Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

Elac Discovery front (2)

Revisited?

Inmiddels is het al weer enige tijd terug toen ik het verhaal over de aardig unieke Elac Discovery DS-S101-G op deze plaats publiceerde. Inmiddels is er via een softwareupdate een aantal van de aanvankelijke beperkingen van de Roon Essentials besturing afgenomen én een aantal nieuwe mogelijkheden heeft toegevoegd. Mijn eigen aanvankelijke terughoudendheid ten opzichte van de Roon software is  inmiddels omgeslagen naar een ongeremd enthousiast Roon gebruiker. Tot voor pakweg 5 maanden geleden nog onbespreekbaar. Het kan soms raar lopen…Tijd dus om het Discovery verhaal nog eens door te lopen en hier en daar naar de laatste stand te brengen.

Elac

Het Duitse Elac is toch vooral bekend door de fraaie luidsprekersystemen.  Op deze Audio Creative site vind je daar ook een paar mooie voorbeelden van. Zoals het Elac FS248 speakersysteem of de Elac 4pi Supertweeter, de unieke ribbonrondstraler die werkelijke iedere goede luidspreker nog een stukje beter weet te maken en niet meer is weg te denken uit mijn eigen muziekinstallatie.

Sinds kort waait er een frisse  wind door het inmiddels 90 jarige bedrijf in de vorm van Chris Walker en de gekende luidsprekerontwerper Andrew Jones, die vanuit de USA nieuwe producten ontwikkelen. De eerste betaalbare luidsprekerlijn is al een dikke hit dank zij een bijna absurd goed prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de luidsprekerlijn is er nu de Discovery lijn waarvan de hier besproken Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server een belangrijke pion is.

Hoe val je op in een overvolle markt

Het aantal muziekstreamers neemt bijna dagelijks toe. Niet zo vreemd natuurlijk, je kunt een streamer zien als de vervanger voor de inmiddels ruim 30 jaar oude CD-speler. Tot voor nog niet zo heel lang geleden werd muziekstreamen hoofdzakelijk met hulp van een PC gedaan. Langzaam aan is dat gaan verschuiven. Eerst waren er de Squeezebox en Sonos muziekstreamers als succesvolle wegvoorbereiders, daarna volgde, eerst schoorvoetend, en later niet meer te stuiten de ene na de andere fabrikant met een eigen type streamer. Van goedkoop tot kostbaar. Van instaphifi tot high-end audio.

Sooloos

Bij de laatste was er een aantal jaren terug ineens het merk Sooloos, een stand-alone streamer/server/CD-ripper dat qua gebruikscomfortMeridian Soolloos Control15 zo goed als alle concurrentie de kast uitveegde. Later werd het merk overgenomen door het Engelse Meridian, dat het qua geluidskwaliteit verder verfijnde.

Bij Sooloos draait alles om de fantastische software. Kort door de bocht gesteld zijn de Sooloos apparaten zonder de Sooloos software leeghoofdige PC’s.

Waarom haal ik hier Sooloos zo expliciet aan? Omdat het de makers van Sooloos zijn die ook achter het snel furore makende Roon zitten. En juist dat maakt van de hier besproken Elac Discovery wat het is: een nieuwe muziekstreamer die zich meteen bij de introductie weet te onderscheiden in een overvolle markt.

De concurrentie zit ook niet stil

Afgelopen jaren is ook de muzieksoftware van de concullega’s natuurlijk sterk verbeterd en zijn de inmiddels onoverkomelijke App’s vaak fijn om mee te werken, wat de geluidskwaliteit en het gebruikscomfort in de breedte sterk heeft doen toenemen. Linn, Lumin, Auralic, Aurender, om er even een paar te noemen kunnen worden bedient via prima App’s op de iPad of andere tablet. Zelf gebruik ik dagelijks een Aurender N100 streamer die via een erg goede Aurender App wordt gecommandeerd. Wat zou Roon daar nog wat in kunnen verbeteren? We zullen het zien…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

8 gedachten over “Elac Discovery DS-S101-G audiostreamer/server (revisited)

 • 26 augustus 2016 om 13:49
  Permalink

  Dag Dick,

  Mooie uitgebreide review. Is er een groot verschil met de Auralic en de Elac? Zijn beide aan mekaar gewaagd?
  Deze zijn wel in dezelfde prijsklasse te vinden?

  G,
  Jonas

  Beantwoorden
 • 07 november 2016 om 10:46
  Permalink

  Dit klinkt heel mooi! Roon is nu ook op bluesound. Heeft iemand daar al ervaring mee? Is dat net zo mooi als met de Elac?

  Beantwoorden
 • 01 januari 2017 om 12:35
  Permalink

  Hallo ik heb een elac discovery. En die staat dag en nacht aan er zit geen aan en uit knop op . is dat niet schadelijk.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2017 om 11:43
   Permalink

   Hallo Ferry,
   Nee, dat is geen enkel probleem. Er wordt ook maar heel weinig energie door de Discovery gevraagd.

   Beantwoorden
 • 15 januari 2018 om 16:43
  Permalink

  Kan je een externe ssd USB 3 schijf koppelen aan de Elac Discovery

  Beantwoorden
  • 17 januari 2018 om 19:30
   Permalink

   Jawel, dat kan gewoon. Zoals in het verhaal te lezen is gebruikte ik een Samsung externe SSD schijf met muziek.

   Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:27
  Permalink

  Dag Dick,
  Ik gebruik de Elac Discovery al geruime tijd tot volle tevredenheid.
  Ik hem hem digitaal aangesloten op de Dac van mijn voorversterker Jeff Rowland Capri s2.
  Ik gebruik evenals jij een ssd van Samsung voor mijn muziek.
  Als LAN gebruiksklaar de meegeleverde standaard kabel.
  Ik zie dat jij die niet gebruikt maar een nogal dure LAN kabel.
  Is het echt zo dat met een betere Lan kabel een verbetering valt te halen.
  De meningen zijn daar over verdeeld en spreken van hoorbare verbetering en pertinente onzin.
  Daar kan je niet zoveel mee.
  Wat vind jij ervan.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden
 • 29 juli 2019 om 11:42
  Permalink

  Dick,
  Ik vergat in mijn vorige bericht van vandaag nog te vermelden dat ik de standaard voeding van de Elac heb vervangen door de Sbooster botw.
  Daarvan vind ik dat de Elac Discovery naar een hoger niveau wordt getild.
  Vr. Groet,
  Douwe Visser

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.