Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)
[nextpage title=”Elac Discovery DS-S101-G” ]
Revisited?
Inmiddels is het al weer enige tijd terug toen ik het verhaal over de aardig unieke Elac Discovery DS-S101-G op deze plaats publiceerde. Inmiddels is er via een softwareupdate een aantal van de aanvankelijke beperkingen van de Roon Essentials besturing afgenomen én een aantal nieuwe mogelijkheden heeft toegevoegd. Mijn eigen aanvankelijke terughoudendheid ten opzichte van de Roon software is inmiddels omgeslagen naar een ongeremd enthousiast Roon gebruiker. Tot voor pakweg 5 maanden geleden nog onbespreekbaar. Het kan soms raar lopen…Tijd dus om het Discovery verhaal nog eens door te lopen en hier en daar naar de laatste stand te brengen.
Elac
Het Duitse Elac is toch vooral bekend door de fraaie luidsprekersystemen. Op deze Audio Creative site vind je daar ook een paar mooie voorbeelden van. Zoals het Elac FS248 speakersysteem of de Elac 4pi Supertweeter, de unieke ribbonrondstraler die werkelijke iedere goede luidspreker nog een stukje beter weet te maken en niet meer is weg te denken uit mijn eigen muziekinstallatie.
Sinds kort waait er een frisse wind door het inmiddels 90 jarige bedrijf in de vorm van Chris Walker en de gekende luidsprekerontwerper Andrew Jones, die vanuit de USA nieuwe producten ontwikkelen. De eerste betaalbare luidsprekerlijn is al een dikke hit dank zij een bijna absurd goed prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de luidsprekerlijn is er nu de Discovery lijn waarvan de hier besproken Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server een belangrijke pion is.
Hoe val je op in een overvolle markt
Het aantal muziekstreamers neemt bijna dagelijks toe. Niet zo vreemd natuurlijk, je kunt een streamer zien als de vervanger voor de inmiddels ruim 30 jaar oude CD-speler. Tot voor nog niet zo heel lang geleden werd muziekstreamen hoofdzakelijk met hulp van een PC gedaan. Langzaam aan is dat gaan verschuiven. Eerst waren er de Squeezebox en Sonos muziekstreamers als succesvolle wegvoorbereiders, daarna volgde, eerst schoorvoetend, en later niet meer te stuiten de ene na de andere fabrikant met een eigen type streamer. Van goedkoop tot kostbaar. Van instaphifi tot high-end audio.
Sooloos
Bij de laatste was er een aantal jaren terug ineens het merk Sooloos, een stand-alone streamer/server/CD-ripper dat qua gebruikscomfort zo goed als alle concurrentie de kast uitveegde. Later werd het merk overgenomen door het Engelse Meridian, dat het qua geluidskwaliteit verder verfijnde.
Bij Sooloos draait alles om de fantastische software. Kort door de bocht gesteld zijn de Sooloos apparaten zonder de Sooloos software leeghoofdige PC’s.
Waarom haal ik hier Sooloos zo expliciet aan? Omdat het de makers van Sooloos zijn die ook achter het snel furore makende Roon zitten. En juist dat maakt van de hier besproken Elac Discovery wat het is: een nieuwe muziekstreamer die zich meteen bij de introductie weet te onderscheiden in een overvolle markt.
De concurrentie zit ook niet stil
Afgelopen jaren is ook de muzieksoftware van de concullega’s natuurlijk sterk verbeterd en zijn de inmiddels onoverkomelijke App’s vaak fijn om mee te werken, wat de geluidskwaliteit en het gebruikscomfort in de breedte sterk heeft doen toenemen. Linn, Lumin, Auralic, Aurender, om er even een paar te noemen kunnen worden bedient via prima App’s op de iPad of andere tablet. Zelf gebruik ik dagelijks een Aurender N100 streamer die via een erg goede Aurender App wordt gecommandeerd. Wat zou Roon daar nog wat in kunnen verbeteren? We zullen het zien…
[/nextpage]
[nextpage title=”Anderhalf jaar geleden” ]
Anderhalf jaar geleden…
Even terug in de tijd… om mijn aanvankelijke gereserveerdheid wat toe lichten. Mijn eerdere ervaringen met Roon waren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik heb pakweg anderhalf jaar geleden, na de beloftevolle introductie van Roon een proefperiode op een Roonlicentie genomen en zelfs omgezet in een jaarabo. Vóór de verlenging heb ik die maar weer opgezegd. Ik heb het geprobeerd maar vond er niet veel aan, de mooie albuminfo kan me gestolen worden als de rest me weinig bevalt. Dat had met name zijn grond in het destijds nog ontbreken van een App voor mijn iPad, waardoor alle bediening via de toen nog in het audiorek aanwezige iMac gedaan moest worden, waar ik voor mijn andere streamsoftware al lang mooie Apps op de iPad.
