erg leerzaam ook, en zelfs onmisbaar bij het ontwikkelen van nieuwe dingen. 

Maar voor ik met het meten van de spullen begin is er eerst een paar weken geluisterd. Of ik moet vreemde dingen tijdens deze luistersessies tegenkomen, dan is het prettig om even wat dingen op de meetbank te verifiëren natuurlijk.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Eén gedachte over “ELAC FS 407

  • 15 december 2017 om 20:15
    Permalink

    Mooie review Dick, ik ga morgen luisteren naar een Elac FS 407! Je review doet watertanden … dus hoop ik dat ie het ook goed doet met groot orkest en oude jazz!! 🙂 Gr. Arold Wouters

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.