Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

Anderhalf jaar geleden…

Even terug in de tijd… om mijn aanvankelijke gereserveerdheid wat toe lichten. Mijn eerdere ervaringen met Roon waren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik heb pakweg anderhalf jaar geleden, na de beloftevolle introductie van Roon een proefperiode op een Roonlicentie genomen en zelfs omgezet in een jaarabo. Vóór de verlenging heb ik die maar weer opgezegd. Ik heb het geprobeerd maar vond er niet veel aan, de mooie albuminfo kan me gestolen worden als de rest me weinig bevalt. Dat had met name zijn grond in het destijds nog ontbreken van een App voor mijn iPad, waardoor alle bediening via de toen nog in het audiorek aanwezige iMac gedaan moest worden, waar ik voor mijn andere streamsoftware al lang mooie Apps op de iPad.

Wat me ook vreselijk tegenstond is dat Roon met mijn in de jaren zorgvuldig naar mijn eigen wens samengestelde metatags op de harde schijf ging rommelen. Gelukkig gebeurde dat op een externe back up van mijn muziekbib. Maar ik was snel klaar met deze ‘dwingende’ software… Toen de App  voor het eind van mijn abo eindelijk beschikbaar kwam bleek mijn toenmalige iPad 3 daar niet geschikt voor was! Dat was de druppel… Weg er mee… en ik leefde gelukkig verder met de inmiddels aangeschafte Auralic Aries en later de Aurender N100 muziekstreamers. Ik heb Roon nooit gemist. En dan is er ineens de…

Elac + Roon = een superteam?

De aankondiging van de Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server neem ik in eerste instantie aan als leuk, de zoveelste audiostreamer die een stukje van de markt probeert te pakken. Dat Elac als eerste stand-alone streamer op de markt Roon integreert maakt het weliswaar een stuk interessanter maar  triggert me ook nog niet voldoende. Niet lang na de introductie komen echter de eerste positieve berichten uit het veld en gaat het toch kriebelen. Ik vraag alsnog snel een exemplaar aan bij de importeur, dat de volgende dag achter mijn voordeur staat.

Wijs geworden door vorige ervaringen maak ik voor de zekerheid even een mooi muziekbiebje op een externe SSD USB ‘schijf’. Met 250 GB opslag moet ik een goede indruk kunnen krijgen en Roon mag met de metatags knoeien en kneden wat het wil.

Elac Discovery DS-S101-G

Elac Discovery front schuinvoor (2)De Discovery is een compact sober maar fraai afgewerkt uit dik metaal opgetrokken kastje. De onderkant is met een laag antisliprubber bekleed. De afmetingen (BxHxD) zijn 210 x 48 x 110 mm en het is bijna 1kg zwaar. Aan de voorkant is er alleen een (te felle) gele LED te zien, die knippert tijdens het opstarten en continu oplicht tijdens operationeel gebruik. Het opstarten gaat lekker snel.

Maar kom op Elac, verhoog die voorschakelweerstand is een beetje zodat deze koplamp wat gedimd wordt. Vertel het niet verder: ik heb even een bruin stukje tape over de LED geplakt, binnen in de kast…

Achterkant

De achterkant is avontuurlijker. Naast de 12 volt DC aansluiting voor de voeding, waarover later meer, vind je hier de Ethernetkabelaansluiting, een USB connectie voor het aansluiten van een USB schijf of stick met muziek, S/PDIF digitaal uit in zowel optisch en coaxiaal en dubbele analoge uitgangen. En die zijn echt dubbel en dus apart uit te sturen als verschillende zones. Elac Discovery achterkantEr zijn daarvoor twee DAC’s aan boord. Gaat via een kabel door een gaatje in de muur en je kunt naar wens de aanpalende ruimte ook van muziek voorzien. We gaan nog verder: iedere uitgang, digitaal en/of analoog kan een eigen stream toegewezen krijgen. Maximaal kunnen er maar liefst 8 (!) verschillende streams worden aangestuurd. Ook die reden heeft de Elac Discovery alleen Ethernet aan boord en geen Wifi. Een vaste kabel geeft een betrouwbare snelle connectie met het huisnetwerk. Via Wi-Fi kun je nooit acht streams simultaan garanderen. Wel kan bijvoorbeeld een actief luidsprekersysteem via Wi-Fi worden aangestuurd. Die haalt dan zijn signaal via de router. Maar een plaatje verteld vaak meer dan duizend woorden.