Wat me ook vreselijk tegenstond is dat Roon met mijn in de jaren zorgvuldig naar mijn eigen wens samengestelde metatags op de harde schijf ging rommelen. Gelukkig gebeurde dat op een externe back up van mijn muziekbib. Maar ik was snel klaar met deze ‘dwingende’ software… Toen de App voor het eind van mijn abo eindelijk beschikbaar kwam bleek mijn toenmalige iPad 3 daar niet geschikt voor was! Dat was de druppel… Weg er mee… en ik leefde gelukkig verder met de inmiddels aangeschafte Auralic Aries en later de Aurender N100 muziekstreamers. Ik heb Roon nooit gemist. En dan is er ineens de…
Elac + Roon = een superteam?
De aankondiging van de Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server neem ik in eerste instantie aan als leuk, de zoveelste audiostreamer die een stukje van de markt probeert te pakken. Dat Elac als eerste stand-alone streamer op de markt Roon integreert maakt het weliswaar een stuk interessanter maar triggert me ook nog niet voldoende. Niet lang na de introductie komen echter de eerste positieve berichten uit het veld en gaat het toch kriebelen. Ik vraag alsnog snel een exemplaar aan bij de importeur, dat de volgende dag achter mijn voordeur staat.
Wijs geworden door vorige ervaringen maak ik voor de zekerheid even een mooi muziekbiebje op een externe SSD USB ‘schijf’. Met 250 GB opslag moet ik een goede indruk kunnen krijgen en Roon mag met de metatags knoeien en kneden wat het wil.
Elac Discovery DS-S101-G
De Discovery is een compact sober maar fraai afgewerkt uit dik metaal opgetrokken kastje. De onderkant is met een laag antisliprubber bekleed. De afmetingen (BxHxD) zijn 210 x 48 x 110 mm en het is bijna 1kg zwaar. Aan de voorkant is er alleen een (te felle) gele LED te zien, die knippert tijdens het opstarten en continu oplicht tijdens operationeel gebruik. Het opstarten gaat lekker snel.
Maar kom op Elac, verhoog die voorschakelweerstand is een beetje zodat deze koplamp wat gedimd wordt. Vertel het niet verder: ik heb even een bruin stukje tape over de LED geplakt, binnen in de kast…
Achterkant
De achterkant is avontuurlijker. Naast de 12 volt DC aansluiting voor de voeding, waarover later meer, vind je hier de Ethernetkabelaansluiting, een USB connectie voor het aansluiten van een USB schijf of stick met muziek, S/PDIF digitaal uit in zowel optisch en coaxiaal en dubbele analoge uitgangen. En die zijn echt dubbel en dus apart uit te sturen als verschillende zones. Er zijn daarvoor twee DAC’s aan boord. Gaat via een kabel door een gaatje in de muur en je kunt naar wens de aanpalende ruimte ook van muziek voorzien. We gaan nog verder: iedere uitgang, digitaal en/of analoog kan een eigen stream toegewezen krijgen. Maximaal kunnen er maar liefst 8 (!) verschillende streams worden aangestuurd. Ook die reden heeft de Elac Discovery alleen Ethernet aan boord en geen Wifi. Een vaste kabel geeft een betrouwbare snelle connectie met het huisnetwerk. Via Wi-Fi kun je nooit acht streams simultaan garanderen. Wel kan bijvoorbeeld een actief luidsprekersysteem via Wi-Fi worden aangestuurd. Die haalt dan zijn signaal via de router. Maar een plaatje verteld vaak meer dan duizend woorden.
