LuidsprekersRecensie

Elac Debut B5

[nextpage title=”Elac Debut B5″ ]

Voor een dubbeltje op de eerste rang?
Jazeker het kan nog steeds. Ik loop niet vaak op de conclusie vooruit, maar dit is wel een hele fijne luidsprekerset. Zelfs de prijs klinkt als muziek in de oren.

schermafbeelding-2016-09-05-om-20-36-09

Elac

De geschiedenis van deze Noord Duitse firma gaat alweer ruim 80 jaar terug in de tijd. 1926 om precies te zijn. Destijds is Elac (Electroacustik GmbH) als bedrijfje begonnen met electro-akoestisch onderzoek. Bijvoorbeeld voor het wereldberoemde automerk Bugatti. Innovatie, accuratesse en kwaliteit hebben dan ook altijd hoog in het vaandel gestaan bij Elac. In de jaren 50 van de vorige eeuw was Elac, naast een aantal andere Duitse fabrikanten (Dual, Grundig), één van de toonaangevende draaitafel- en elementfabrikanten. Toen uiteindelijk in de jaren 80, de platenspeleractiviteiten afnamen, is men zich bij Elac gaan richten op het ontwikkelen en produceren van luidsprekersystemen. In 1997 is dan ook het laatste platenspelerelement geproduceerd en werd alle ontwikkeling gericht op de productie van luidsprekers. Elac is een luidsprekerfabrikant met een geheel eigen stijl en visie, waarin ook vernieuwing niet wordt geschuwd. Kijk maar eens naar de recensie mooie Elac 4Pi Plus.2 supertweeter. Niet goedkoop is deze supertweeter, maar het is het geld dubbel en dwars waard. Deze laatste heeft inmiddels een vaste plek in mijn luisterset gekregen.

Elac en Andrew Jones

Nu heeft Elac een nieuwe lijn ‘budget’ luidsprekers ontwikkeld. De Debut serie. Voor deze serie heeft Elac de samenwerking met Andrew Jones gezocht.  Jones begon zijn carrière als technicus bij KEF. Hij verhuisde naar Infinity en later nog naar TAD. Bij TAD ontwikkelde hij de 80.000 USD Reference One speaker, welke als één van de beste luidsprekersystemen ter wereld wordt gezien. Later vertrok Jones naar Pioneer waar hij betaalbare speakers en sound bars ontwikkelde. En nu is Andrew Jones door Elac gerecruteerd als vice president bij het splinternieuwe Elac ontwikkelingscentrum in zuid Californië. Bij Elac heeft Andrew Jones nu een aantal luidsprekers ontwikkelt die zich onderscheiden in een ongelofelijke prijs-kwaliteit performance.

Je moet ze het wel nageven. Het zijn slimme jongens daar bij Elac. Laat een man met de juiste visie en een paar goede oren een luidsprekerconcept ontwikkelen in een prijsklasse die een zeer grote groep muziekliefhebbers zal aanspreken. Laat de productie in China doen en doe zelf waar je sterk in bent: dat is de wereldwijde marketing. En dat laat zich niet ongehoord. Met de komst van de Debut luidsprekerlijn rommelt het in audioland. Wereldwijd krijgt deze luidsprekerlijn lovende kritieken. Deze speakers zijn veel te goed voor het geld dat gevraagd wordt…… Vervelend genoeg voor een concurrerende luidspreker fabrikant die het vijfvoudige of meer vraagt…..aldus vele enthousiaste luisteraars.

Elac Debut B5

Ik heb dan ook direct een setje Debut B5 aangevraagd. De Debut B5 is de kleinste telg uit de debut lijn van Elac. Bij binnenkomst ziet het er allemaal heel verzorgd uit. Een stevige doos waarin de twee luidsprekers stevig met piepschuim zijn verpakt. Snel uitpakken dus. Uit de doos komen twee strak afgewerkte luidsprekers. De buitenzijde is met een soort vinyl beplakt. Ik hoor geluiden uit de audio markt dat het allemaal wel ‘cheap’ uit zou zien. Dat is echt onzin. Sober is een betere beoordeling. De afwerking is strak en precies. Het ziet er allemaal ook zeer verzorgd uit. Andere kleuren dan zwart zijn overigens niet mogelijk.
Jones heeft bij de kast gebruik gemaakt van goedkope materialen als MDF met een eenvoudige afwerking. Dit om het hele concept betaalbaar te houden. Daarentegen heeft hij wel geïnvesteerd in de luidsprekerunits en het filter. Eindelijk iemand die begrijpt waar het om gaat: het muzikale eindresultaat en niet de bling bling, kostbare houtfineren of een glad marketing verhaaltje.

