Elac Debut B5


 

Luisteren

Elac-Debut-B5.jpgIk heb de Elac Debut B5 natuurlijk in mijn eigen set gezet en uitvoerig geluisterd. Dat is volgens mij ook de enigste manier om een goede beoordeling te maken. Zonder je eigen ruimte (akoestiek) je eigen versterkers en vertrouwde luisterplek is het onmogelijk een audioapparaat goed te beoordelen. Het fijne is dat je er ook ruimschoots de tijd voor kunt nemen. De Elac Debut Debut B5 wordt voorzien van de nodige muziek door een set Triodedick Ceasar II 300B versterkers en de spiksplinternieuwe  Audio Creative ‘TonMeister’ voorversterker. Deze Tonmeister is wederom een muzikale creatie uit het brein van Dick en speelt inmiddels al weer een tijdje bij mij in het audiorek. De bedoeling is dat deze versterker straks ook beschikbaar komt als zelfbouwpakket. Daarover later in het jaar meer. De muziek wordt via een Bluesound Node2 mediaspeler/DDDAC 1794 NOS combinatie de versterker in gestuurd. Wat direct opvalt is een fijne relaxte sound die uit de speakers vloeit. Geen opdringerigheid, of nare s’jes. Het geheel klinkt zeer uitgewogen en ‘smooth’. Ik heb menig monitor luidspreker geluisterd die behoorlijk ‘in your face ‘ spelen. Dat doen deze kleine jongens geenszins, wat erg prettig is.

Diana-Krall-very-best.pngWat me direct opvalt is het mooie laag wat uit deze kleine kasten komt. Geen bonkerig of geforceerd laag, maar strak en gecontroleerd. Ook zijn het speakers die meer laag laten horen dan je zou vermoeden. Eén van mijn referentie albums is the Very Best van Diana Krall. Het is natuurlijk een album met een hoog audiofiel karakter, maar dat maakt me in deze niet zoveel uit. Het laat feilloos horen of er iets mis is aan een luidsprekerset. Daar hoef ik me bij deze Elac B5 geen zorgen over te maken. Het laag is superstrak en het mid/hoog zijdezacht. De gehele muzikale indruk is echt bijzonder goed te noemen. Wat ik al vertelde is dat het geluid niet ‘in your face’ is. Dat is erg prettig. Ik houd zelf niet, net als bij mensen, zo van opdringerigheid. Het is eigenlijk altijd een compensatie van een tekortkoming…. Nee ik ben zeer gecharmeerd van deze kleine jongens. Ik heb echt veel duurdere monitor luidsprekers in huis gehad die veel minder goed presteerden dan deze Elac Debut B5. Chapeau! Dit is een luidspreker die is ontworpen met aandacht voor de muziek.
Daarna is er een elektronisch meesterwerk aan de beurt: Equinox van Jean Michel Jarre op vinyl. Gewoon een standaard oude vinyl persing. Maar man, wat is dat fantastisch opgenomen en klinkt dat goed. De Debut B5 zet een fijn breed beeld neer en neemt je mee op avontuur met JJJ. Natuurlijk moet je alles in verhouding zien. Op mijn Klipsch Cornwall luidsprekers verzuip je letterlijk in de gecontroleerde brei van synthesizer klanken. Dat kan natuurlijk niet bij een kleine monitor luidspreker als deze Elac Debut B5. Maar de muziek via deze monitor is vervoerend en betoverend. Heerlijk, ik houd er wel van.
Dan nog even wisselen van versterker. Met de LM3886 chipamp gaat het goed maar is het iets minder levendig en spannend. Mmmm, wel goed maar het pakt me niet echt. Een Bryston 3B, die ik onlangs in huis heb gekregen, is wel een fantastische match met deze luidspreker. De kleine B5 heeft dus wel voorkeur voor het aangeboden signaal en kan zich met een juiste versterker ontpoppen tot echte monitor killer

Een Elac Debut B5 voor mijn dochter

Het testen van deze kleinste telg uit de Debut serie komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Mijn dochter heeft net een eigen appartement ingericht en gaat van een studentenkamer nu naar een ‘echt’ huis. Als dochter van een gepassioneerd muziekliefhebber moet daar natuurlijk ook een fijne muziek installatie komen. Naast een echte Audio Creative Thorens TD166 platendraaier is een goede luidspreker een noodzakelijke aanvulling. Schermafbeelding-2016-09-24-om-13.56.24.pngMet een Rotel A01 uit de kringloopwinkel heeft ze voor niet al teveel al een set waar menig muziekliefhebber jaloers op kan zijn. Een goede  audio set hoeft dus helemaal niet zo heel duur te zijn. Daarnaast hebben studenten niet zo heel veel te verteren dus dan kwam deze Elac Debut B5 wel heel erg goed uit. Na het installeren van de audioset wordt de platenkast van pa nog even goed nagelopen en de dubbele Lp’s er tussen uitgevist….maar goed dat ik zoveel vinyl verzameld heb…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Elac Debut B5

 • 03 oktober 2016 om 21:05
  Permalink

  hey marco,
  Klinkt goed deze speakers!
  Brothers in arms in een lijst aan de muur haha leuk idee!!! zou wel de plaat eruit halen haha onmisbaar!!!
  Maar ik vroeg mij af: ik heb zo een mooie kt 88 bill en kan de luidsprekers aansluiten op 4 en 8 ohm.
  niet op 6 ohm.
  Wat doe je dan in deze situatie???
  Ook zie ik wel eens 4-8 ohm staan op een luispreker wat kun je dan het beste doen?

  Heb jij of jouw vriendelijke collega een idee??? Vast wel haha!
  gr jeffrey amerlan

  Beantwoorden
 • 27 december 2016 om 13:10
  Permalink

  Zou de B5 zich ook goed laten aansturen met de onlangs besproken Quad VAone buizenversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.