Elac is bezig een compleet systeem om de Discovery heen te bouwen zoals je op onderstaand diagram kunt zien. De Discovery kan zo naast als standalone apparaat ook dienen als server/streamer als de spin in het web. Het laat nog eens zien hoe veelzijdig dit mooie apparaat is. Wil je alles tot in de puntjes weten wat er allemaal met de Elac Discovery kan, bezoek dan de Elac site eens.
Ik heb me zelf beperkt tot 2 streams, eentje om de ingebouwde DAC’s te kunnen luisteren via de analoge uitgangen. Voor het leeuwendeel is echter de coaxiale digitale S/PDIF uitgang gebruikt die op de DDDAC1794 DAC aangesloten.
[/nextpage]
[nextpage title=”Binnenkant” ]
Binnenkant
De binnenkant bestaat uit een mainboard waarop de processor PCB is geplaatst. De applicatie is ontwikkeld door de Canadese specialist in audioapplicaties Sonavox. De gebruikte processor PCB draait op Linux besturing. Qua werking is dit vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bekende Raspberry Pi. De hier gebruikte minicomputer komt van Varicite. Ondanks de compacte bouw is er een quadcore 1,2 GHz processor aan boord met 4 GB DDR3 SDRAM. De Roon Essential software is heel lux embedded in een SSD geheugen. Die staat dus niet op een ingestoken SD kaartje, wat je vaak ziet bij dit type applicatie.
Voor de DAC’s zijn er Cirrus Logic CS4350 DACchips gebruikt, gebufferd door een mooie kwaliteit Burr Brown OPA2134 opamps.
Dat is al stukken beter…
Een opvallend issue is dat er in de eerste instantie met de Elac Discovery ‘maar’ 15.000 muziekfiles, pakweg 1200 tot 1500 albums, konden worden geïndexeerd. Dit is met de laatste update verdubbeld naar 30.000 muziekfiles ofwel rond 3000 albums. Dat is nog steeds een stuk minder dan mogelijk bij bijvoorbeeld Sonos of Bluesound muziekstreamers. Maar laten we wel zijn: dit is een meer dan behoorlijke verbetering!
Vroeger was je een welvarend muziekliefhebber als je een muziekcollectie van 1500 LP’s of CD’s had, met 3000 werd je als niet minder dan een wel heel serieus te nemen connoisseur gezien.
Anno nu, waar muziek meer en meer tot een wegwerpverbruiksartikel is verworden, wordt er dikwijls vooral zoveel mogelijk muziek bij elkaar geschraapt, omdat het kan. Hoeveel binnen geharkte albums of tracks er daadwerkelijk ook beluisterd wordt is niet meer belangrijk.
Een beetje doseren geeft veel meer plezier
Wat ik er persoonlijk van vind? Ik geloof dat geen mens meer muziek nodig is, als deze zorgvuldig is uitgezocht. Geef me m’n 500 favoriete albums en ik kan me er tot in de ‘eeuwigheid’ (wat voor mij hopelijk nog een jaar of twintig in goede gezondheid zal zijn) mee vermaken.
Ik zie ze wel eens: collecties van 10.000+ LP’s (of CD’s, dat is om het even) met een eigenaar die zo trots is als een aap met zeven l*llen. Maar hoe denkt de beste man, het zijn bijna altijd mannen, die ooit nog onder de naald of laser door te gaan halen? Ik heb in ieder geval goed nieuws voor hem: het gros van de verzameling komt pas weer uit de kast als hem zijn houten jas is aangemeten en de nabestaanden de boel op een rommelmarkt probeert te slijten, domweg bij een kringloopwinkel dumpen of voor een habbekrats aan een opkoper meegeven.
Als ik er zo nog eens over nadenk toont 30.000 tracks in vergelijk met concurrerende streamers misschien magertjes, maar het is na de laatste update, als je een beetje redelijk nadenkt eigenlijk nog steeds veel. in ieder geval nu meer dan voldoende.