[/nextpage]
[nextpage title=”Luidspreker units” ]

De luidspreker units

Andrew Jones heeft alle luidspreker units opnieuw ontworpen. De woofer heeft een 13 mm. conus en is gemaakt van een soort  Aramide vezels. Aramide heeft veel betere eigenschappen dan bijvoorbeeld papier of polypropyeen. Met name de stijfheid en de demping is een stuk beter dan conussen van papier of PP.

De tweeter van de Elac Debut B5

De tweeter is een dome tweeter, welke netjes wordt afgeschermd met een roostertje. Dit om de kwetsbare dome te beschermen. De tweeter is ontwikkeld met een zogenaamd Deep-Spheroid Waveguide. Een soort hoorntje die er voor zorgt dat de richting van het hoog beter gecontroleerd en perfect gedoseerd wordt.
Ik kan het allemaal wel gaan uitleggen maar ik denk dat de beste man dat het beste zelf kan doen. Hier een filmpje waar Andrew Jones zelf uitlegt hoe hij deze lijn heeft ontworpen:

Het filter

Het filter bestaat uit een aantal componenten die zijn geselecteerd op klank. De crossoverfrequentie ligt op 3000 Hz. Uiteraard hebben we deze set ook even op de Audio Creative meetbank gehad en de gehele karakteristiek doorgemeten.

De Debut B5 achterzijde

Aan de achterzijde zien we de baspoort met daaronder een paar goede, vergulde aansluitterminals. Aansluitingen die je niet verwacht op een luidspreker in deze prijsklasse. Het geheel straalt aandacht en degelijkheid uit. Let wel. De setprijs van deze monitor luidspreker komt op 320 euro! Tja, wat moet je er meer over zeggen? Je kunt er natuurlijk nog twee A4′ tjes over gaan schrijven, maar dat heeft wat mij betreft geen toegevoegde waarde. Gewoon aansluiten en luisteren dus.

De Elac Debut B5 wordt vanwege het formaat ook wel een boekenkast luidspreker genoemd. Nu is natuurlijk niet het zo dat de beste plek je deze speaker dan ook op de boekenplank tussen de boeken is. Kan wel, maar voor een optimaal resultaat is een goede opstelling op fatsoenlijke stands een vereiste.

[/nextpage]

 
[nextpage title=”Luisteren” ]

Luisteren

Elac-Debut-B5.jpgIk heb de Elac Debut B5 natuurlijk in mijn eigen set gezet en uitvoerig geluisterd. Dat is volgens mij ook de enigste manier om een goede beoordeling te maken. Zonder je eigen ruimte (akoestiek) je eigen versterkers en vertrouwde luisterplek is het onmogelijk een audioapparaat goed te beoordelen. Het fijne is dat je er ook ruimschoots de tijd voor kunt nemen. De Elac Debut Debut B5 wordt voorzien van de nodige muziek door een set Triodedick Ceasar II 300B versterkers en de spiksplinternieuwe  Audio Creative ‘TonMeister’ voorversterker. Deze Tonmeister is wederom een muzikale creatie uit het brein van Dick en speelt inmiddels al weer een tijdje bij mij in het audiorek. De bedoeling is dat deze versterker straks ook beschikbaar komt als zelfbouwpakket. Daarover later in het jaar meer. De muziek wordt via een Bluesound Node2 mediaspeler/DDDAC 1794 NOS combinatie de versterker in gestuurd. Wat direct opvalt is een fijne relaxte sound die uit de speakers vloeit. Geen opdringerigheid, of nare s’jes. Het geheel klinkt zeer uitgewogen en ‘smooth’. Ik heb menig monitor luidspreker geluisterd die behoorlijk ‘in your face ‘ spelen. Dat doen deze kleine jongens geenszins, wat erg prettig is.

