Elac Debut B5


 

De Technische kant van de Elac Debut B5

Het rendement van deze speaker is met 85 dB, gemeten bij 2,83 volt (amp output) op 1 meter wat aan de lage kant, maar mijn 300B versterkers hebben met deze kleine vriend geen enkel probleem. Veel belangrijker is het impedantieverloop van de speaker en dat is volgens Elac een gemiddelde van 6 Ohm. Maar dan willen we wel graag weten of er ergens een dip in de impedantie te vinden is. Gehoormatig denk ik dat het wel snor zit, maar meten is weten. Tijd om deze kleine jongen op de Audio Precision testtafel te leggen.

Elac Debut B5 op de meetbank

De impedantie/fasemeting laat een minimale impedantie bij 200 Hz zien. Op een nog vriendelijke 5,1 Ohm bij een fasehoek van slechts enkele graden. De impedantie loopt boven 500 Hz gestadig op tot een hoge ruim 30 Ohm. Voor een versterker met een lage uitgangsimpedantie ofwel hogere dempingsfactor geen enkel probleem. Een versterker dat weinig tot geen overall tegenkoppeling gebruikt, zoals veel single ended buisversterkers, zullen wat met de oplopende impedantiecurve mee gaan lopen, wat een presenter karakter op kan leveren. Qua belasting voor de versterker is de Elac Debut bovengemiddeld vriendelijk. Hier zal geen enkele versterker een grote kluif aan hebben.
De Elac Debut is een zogenaamde basreflex, te zien aan de twee kenmerkende impedantiebulten in het laag. De dip tussen de bulten mag als de systeemresonantie worden aangemerkt. Die is hier nagenoeg 50 Hz. Onder deze frequentie zal de output snel minder worden. Voor een compacte luidspreker als de Debut mag de laagweergave gerust opvallend goed worden genoemd. Rond 750 Hz zijn nog lichte resten van kast resonanties zichtbaar.
Een probleemloze luidspreker, deze Elac Debut B5.

Conclusie

De Elac Debut B5 is een fijne monitor luidspreker. Wat zeg ik, een hele fijne speaker. De speaker heeft een gelijkmatig impedantieverloop wat hem geschikt maakt voor eigenlijk elke versterker. Mijn Ceasar II buisversterker laat deze kleine Elac ‘zingen’. Maar ook een  goede transistor versterker zal zeker een goede partner zijn.
Gezien de afwerking en geluidskwaliteit is de aanschafprijs van 320 euro per set een echt een koopje. Een goede audioset hoeft dus zeker niet duur te zijn. Deze speaker presteert ver boven gemiddeld en zal in een mooie audioset niet misplaatst staan. Dat deze luidspreker speelt als een luidsprekerset van 20.000 euro zoals op de show wordt beweerd, vind ik wel ver gaan. Dat is natuurlijk een leuk marketing verhaal. Maar een beetje stemming maken is altijd goed.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Elac Debut B5

 • 03 oktober 2016 om 21:05
  Permalink

  hey marco,
  Klinkt goed deze speakers!
  Brothers in arms in een lijst aan de muur haha leuk idee!!! zou wel de plaat eruit halen haha onmisbaar!!!
  Maar ik vroeg mij af: ik heb zo een mooie kt 88 bill en kan de luidsprekers aansluiten op 4 en 8 ohm.
  niet op 6 ohm.
  Wat doe je dan in deze situatie???
  Ook zie ik wel eens 4-8 ohm staan op een luispreker wat kun je dan het beste doen?

  Heb jij of jouw vriendelijke collega een idee??? Vast wel haha!
  gr jeffrey amerlan

  Beantwoorden
 • 27 december 2016 om 13:10
  Permalink

  Zou de B5 zich ook goed laten aansturen met de onlangs besproken Quad VAone buizenversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.