Restricties lossen heel snel op
In de tussentijd is hier de oude iPad 3 vervangen door een iPad Pro. En daar kan de Roon Essentials App fantastisch op draaien. Alle restricties waar ik ruim anderhalf jaar geleden tegenaan liep blijken radicaal opgelost en langzaam maar zeker, echt binnen een paar dagen, ben ik van ‘geef mijn Roon maar aan Fikkie’ omgeturnd in een regelrechte Roonbewonderaar. En het is nog veel erger geworden sinds dit verhaal voor het eerst op de Audio Creative site te lezen was…
De aangesloten muziekbib, inmiddels ruim 2500 albums groot (geen enkel probleem meer), wordt achter de schermen geïndexeerd. Steeds meer albums worden zichtbaar die ook meteen geluisterd kunnen worden. Het mooie is dat later toegevoegde albums na het weer aankoppelen van de USB schijf werkelijk supersnel geheel automatisch worden toegevoegd in het overzicht.
Roon in da house
Inmiddels is er een veelheid aan Roon server/playersoftware voor Windows, Mac en Linux die op meerdere manieren is te installeren. De kracht van Roon is naast een heerlijke bediening de weldaad aan extra informatie die wordt gegeven over de gekozen muziek. Er is een complete muziekencyclopedie aan gehangen. Roon software kun op je meerdere manieren op je PC of Mac, of zelfs krachtige NAS installeren. Roon is ook als server in te zetten waarmee je muziek naar verschillende zogenaamde ‘Roon endpoints’ kunt sturen die aan je muziekinstallatie(s) in huis zijn gekoppeld. (Gelijk met de bovengenoemde softwareupdate is het aantal mogelijke endpoints waar muziek naar toe kan worden verwezen ook in de in eerste instantie wat soberder uitgevoerde Roon Essentials weer verder uitgebreid.) Dit klinkt allemaal ongetwijfeld als een boel geneuzel en gedoe met PC’s, en dat is het in principe ook. Dat zal niet iedereen aanspreken. Maar dank zij de slimme software is het zeker geen al te moeilijke klus om de boel snel draaiende te krijgen.
Comfortabel muziekluisteren heeft wel zijn prijs. Het gebruik van Roon is niet gratis, een jaarlicentie kost je 100 euro of levenslang 500 euro.
Maar wat nou als?….
Inderdaad, je zoals de hier besproken Elac Discovery een innig verbond sluit met Roon waarbij zo goed als alle voordelen blijven behouden. En waarmee in feite compleet zonder bijkomende computerperikelen de boel snel aan het werk is te krijgen.
De Roon Essentials licentie zit bij de aankoop van de Discovery. Er hoeft dus geen extra abonnement te worden afgesloten en dat geldt voor de levensduur van de Elac streamer. En dat kan best lang zijn, gezien het ontbreken van draaiende aan slijtage onderhevige delen. Je zou de Elac Discovery als een CD-speler zonder loopwerk kunnen zien, maar dan met heel veel meer mogelijkheden die je mag maar niet hoeft te gebruiken. Heeft Elac hier een ei van Columbus gemaakt?
[/nextpage]
[nextpage title=”Tidal komt terug” ]
Tidal komt ook terug…
Verstandige mensen rippen hun CD-verzameling voor opslag op de harde schijf uiteraard in een lossless kwaliteit, download muziek als het even kan in een hogere resolutie of stream direct vanaf het www. Dat laatste kan inmiddels in echte lossless kwaliteit via bijvoorbeeld een Tidal of Qubuz abonnement. Tidal blijkt simpel te installeren en naadloos te integreren in Roon. Snel maar eens een proefabo genomen dus. Eerdere ervaring met Tidal waren qua kwaliteit prima, maar ik gebruikte het te weinig om een abo aan te houden. Ik moet toegeven dat deze tweede poging een stuuk succesvoller gaat, en dat is voor honderd procent aan de Roon besturing te danken.
