Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

Binnenkant

De binnenkant bestaat uit een mainboard waarop de processor PCB is geplaatst. De applicatie is ontwikkeld door de Canadese specialist in audioapplicaties Sonavox. De gebruikte processor PCB draait op Linux besturing. Qua werking is dit vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bekende Raspberry Pi. De hier gebruikte minicomputer komt van Varicite.Elac Discovery  audiostreamer binnenkant Ondanks de compacte bouw is er een quadcore 1,2 GHz processor aan boord met 4 GB DDR3 SDRAM. De Roon Essential software is heel lux embedded in een SSD geheugen. Die staat dus niet op een ingestoken SD kaartje, wat je vaak ziet bij dit type applicatie.

Voor de DAC’s zijn er Cirrus Logic CS4350 DACchips gebruikt, gebufferd door een mooie kwaliteit Burr Brown OPA2134 opamps.

Dat is al stukken beter…

Een opvallend issue is dat er in de eerste instantie met de Elac Discovery ‘maar’ 15.000 muziekfiles, pakweg 1200 tot 1500 albums, konden worden geïndexeerd. Dit is met de laatste update verdubbeld naar 30.000 muziekfiles ofwel rond 3000 albums. Dat is nog steeds een stuk minder dan mogelijk bij bijvoorbeeld Sonos of Bluesound muziekstreamers. Maar laten we wel zijn: dit is een meer dan behoorlijke verbetering!

Vroeger was je een welvarend muziekliefhebber als je een muziekcollectie van 1500 LP’s of CD’s had, met 3000 werd je als niet minder dan een wel heel serieus te nemen connoisseur  gezien.

Anno nu, waar muziek meer en meer tot een wegwerpverbruiksartikel is verworden, wordt er dikwijls vooral zoveel mogelijk muziek bij elkaar geschraapt, omdat het kan. Hoeveel binnen geharkte albums of tracks er daadwerkelijk ook beluisterd wordt is niet meer belangrijk.

Een beetje doseren geeft veel meer plezier

Elac Discovery binnekant detailWat ik er persoonlijk van vind? Ik geloof dat geen mens meer muziek nodig is, als deze zorgvuldig is uitgezocht. Geef me m’n 500 favoriete albums en ik kan me er tot in de ‘eeuwigheid’ (wat voor mij hopelijk nog een jaar of twintig in goede gezondheid zal zijn) mee vermaken.

Ik zie ze wel eens: collecties van 10.000+ LP’s (of CD’s, dat is om het even) met een eigenaar die zo trots is als een aap met zeven l*llen. Maar hoe denkt de beste man, het zijn bijna altijd mannen, die ooit nog onder de naald of laser door te gaan halen? Ik heb in ieder geval goed nieuws voor hem: het gros van de verzameling komt pas weer uit de kast als hem zijn houten jas is aangemeten en de nabestaanden de boel op een rommelmarkt probeert te slijten, domweg bij een kringloopwinkel dumpen of voor een habbekrats aan een opkoper meegeven.

Als ik er zo nog eens over nadenk toont 30.000 tracks in vergelijk met concurrerende streamers misschien magertjes, maar het is na de laatste update, als je een beetje redelijk nadenkt eigenlijk nog steeds veel. in ieder geval nu meer dan voldoende.

Restricties lossen heel snel op

In de tussentijd is hier de oude iPad 3 vervangen door een iPad Pro. En daar kan de Roon Essentials App fantastisch op draaien. Alle restricties waar ik ruim anderhalf jaar geleden tegenaan liep blijken radicaal opgelost en langzaam maar zeker, echt binnen een paar dagen, ben ik van ‘geef mijn Roon maar aan Fikkie’ omgeturnd in een regelrechte Roonbewonderaar. En het is nog veel erger geworden sinds dit verhaal voor het eerst op de Audio Creative site te lezen was…

De aangesloten muziekbib, inmiddels ruim 2500 albums groot (geen enkel probleem meer), wordt achter de schermen geïndexeerd. Steeds meer albums worden zichtbaar die ook meteen geluisterd kunnen worden. Het mooie is dat later toegevoegde albums na het weer aankoppelen van de USB schijf werkelijk supersnel geheel automatisch worden toegevoegd in het overzicht.