Elac is bezig een compleet systeem om de Discovery heen te bouwen zoals je op onderstaand diagram kunt zien. De Discovery kan zo naast als standalone apparaat ook dienen als server/streamer als de spin in het web. Het laat nog eens zien hoe veelzijdig dit mooie apparaat is. Wil je alles tot in de puntjes weten wat er allemaal met de Elac Discovery kan, bezoek dan de Elac site eens.

Ik heb me zelf beperkt tot 2 streams, eentje om de ingebouwde DAC’s te kunnen luisteren via de analoge uitgangen. Voor het leeuwendeel is echter de coaxiale digitale S/PDIF uitgang gebruikt die op de DDDAC1794 DAC aangesloten.Elac Eco Systeem

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 gedachten over “Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

 • 26 augustus 2016 om 13:49
  Permalink

  Dag Dick,

  Mooie uitgebreide review. Is er een groot verschil met de Auralic en de Elac? Zijn beide aan mekaar gewaagd?
  Deze zijn wel in dezelfde prijsklasse te vinden?

  G,
  Jonas

  Beantwoorden
 • 07 november 2016 om 10:46
  Permalink

  Dit klinkt heel mooi! Roon is nu ook op bluesound. Heeft iemand daar al ervaring mee? Is dat net zo mooi als met de Elac?

  Beantwoorden
 • 01 januari 2017 om 12:35
  Permalink

  Hallo ik heb een elac discovery. En die staat dag en nacht aan er zit geen aan en uit knop op . is dat niet schadelijk.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2017 om 11:43
   Permalink

   Hallo Ferry,
   Nee, dat is geen enkel probleem. Er wordt ook maar heel weinig energie door de Discovery gevraagd.

   Beantwoorden
 • 15 januari 2018 om 16:43
  Permalink

  Kan je een externe ssd USB 3 schijf koppelen aan de Elac Discovery

  Beantwoorden
  • 17 januari 2018 om 19:30
   Permalink

   Jawel, dat kan gewoon. Zoals in het verhaal te lezen is gebruikte ik een Samsung externe SSD schijf met muziek.

   Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:27
  Permalink

  Dag Dick,
  Ik gebruik de Elac Discovery al geruime tijd tot volle tevredenheid.
  Ik hem hem digitaal aangesloten op de Dac van mijn voorversterker Jeff Rowland Capri s2.
  Ik gebruik evenals jij een ssd van Samsung voor mijn muziek.
  Als LAN gebruiksklaar de meegeleverde standaard kabel.
  Ik zie dat jij die niet gebruikt maar een nogal dure LAN kabel.
  Is het echt zo dat met een betere Lan kabel een verbetering valt te halen.
  De meningen zijn daar over verdeeld en spreken van hoorbare verbetering en pertinente onzin.
  Daar kan je niet zoveel mee.
  Wat vind jij ervan.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:42
  Permalink

  Dick,
  Ik vergat in mijn vorige bericht van vandaag nog te vermelden dat ik de standaard voeding van de Elac heb vervangen door de Sbooster botw.
  Daarvan vind ik dat de Elac Discovery naar een hoger niveau wordt getild.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 20 september 2019 om 23:07
  Permalink

  Werkt de Elac alleen nog samen met Tidal of inmiddels ook met Qobuz?
  Henri

  Beantwoorden
  • 21 september 2019 om 11:17
   Permalink

   Of Roon Essentials op de Elac Discovery naast Tidal inmiddels ook Qobuz ondersteund weet ik niet. Misschien eens bij Elac vragen?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.