Ik zal er geen vele pagina’s aan gaan wijden. Ik kan eigenlijk heel kort zijn: Roon + Tidal werkt fenomenaal! Het is alsof ik door mijn eigen muziekbib zit te bladeren. Roon maakt qua artiest en/of albuminfo geen verschil of het album van je eigen harde schijf komt of via Tidal wordt binnengehaald. Alleen een heel klein icoontje ‘CD’ of ‘Tidal’ in de linkerbovenhoek van de hoesafbeelding geeft aan waar de muziek vandaan komt, van de schijf of uit de cloud. Aan het afspelen merk je geen enkel verschil in handeling.
Hier is Roon heel sterk. Ik leg naast de muziek op de ingestoken harde schijf ook een Tidal albumbib aan met mijn favorieten: Moody Blues, Supertramp, Beatles, Bowie enz enz…
Hoe werkt dat?
Ik luister wat muziek waar ik dat moment zin aan heb via Tidal, bevalt het dan klik ik op ‘album toevoegen aan bibliotheek’. Een recensie van het album en/of bio van de uitvoerende artiest kan naar wens ook meteen worden gelezen en Roon geeft tips naar andere albums van deze artiest en andere muziek die ook wel eens binnen je smaak zouden kunnen vallen. Voor ik het weet ben ik op een ontdekkingsreis door Tidal. En die is schier eindeloos. Ik heb toch al hele leuke albums aan de bib toegevoegd waar ik tot voor Roon geen weet van had.
Potjandorie zeg, wat leuk en ongelooflijk boeiend is dit. En het is zo gemakkelijk dat het allemaal niet eens is uit te leggen over een paar pagina’s. Huh?? Ja, ik moet oppassen dat de uitleg niet complexer is dan de werking in de praktijk, die na korte tijd buitengewoon intuïtief blijkt te zijn.
Roon Essentials
Ik tipte het hier boven al aan: Elac heeft dus een light versie van Roon geïnstalleerd onder de naam Roon Essentials. Wat wil zeggen dat zo veel mogelijk van het goede is behouden maar minder alledaagse ballast er uit is gelaten. Dat maakt Roon eigenlijk niet minder interessant. Begeesterde ontwikkelaars willen nu eenmaal vaak zo veel mogelijk van hun ideeën in hun geesteskind proppen, wat niet zelden in een waterhoofd resulteert. Met de kans dat een gemiddelde gebruiker het bos door de vele bomen een beetje kwijt dreigt te raken.
Roon Essentials heeft wat simpeler menu’s dan zijn grote broer (wat het niet minder overzichtelijk maakt) en er kan bijvoorbeeld geen DSD worden gespeeld. Een enkeling zal dat laatste als een minpunt ervaren, mij interesseert het eigenlijk nauwelijks. Wat de speler wél kan is boeiender. Die speelt alle mogelijke PCM formats tot maximaal 24 bit/ 192 kHz highres muziekfiles.
Internetradio is ook heel mooi geïntegreerd en de favoriete radiostations zijn met een paar klikjes in de favorieten te zetten. Opvallend hoe goed dat internetradio kan klinken. Het is in ieder geval superieur aan de nieuwe DAB+ norm dank zij de veel hogere toegepaste bitrates. Mijn FM tuner is inmiddels al weer een tijdje uit het audiorek verbannen.
Roon Radio
Roon Essentials heeft evenals ‘Big Roon’ ook nog een eigen ‘radio’ aan boord. Als de geselecteerde muziek in de wachtrij uitgespeeld is kan Roon ‘in de geest van’ verder spelen door zelf muziektracks uit je muziekbib te kiezen. Dat is een erg leuke optie, waarmee ook minder geluisterde albumtracks weer eens voorbij komen die je wel mooi vind maar misschien in geen tijden meer hebt gehoord. Deze Roon Radio functie is naar wens in of uit te schakelen.
Mindere punten
Kritisch als ik bij mijn vroegere ervaringen met Roon ben geworden wordt er bewust of onbewust toch gezocht naar de zwakke punten van deze formidabele software. Ik moet het toegeven: ik heb niet veel minpunten kunnen vinden. Hier en daar een verkeerde hoesafbeelding , album of artiestentitel, wat minder effectieve meta tags bij klassiek muziekalbums, allemaal in de marge. Misschien als je me het over een jaar of zo weer vraagt…
Het Roon team blijft echter ook actief upgraden, ik vermoed dat het alleen maar nog beter gaat worden.
