LuidsprekersRecensie

ELAC FS 407

ELAC FS 407 helemaalELAC uit het Duitse Kiel is een gerenommeerd luidsprekerfabrikant dat al ruim 80 jaar bestaat en sinds de jaren 80 speakers ontwikkeld en bouwt. En ELAC is wat dat betreft niet de eerste de beste, zelfs de speakerunits worden er in huis ontwikkeld en gebouwd. Dat zie je niet zo veel meer. De meeste speakerbouwers maken gebruik van toeleverancier van luisprekerunits. Niks mis mee overigens, er worden genoeg topklasse units gebouwd door bijvoorbeeld Scan Speak en SEAS die je wereldwijd terugziet in hele mooie speakersystemen.

Maar ja, als techneut heb ik altijd een zwak voor fabrikanten die alle disciplines nog zelf beheersen en vaak ook met heel eigen oplossingen of zelfs nieuwe uitvindingen komen. Zoals bij ELAC de beroemde JET tweeter al vele jaren een handelsmerk is.

De 400 serie

ELAC 400 serieMet de nieuwe 400 serie komt ELAC zelfs met behoorlijk rigoureuze nieuwe ontwikkelingen. Hoewel het design niet zo veel veranderd lijkt, is de in en uitwendige techniek weer eens onder de loep genomen, wat tot opmerkelijke dingen leidt. Dat merk ik vanaf het moment dat ik de FS 407 in de huiskamer plaats en aansluit.

Dit klinkt eigenlijk helemaal niet zoals ik van ELAC min of meer gewoon ben. Weg is de wat typisch voor dit merk puntige sound. Daarvoor in de plaats is er een warmer geluid te horen , op het smeuïge af, maar zonder aan detaillering in te leveren. Dit biedt perspectieven!

In de FS 407 wordt de nieuwste generatie van de tweeter toegepast, de JET V5. Dat gaf ELAC de mogelijkheid om ook het cross over filter aan te pakken, zeg maar minder complex te maken, wat zowel voor het rendement als voor het gemakkelijk aansturen door een versterker voordelig uit kan vallen.

De kasten zijn in verschillende afwerkingen verkrijgbaar:

ELAC FS 407 kleuruitvoeringen

 

 

ELAC FS 407 JET V tweeter

Een nieuw geluid?

ELAC FS 409 Daar lijkt het met de nieuwe 400 serie van ELAC wel op. De serie bestaat uit een drietal luidsprekersystemen, van de compacte FS 403 (foto links), naar de hier besproken FS 407 naar de grotere FS 409 (foto rechts).

ELAC BS 403De nieuwe serie ELAC speakers zouden wel eens een volgend omslagpunt in de rijke geschiedenis van het merk kunnen markeren. Niet meteen qua uiterlijk, nergens voor nodig, de ELAC systemen zien er als altijd geweldig fraai uit, nee, inwendig, en waarschijnlijk op de ontwikkelafdeling heeft een verandering plaats gevonden.

Wat tot een bijna revolutionair ander geluid heeft geresulteerd. Met name mensen die ELAC tot nu toe misschien een beetje ‘te Duits’ vinden klinken zullen blij verrast zijn.

Het kenmerkende directe wat slanke, soms zelfs wat puntige geluid is gekanteld naar een volbloedig, fraai gebalanceerd supersmooth geluid. Bijna bij het Engelse af, als we de kast met clichés toch opentrekken…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “ELAC FS 407

  • Mooie review Dick, ik ga morgen luisteren naar een Elac FS 407! Je review doet watertanden … dus hoop ik dat ie het ook goed doet met groot orkest en oude jazz!! 🙂 Gr. Arold Wouters

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.