Roon in da house

Elac Discovery Roon artist screenInmiddels is er een veelheid aan Roon server/playersoftware voor Windows, Mac en Linux die op meerdere manieren is te installeren. De kracht van Roon is  naast een heerlijke bediening de weldaad aan extra informatie die wordt gegeven over de gekozen muziek. Er is een complete muziekencyclopedie aan gehangen. Roon software kun op je meerdere manieren op je PC of Mac, of zelfs krachtige NAS installeren. Roon is ook als server in te zetten waarmee je muziek naar verschillende zogenaamde ‘Roon endpoints’ kunt sturen die aan je muziekinstallatie(s) in huis zijn gekoppeld. (Gelijk met de bovengenoemde softwareupdate is het aantal mogelijke endpoints waar muziek naar toe kan worden verwezen ook in de in eerste instantie wat soberder uitgevoerde Roon Essentials weer verder uitgebreid.) Dit klinkt allemaal ongetwijfeld als een boel geneuzel en gedoe met PC’s, en dat is het in principe ook. Dat zal niet iedereen aanspreken. Maar dank zij de slimme software is het zeker geen al te moeilijke klus om de boel snel draaiende te krijgen.

Comfortabel muziekluisteren heeft wel zijn prijs. Het gebruik van Roon is niet gratis, een jaarlicentie kost je 100 euro of levenslang 500 euro.

Maar wat nou als?….

Inderdaad, je zoals de hier besproken Elac Discovery een innig verbond sluit met Roon waarbij zo goed als alle voordelen blijven behouden. En waarmee in feite compleet zonder bijkomende computerperikelen de boel snel aan het werk is te krijgen.

De Roon Essentials licentie zit bij de aankoop van de Discovery. Er hoeft dus geen extra abonnement te worden afgesloten en dat geldt voor de levensduur van de Elac streamer. En dat kan best lang zijn, gezien het ontbreken van draaiende aan slijtage onderhevige delen. Je zou de Elac Discovery als een CD-speler zonder loopwerk kunnen zien, maar dan met heel veel meer mogelijkheden die je mag maar niet hoeft te gebruiken. Heeft Elac hier een ei van Columbus gemaakt?

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 gedachten over “Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

 • 26 augustus 2016 om 13:49
  Permalink

  Dag Dick,

  Mooie uitgebreide review. Is er een groot verschil met de Auralic en de Elac? Zijn beide aan mekaar gewaagd?
  Deze zijn wel in dezelfde prijsklasse te vinden?

  G,
  Jonas

  Beantwoorden
 • 07 november 2016 om 10:46
  Permalink

  Dit klinkt heel mooi! Roon is nu ook op bluesound. Heeft iemand daar al ervaring mee? Is dat net zo mooi als met de Elac?

  Beantwoorden
 • 01 januari 2017 om 12:35
  Permalink

  Hallo ik heb een elac discovery. En die staat dag en nacht aan er zit geen aan en uit knop op . is dat niet schadelijk.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2017 om 11:43
   Permalink

   Hallo Ferry,
   Nee, dat is geen enkel probleem. Er wordt ook maar heel weinig energie door de Discovery gevraagd.

   Beantwoorden
 • 15 januari 2018 om 16:43
  Permalink

  Kan je een externe ssd USB 3 schijf koppelen aan de Elac Discovery

  Beantwoorden
  • 17 januari 2018 om 19:30
   Permalink

   Jawel, dat kan gewoon. Zoals in het verhaal te lezen is gebruikte ik een Samsung externe SSD schijf met muziek.

   Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:27
  Permalink

  Dag Dick,
  Ik gebruik de Elac Discovery al geruime tijd tot volle tevredenheid.
  Ik hem hem digitaal aangesloten op de Dac van mijn voorversterker Jeff Rowland Capri s2.
  Ik gebruik evenals jij een ssd van Samsung voor mijn muziek.
  Als LAN gebruiksklaar de meegeleverde standaard kabel.
  Ik zie dat jij die niet gebruikt maar een nogal dure LAN kabel.
  Is het echt zo dat met een betere Lan kabel een verbetering valt te halen.
  De meningen zijn daar over verdeeld en spreken van hoorbare verbetering en pertinente onzin.
  Daar kan je niet zoveel mee.
  Wat vind jij ervan.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:42
  Permalink

  Dick,
  Ik vergat in mijn vorige bericht van vandaag nog te vermelden dat ik de standaard voeding van de Elac heb vervangen door de Sbooster botw.
  Daarvan vind ik dat de Elac Discovery naar een hoger niveau wordt getild.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 20 september 2019 om 23:07
  Permalink

  Werkt de Elac alleen nog samen met Tidal of inmiddels ook met Qobuz?
  Henri

  Beantwoorden
  • 21 september 2019 om 11:17
   Permalink

   Of Roon Essentials op de Elac Discovery naast Tidal inmiddels ook Qobuz ondersteund weet ik niet. Misschien eens bij Elac vragen?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.