[/nextpage]
[nextpage title=”Aansluiten” ]
Hoe is de boel aangesloten?
We verbinden de coaxiale digitale uitgang van de Discovery via een Wireworld Gold Starlight 5 in de DDDAC1794. Ik weet het, qua prijs totaal in onbalans met de Elac Discovery. Maar ik heb de WWGS kabel in huis en het vormt in ieder geval geen bottleneck in de keten. Nog schever wordt het als de Discovery met de netwerkswitch wordt verbonden via een AudioQuest Vodka Ethernetkabel. Ook hier ligt dus weinig in de weg dat de prestaties van de Discovery zelf een voet dwars zal zetten.
De analoge connectie wordt gemaakt via AudioQuest Earth interlinks (allemachtig Dick, wat laat je je weer gaan, hoe kom je er op om dit soort belachelijke prijzige kabels hier te gebruiken…). Ik zou haast willen zeggen: niet omdat het moet, maar omdat het kan… Het is mijn dagelijks gebruikte bekabeling. Alles behalve de Elac Discovery is dus bekend terrein. En dat is ook een voordeel. Maar zo maak je toch straatstenen nog lekker? Nee, reken daar maar niet op. Als de Discovery een mediocre geluid heeft, maak je dat met de beste spullen er omheen niet meer goed. Andersom wel.
Luisteren
Het geluid van de ingebouwde DAC uitgangen valt beslist niet tegen, integendeel. Dit is zeker geen sluitpost geweest bij het ontwikkelen. Wil je dit verbeteren dan zal een DAC in de 300 tot 400 euro klasse niet veel extra’s gaan bieden, vermoed ik.
Digitaal verbonden aan de DDDAC1794 quaddekker trekt het geluid naar een ronduit uitstekend niveau. Zo zeg, is dit sobere kastje tot dit soort dingen in staat? Blijkbaar wel. De bedenkers van de Elac Discovery zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Ik had van Elac het een en ander verwacht: niet dat het zó goed zou zijn.
Als ik ‘on the fly’ overschakel naar de Aurender N100 gaat het daarmee nog een streep mooier, maar verduld zeg, wat de Elac Discovery laat horen mag er ook zijn. En mag het ook wat beter zijn? De Aurender streamer kost bijna drie keer zoveel. En die moet het (nog) zonder Roon doen. De Aurender App is goed, bovengemiddeld goed in gebruik zelfs, maar Roon is een aantal bruggen verder in gebruik.
Conclusies uit het verleden zijn geen garantie…
Tjonge, als je me vijf maanden geleden had voorspelt dat ik dit nu zou schrijven had ik je in het gezicht uit gelachen… Al met al is het kwaliteitsniveau van de Elac van een dusdanig niveau dat ik het nooit als een belemmering ervaar als ik er mijn muziek mee luister. Anders had ‘ie, ondanks de fantastische Roon Essentials bediening, al lang op non-actief gestaan. Het feit is echter dat ik regelmatig hele dagen via de Elac Discovery van mijn muziek geniet.
Voeding
De voeding voor de Elac Discovery wordt met een externe stekkeradapter gedaan. En die zijn in de regel niet van superduperkwaliteit. Ik moet er direct bij vertellen dat ik de stekkeradapter niet meteen verdacht als een bottleneck, daar klinkt het domweg te goed voor. Maar ik ga toch eens aan de slag met een externe lineaire voeding. Al is het alleen maar om twijfel (zou het toch niet?…) weg te halen. Dat smeult altijd bij audioten als mezelf… Na het meten van het opgenomen vermogen, die blijkt lekker laag met slechts 4 watt, weet ik dat een 1 ampère voeding meer dan voldoende zal zijn, ondanks de opdruk achterop de behuizing die 2 ampère gebied. Maar meten is vaak weten, niet?
Ik bouw een 12 volt voeding die primair voor de DDDAC1794 DAC is bedacht en bouw die in een mooi Hong Kong dik aluminium kastje. Dat toevallig even breed is dan de Elac Discovery.
