Voor een dubbeltje op de eerste rang? Jazeker het kan nog steeds. Ik loop niet vaak op de conclusie vooruit, maar dit is wel een hele fijne luidsprekerset. Zelfs de prijs klinkt als muziek in de oren. - Audio-Creative

Elac Debut B5


 

Voor een dubbeltje op de eerste rang?
Jazeker het kan nog steeds. Ik loop niet vaak op de conclusie vooruit, maar dit is wel een hele fijne luidsprekerset. Zelfs de prijs klinkt als muziek in de oren.

schermafbeelding-2016-09-05-om-20-36-09

Elac

De geschiedenis van deze Noord Duitse firma gaat alweer ruim 80 jaar terug in de tijd. 1926 om precies te zijn. Destijds is Elac (Electroacustik GmbH) als bedrijfje begonnen met electro-akoestisch onderzoek. Bijvoorbeeld voor het wereldberoemde automerk Bugatti. Innovatie, accuratesse en kwaliteit hebben dan ook altijd hoog in het vaandel gestaan bij Elac. In de jaren 50 van de vorige eeuw was Elac, naast een aantal andere Duitse fabrikanten (Dual, Grundig), één van de toonaangevende draaitafel- en elementfabrikanten. Toen uiteindelijk in de jaren 80, de platenspeleractiviteiten afnamen, is men zich bij Elac gaan richten op het ontwikkelen en produceren van luidsprekersystemen. In 1997 is dan ook het laatste platenspelerelement geproduceerd en werd alle ontwikkeling gericht op de productie van luidsprekers. Elac is een luidsprekerfabrikant met een geheel eigen stijl en visie, waarin ook vernieuwing niet wordt geschuwd. Kijk maar eens naar de recensie mooie Elac 4Pi Plus.2 supertweeter. Niet goedkoop is deze supertweeter, maar het is het geld dubbel en dwars waard. Deze laatste heeft inmiddels een vaste plek in mijn luisterset gekregen.

Elac en Andrew Jones

Nu heeft Elac een nieuwe lijn ‘budget’ luidsprekers ontwikkeld. De Debut serie. Voor deze serie heeft Elac de samenwerking met Andrew Jones gezocht.  Jones begon zijn carrière als technicus bij KEF. Hij verhuisde naar Infinity en later nog naar TAD. Bij TAD ontwikkelde hij de 80.000 USD Reference One speaker, welke als één van de beste luidsprekersystemen ter wereld wordt gezien. Later vertrok Jones naar Pioneer waar hij betaalbare speakers en sound bars ontwikkelde. En nu is Andrew Jones door Elac gerecruteerd als vice president bij het splinternieuwe Elac ontwikkelingscentrum in zuid Californië. Bij Elac heeft Andrew Jones nu een aantal luidsprekers ontwikkelt die zich onderscheiden in een ongelofelijke prijs-kwaliteit performance.

Je moet ze het wel nageven. Het zijn slimme jongens daar bij Elac. Laat een man met de juiste visie en een paar goede oren een luidsprekerconcept ontwikkelen in een prijsklasse die een zeer grote groep muziekliefhebbers zal aanspreken. Laat de productie in China doen en doe zelf waar je sterk in bent: dat is de wereldwijde marketing. En dat laat zich niet ongehoord. Met de komst van de Debut luidsprekerlijn rommelt het in audioland. Wereldwijd krijgt deze luidsprekerlijn lovende kritieken. Deze speakers zijn veel te goed voor het geld dat gevraagd wordt…… Vervelend genoeg voor een concurrerende luidspreker fabrikant die het vijfvoudige of meer vraagt…..aldus vele enthousiaste luisteraars.

Elac Debut B5

Ik heb dan ook direct een setje Debut B5 aangevraagd. De Debut B5 is de kleinste telg uit de debut lijn van Elac. Bij binnenkomst ziet het er allemaal heel verzorgd uit. Een stevige doos waarin de twee luidsprekers stevig met piepschuim zijn verpakt. Snel uitpakken dus. Uit de doos komen twee strak afgewerkte luidsprekers. De buitenzijde is met een soort vinyl beplakt. Ik hoor geluiden uit de audio markt dat het allemaal wel ‘cheap’ uit zou zien. Dat is echt onzin. Sober is een betere beoordeling. De afwerking is strak en precies. Het ziet er allemaal ook zeer verzorgd uit. Andere kleuren dan zwart zijn overigens niet mogelijk.
Jones heeft bij de kast gebruik gemaakt van goedkope materialen als MDF met een eenvoudige afwerking. Dit om het hele concept betaalbaar te houden. Daarentegen heeft hij wel geïnvesteerd in de luidsprekerunits en het filter. Eindelijk iemand die begrijpt waar het om gaat: het muzikale eindresultaat en niet de bling bling, kostbare houtfineren of een glad marketing verhaaltje.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Elac Debut B5

 • 03 oktober 2016 om 21:05
  Permalink

  hey marco,
  Klinkt goed deze speakers!
  Brothers in arms in een lijst aan de muur haha leuk idee!!! zou wel de plaat eruit halen haha onmisbaar!!!
  Maar ik vroeg mij af: ik heb zo een mooie kt 88 bill en kan de luidsprekers aansluiten op 4 en 8 ohm.
  niet op 6 ohm.
  Wat doe je dan in deze situatie???
  Ook zie ik wel eens 4-8 ohm staan op een luispreker wat kun je dan het beste doen?

  Heb jij of jouw vriendelijke collega een idee??? Vast wel haha!
  gr jeffrey amerlan

  Beantwoorden
 • 27 december 2016 om 13:10
  Permalink

  Zou de B5 zich ook goed laten aansturen met de onlangs besproken Quad VAone buizenversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.