Elac Debut B5


 

De luidspreker units

Andrew Jones heeft alle luidspreker units opnieuw ontworpen. De woofer heeft een 13 mm. conus en is gemaakt van een soort  Aramide vezels. Aramide heeft veel betere eigenschappen dan bijvoorbeeld papier of polypropyeen. Met name de stijfheid en de demping is een stuk beter dan conussen van papier of PP.

De tweeter van de Elac Debut B5

De tweeter is een dome tweeter, welke netjes wordt afgeschermd met een roostertje. Dit om de kwetsbare dome te beschermen. De tweeter is ontwikkeld met een zogenaamd Deep-Spheroid Waveguide. Een soort hoorntje die er voor zorgt dat de richting van het hoog beter gecontroleerd en perfect gedoseerd wordt.
Ik kan het allemaal wel gaan uitleggen maar ik denk dat de beste man dat het beste zelf kan doen. Hier een filmpje waar Andrew Jones zelf uitlegt hoe hij deze lijn heeft ontworpen:

Het filter

Het filter bestaat uit een aantal componenten die zijn geselecteerd op klank. De crossoverfrequentie ligt op 3000 Hz. Uiteraard hebben we deze set ook even op de Audio Creative meetbank gehad en de gehele karakteristiek doorgemeten.

De Debut B5 achterzijde

Aan de achterzijde zien we de baspoort met daaronder een paar goede, vergulde aansluitterminals. Aansluitingen die je niet verwacht op een luidspreker in deze prijsklasse. Het geheel straalt aandacht en degelijkheid uit. Let wel. De setprijs van deze monitor luidspreker komt op 320 euro! Tja, wat moet je er meer over zeggen? Je kunt er natuurlijk nog twee A4′ tjes over gaan schrijven, maar dat heeft wat mij betreft geen toegevoegde waarde. Gewoon aansluiten en luisteren dus.

De Elac Debut B5 wordt vanwege het formaat ook wel een boekenkast luidspreker genoemd. Nu is natuurlijk niet het zo dat de beste plek je deze speaker dan ook op de boekenplank tussen de boeken is. Kan wel, maar voor een optimaal resultaat is een goede opstelling op fatsoenlijke stands een vereiste.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Elac Debut B5

 • 03 oktober 2016 om 21:05
  Permalink

  hey marco,
  Klinkt goed deze speakers!
  Brothers in arms in een lijst aan de muur haha leuk idee!!! zou wel de plaat eruit halen haha onmisbaar!!!
  Maar ik vroeg mij af: ik heb zo een mooie kt 88 bill en kan de luidsprekers aansluiten op 4 en 8 ohm.
  niet op 6 ohm.
  Wat doe je dan in deze situatie???
  Ook zie ik wel eens 4-8 ohm staan op een luispreker wat kun je dan het beste doen?

  Heb jij of jouw vriendelijke collega een idee??? Vast wel haha!
  gr jeffrey amerlan

  Beantwoorden
 • 27 december 2016 om 13:10
  Permalink

  Zou de B5 zich ook goed laten aansturen met de onlangs besproken Quad VAone buizenversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.