De vraag is natuurlijk: brengt een betere externe voeding voordelen aan het al zo fijne geluid? Ja, dat doet het toch wel. Het geluid ervaar ik als wat rondborstiger maar ook losser. ik luister dieper in het virtueel voorgeschotelde podium. Ik moet toegeven dat ik wel eens grotere verschillen heb gehaald met een voedingsuitwisseling, de interne voedingsontkoppeling in de Discovery doet blijkbaar goed werk.
Extra investeren in een betere voeding is het overdenken (pakweg 150 euro in dit geval) voor mij zeker wel waard. Hou je je bij de oorspronkelijk bijgeleverde voeding, dan zul je waarschijnlijk niet minder gelukkig zijn. Wat niet weet deert in dit geval, gewoon omdat de basis deugt.
[/nextpage]
[nextpage title=”Conclusie” ]
Van dingen die voorbij gaan…
Roon Essenstials op een streamer/server als deze Elac Discovery is geweldig. Uitstekende kwaliteit geluid, nagenoeg perfecte bediening en verder geen gedoe. Uit de doos plug ‘n’ play, stabiele werking…
Roon op een PC omgeving gebaseerde muziekstreamer zag ik niet meer zitten. Die tijd dacht ik te hebben gehad. Maar ook daar is inmiddels (drie maanden na de oorspronkelijke publicatie van dit verhaal) het een en ander veranderd… Met verschillende soorten muzieksoftware, van Amarra (ongelooflijk duur in de beginjaren) tot J.River (dat steeds beter werd) en heel veel wat daar tussen valt, op mijn Mac’s heb ik boeiende avonturen beleefd en vooral veel plezier gehad, en ben jaren een tevreden gebruiker geweest.
Maar ik heb zelfs met het nodige tweaken van de Mac/PC nooit het beduidend hogere niveau gehaald dat een dedicated muziekstreamer zoals de Aurender me die geeft. En ik moet nog zien (of liever horen) of de Elac Discovery door een PC gebaseerde streamer zich zo simpel van zijn plek laat drukken als het op het geluid aankomt. Misschien met een echte hot-rodded Mac, met SSD en lineaire voeding tegen een prijs die de Elac Discovery excessief overstijgt. Zinloos in een tijd dat er zulke mooie zelfstandig werkende muziekstreamers worden gemaakt.
Maar ja, inmiddels staat er hier inmiddels (ja, ik geef het toe, ik ben compleet om) ook een Roon server te draaien op een Mac Mini. Als er daarmee een streamer wordt bediend die als Rooneindpunt is ingesteld worden de hierboven aangehaalde beperkingen die ik inmiddels ervaar met een PC gebaseerde streamer een compleet ander verhaal. Maar daarover komt er in de nabije toekomst nog het een en ander te lezen op deze plek…
Conclusie
Ik geloof niet dat Elac een betere keus hadden kunnen maken door met Roon in zee te gaan en Roon Essentials als besturing voor hun muziekstreamer te kiezen. Met een eigen App was het één van de velen op streamgebied geweest. Nu is het een uniek apparaat dat zoveel plezier uitstraalt én, ik zou het bijna vergeten, me een meer dan goede geluidskwaliteit weet te geven die eigenlijk maar weinig te wensen overlaat.
Elac kan met een apparaat als de Discovery muziekstreamer door de bijna foolproof werking volgens mij zelfs de laatste ‘GEEN-computer-in-mijn-muziekinstallatie’ muziekliefhebber over de streep trekken. Bepaald niet slecht voor een apparaat van 1100 euro… Een dikke vette aanrader deze Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer!
Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer: 1099.00 euro
[/nextpage]
Dag Dick,
Mooie uitgebreide review. Is er een groot verschil met de Auralic en de Elac? Zijn beide aan mekaar gewaagd?
Deze zijn wel in dezelfde prijsklasse te vinden?
G,
Jonas
Dit klinkt heel mooi! Roon is nu ook op bluesound. Heeft iemand daar al ervaring mee? Is dat net zo mooi als met de Elac?
