Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

Hoe is de boel aangesloten?

We verbinden de coaxiale digitale uitgang van de Discovery via een Wireworld Gold Starlight 5 in de DDDAC1794. Ik weet het, qua prijs totaal in onbalans met de Elac Discovery. Elac Discovery audiostreamer achter detailMaar ik heb de WWGS kabel in huis en het vormt in ieder geval geen bottleneck in de keten. Nog schever wordt het als de Discovery met de netwerkswitch wordt verbonden via een AudioQuest Vodka Ethernetkabel. Ook hier ligt dus weinig in de weg dat de prestaties van de Discovery zelf een voet dwars zal zetten.

De analoge connectie wordt gemaakt via AudioQuest Earth interlinks (allemachtig Dick, wat laat je je weer gaan, hoe kom je er op om dit soort belachelijke prijzige kabels hier te gebruiken…). Ik zou haast willen zeggen: niet omdat het moet, maar omdat het kan… Het is mijn dagelijks gebruikte bekabeling. Alles behalve de Elac Discovery is dus bekend terrein. En dat is ook een voordeel. Maar zo maak je toch straatstenen nog lekker? Nee, reken daar maar niet op. Als de Discovery een mediocre geluid heeft, maak je dat met de beste spullen er omheen niet meer goed. Andersom wel.

Luisteren

Het geluid van de ingebouwde DAC uitgangen valt beslist niet tegen, integendeel. Dit is zeker geen sluitpost geweest bij het ontwikkelen. Wil je dit verbeteren dan zal een DAC in de 300 tot 400 euro klasse niet veel extra’s gaan bieden, vermoed ik.

Digitaal verbonden aan de DDDAC1794 quaddekker trekt het geluid naar een ronduit uitstekend niveau. Zo zeg, is dit sobere kastje tot dit soort dingen in staat? Blijkbaar wel. De bedenkers van de Elac Discovery zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Ik had van Elac het een en ander verwacht: niet dat het zó goed zou zijn.

Als ik ‘on the fly’ overschakel naar de Aurender N100 gaat het daarmee nog een streep mooier, maar verduld zeg, wat de Elac Discovery laat horen mag er ook zijn. En mag het ook wat beter zijn? De Aurender streamer kost bijna drie keer zoveel. En die moet het (nog) zonder Roon doen. De Aurender App is goed, bovengemiddeld goed in gebruik zelfs, maar Roon is een aantal bruggen verder in gebruik. Elac Discovery  audiostreamer binnenkant (2)

Conclusies uit het verleden zijn geen garantie…

Tjonge, als je me vijf maanden geleden had voorspelt dat ik dit nu zou schrijven had ik je in het gezicht uit gelachen… Al met al is het kwaliteitsniveau van de Elac van een dusdanig niveau dat ik het nooit als een belemmering ervaar als ik er mijn muziek mee luister. Anders had ‘ie, ondanks de fantastische Roon Essentials bediening, al lang op non-actief gestaan. Het feit is echter dat ik regelmatig hele dagen via de Elac Discovery van mijn muziek geniet.

Voeding

De voeding voorAudio Creative DDDAC Powersupply de Elac Discovery wordt met een externe stekkeradapter gedaan. En die zijn in de regel niet van superduperkwaliteit. Ik moet er direct bij vertellen dat ik de stekkeradapter niet meteen verdacht als een bottleneck, daar klinkt het domweg te goed voor. Maar ik ga toch eens aan de slag met een externe lineaire voeding. Al is het alleen maar om twijfel (zou het toch niet?…) weg te halen. Dat smeult altijd bij audioten als mezelf… Na het meten van het opgenomen vermogen, die blijkt lekker laag met slechts 4 watt, weet ik dat een 1 ampère voeding meer dan voldoende zal zijn, ondanks de opdruk achterop de behuizing die 2 ampère gebied. Maar meten is vaak weten, niet?

Ik bouw een 12 volt voeding die primair voor de DDDAC1794 DAC is bedacht en bouw die in een mooi Hong Kong dik aluminium kastje. Dat toevallig even breed is dan de Elac Discovery.

De vraag is natuurlijk: brengt een betere externe voeding voordelen aan het al zo fijne geluid? Ja, dat doet het toch wel. Het geluid ervaar ik als wat rondborstiger maar ook losser. ik luister dieper in het virtueel voorgeschotelde podium. Ik moet toegeven dat ik wel eens grotere verschillen heb gehaald met een voedingsuitwisseling, de interne voedingsontkoppeling in de Discovery doet blijkbaar goed werk.

Extra investeren in een betere voeding is het overdenken (pakweg 150 euro in dit geval) voor mij zeker wel waard. Hou je je bij de oorspronkelijk bijgeleverde voeding, dan zul je waarschijnlijk niet minder gelukkig zijn. Wat niet weet deert in dit geval, gewoon omdat de basis deugt.Elac Discovery in audiorek

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 gedachten over “Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

 • 26 augustus 2016 om 13:49
  Permalink

  Dag Dick,

  Mooie uitgebreide review. Is er een groot verschil met de Auralic en de Elac? Zijn beide aan mekaar gewaagd?
  Deze zijn wel in dezelfde prijsklasse te vinden?

  G,
  Jonas

  Beantwoorden
 • 07 november 2016 om 10:46
  Permalink

  Dit klinkt heel mooi! Roon is nu ook op bluesound. Heeft iemand daar al ervaring mee? Is dat net zo mooi als met de Elac?

  Beantwoorden
 • 01 januari 2017 om 12:35
  Permalink

  Hallo ik heb een elac discovery. En die staat dag en nacht aan er zit geen aan en uit knop op . is dat niet schadelijk.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2017 om 11:43
   Permalink

   Hallo Ferry,
   Nee, dat is geen enkel probleem. Er wordt ook maar heel weinig energie door de Discovery gevraagd.

   Beantwoorden
 • 15 januari 2018 om 16:43
  Permalink

  Kan je een externe ssd USB 3 schijf koppelen aan de Elac Discovery

  Beantwoorden
  • 17 januari 2018 om 19:30
   Permalink

   Jawel, dat kan gewoon. Zoals in het verhaal te lezen is gebruikte ik een Samsung externe SSD schijf met muziek.

   Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:27
  Permalink

  Dag Dick,
  Ik gebruik de Elac Discovery al geruime tijd tot volle tevredenheid.
  Ik hem hem digitaal aangesloten op de Dac van mijn voorversterker Jeff Rowland Capri s2.
  Ik gebruik evenals jij een ssd van Samsung voor mijn muziek.
  Als LAN gebruiksklaar de meegeleverde standaard kabel.
  Ik zie dat jij die niet gebruikt maar een nogal dure LAN kabel.
  Is het echt zo dat met een betere Lan kabel een verbetering valt te halen.
  De meningen zijn daar over verdeeld en spreken van hoorbare verbetering en pertinente onzin.
  Daar kan je niet zoveel mee.
  Wat vind jij ervan.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:42
  Permalink

  Dick,
  Ik vergat in mijn vorige bericht van vandaag nog te vermelden dat ik de standaard voeding van de Elac heb vervangen door de Sbooster botw.
  Daarvan vind ik dat de Elac Discovery naar een hoger niveau wordt getild.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 20 september 2019 om 23:07
  Permalink

  Werkt de Elac alleen nog samen met Tidal of inmiddels ook met Qobuz?
  Henri

  Beantwoorden
  • 21 september 2019 om 11:17
   Permalink

   Of Roon Essentials op de Elac Discovery naast Tidal inmiddels ook Qobuz ondersteund weet ik niet. Misschien eens bij Elac vragen?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.