Hallo ik heb een elac discovery. En die staat dag en nacht aan er zit geen aan en uit knop op . is dat niet schadelijk.
Hallo Ferry,
Nee, dat is geen enkel probleem. Er wordt ook maar heel weinig energie door de Discovery gevraagd.
Kan je een externe ssd USB 3 schijf koppelen aan de Elac Discovery
Jawel, dat kan gewoon. Zoals in het verhaal te lezen is gebruikte ik een Samsung externe SSD schijf met muziek.
Dag Dick,
Ik gebruik de Elac Discovery al geruime tijd tot volle tevredenheid.
Ik hem hem digitaal aangesloten op de Dac van mijn voorversterker Jeff Rowland Capri s2.
Ik gebruik evenals jij een ssd van Samsung voor mijn muziek.
Als LAN gebruiksklaar de meegeleverde standaard kabel.
Ik zie dat jij die niet gebruikt maar een nogal dure LAN kabel.
Is het echt zo dat met een betere Lan kabel een verbetering valt te halen.
De meningen zijn daar over verdeeld en spreken van hoorbare verbetering en pertinente onzin.
Daar kan je niet zoveel mee.
Wat vind jij ervan.
Vr. Groet,
Douwe Visser
Dick,
Ik vergat in mijn vorige bericht van vandaag nog te vermelden dat ik de standaard voeding van de Elac heb vervangen door de Sbooster botw.
Daarvan vind ik dat de Elac Discovery naar een hoger niveau wordt getild.
Vr. Groet,
Douwe Visser
Werkt de Elac alleen nog samen met Tidal of inmiddels ook met Qobuz?
Henri
Of Roon Essentials op de Elac Discovery naast Tidal inmiddels ook Qobuz ondersteund weet ik niet. Misschien eens bij Elac vragen?
Het valt me op dat er niets over MQA wordt vermeldt. Wordt MQA niet ondersteunt terwijl er zo een “fenomenale” samenwerking is Tidal?
Jos, je hebt wel gezien dat dit verhaal over de Discovery al van vier jaar geleden is?…
Het was me niet opgevallen. Ik las het omdat de Discovery onlangs een update heeft gehad. Neemt niet weg dat ik nog steeds de indruk heb dat MQA niet wordt ondersteund. Indien dat zo is lijkt me het een cruciaal gegeven, niet?
Ik vermoed dat het alleen cruciaal is voor mensen die specifiek een Tidal abo hebben voor de MQA files. Zelf krijg ik steeds meer het vermoeden dat het momentum van MQA al weer achter ons ligt. Er is na de eerste golf van publiciteit niet zoveel meer gebeurd. Qubuz bijvoorbeeld, streamt de hi-res muziek gewoon lineair. Die kun je op iedere ‘normale’ DAC in volle glorie luisteren.
Beste Dick,
Leuke review, inmiddels heb ik 2 jaar de Elac.
Je bruine tape kan je gerust weghalen, want softwarematig kan je het lampje uitzetten.
Inmiddels is er weer een update geweest, dus misschien tijd voor een kl1eine bespreking hier van.
Groet Martin
Hallo Martin,
Een recensie als dit is een momentopname van de tijd dat het apparaat hier gelogeerd heeft. Als het daarna weer terug gestuurd is zullen latere software updates (als het goed is) het alleen nog maar beter maken. Dat kunnen we alleen beoordelen en bespreken als het apparaat ons nogmaals wordt aangeboden voor een update van de recensie.
Hallo Dick, ik heb een Elac discovery aangeschaft en loop tegen het volgende aan : eerder gebruikte ik de full versie van roon en heb diverse ropiee endpoints gemaakt. Echter deze worden niet herkend door Essentials. Ken je dit probleem en weet je een oplossing?
groet Jur
Hallo Jur,
Mijn laatste ervaring met de Elac Discovery is van 4 jaar terug. Neem even contact op met de importeur. Die moet je verder kunnen helpen. Servi-Q
Iemand enig idee hoe de Led uit te schakelen? Heb nieuwste software geinstalleerd en kan het niet vinden
IP nummer in browser tikken, Enter en dan “LED always off”.