Diana-Krall-very-best.pngWat me direct opvalt is het mooie laag wat uit deze kleine kasten komt. Geen bonkerig of geforceerd laag, maar strak en gecontroleerd. Ook zijn het speakers die meer laag laten horen dan je zou vermoeden. Eén van mijn referentie albums is the Very Best van Diana Krall. Het is natuurlijk een album met een hoog audiofiel karakter, maar dat maakt me in deze niet zoveel uit. Het laat feilloos horen of er iets mis is aan een luidsprekerset. Daar hoef ik me bij deze Elac B5 geen zorgen over te maken. Het laag is superstrak en het mid/hoog zijdezacht. De gehele muzikale indruk is echt bijzonder goed te noemen. Wat ik al vertelde is dat het geluid niet ‘in your face’ is. Dat is erg prettig. Ik houd zelf niet, net als bij mensen, zo van opdringerigheid. Het is eigenlijk altijd een compensatie van een tekortkoming…. Nee ik ben zeer gecharmeerd van deze kleine jongens. Ik heb echt veel duurdere monitor luidsprekers in huis gehad die veel minder goed presteerden dan deze Elac Debut B5. Chapeau! Dit is een luidspreker die is ontworpen met aandacht voor de muziek.
Daarna is er een elektronisch meesterwerk aan de beurt: Equinox van Jean Michel Jarre op vinyl. Gewoon een standaard oude vinyl persing. Maar man, wat is dat fantastisch opgenomen en klinkt dat goed. De Debut B5 zet een fijn breed beeld neer en neemt je mee op avontuur met JJJ. Natuurlijk moet je alles in verhouding zien. Op mijn Klipsch Cornwall luidsprekers verzuip je letterlijk in de gecontroleerde brei van synthesizer klanken. Dat kan natuurlijk niet bij een kleine monitor luidspreker als deze Elac Debut B5. Maar de muziek via deze monitor is vervoerend en betoverend. Heerlijk, ik houd er wel van.
Dan nog even wisselen van versterker. Met de LM3886 chipamp gaat het goed maar is het iets minder levendig en spannend. Mmmm, wel goed maar het pakt me niet echt. Een Bryston 3B, die ik onlangs in huis heb gekregen, is wel een fantastische match met deze luidspreker. De kleine B5 heeft dus wel voorkeur voor het aangeboden signaal en kan zich met een juiste versterker ontpoppen tot echte monitor killer

Een Elac Debut B5 voor mijn dochter

Het testen van deze kleinste telg uit de Debut serie komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Mijn dochter heeft net een eigen appartement ingericht en gaat van een studentenkamer nu naar een ‘echt’ huis. Als dochter van een gepassioneerd muziekliefhebber moet daar natuurlijk ook een fijne muziek installatie komen. Naast een echte Audio Creative Thorens TD166 platendraaier is een goede luidspreker een noodzakelijke aanvulling. Schermafbeelding-2016-09-24-om-13.56.24.pngMet een Rotel A01 uit de kringloopwinkel heeft ze voor niet al teveel al een set waar menig muziekliefhebber jaloers op kan zijn. Een goede  audio set hoeft dus helemaal niet zo heel duur te zijn. Daarnaast hebben studenten niet zo heel veel te verteren dus dan kwam deze Elac Debut B5 wel heel erg goed uit. Na het installeren van de audioset wordt de platenkast van pa nog even goed nagelopen en de dubbele Lp’s er tussen uitgevist….maar goed dat ik zoveel vinyl verzameld heb…

[/nextpage]

[nextpage title=”Metingen en conclusie” ]

De Technische kant van de Elac Debut B5

Het rendement van deze speaker is met 85 dB, gemeten bij 2,83 volt (amp output) op 1 meter wat aan de lage kant, maar mijn 300B versterkers hebben met deze kleine vriend geen enkel probleem. Veel belangrijker is het impedantieverloop van de speaker en dat is volgens Elac een gemiddelde van 6 Ohm. Maar dan willen we wel graag weten of er ergens een dip in de impedantie te vinden is. Gehoormatig denk ik dat het wel snor zit, maar meten is weten. Tijd om deze kleine jongen op de Audio Precision testtafel te leggen.

Elac Debut B5 op de meetbank

De impedantie/fasemeting laat een minimale impedantie bij 200 Hz zien. Op een nog vriendelijke 5,1 Ohm bij een fasehoek van slechts enkele graden. De impedantie loopt boven 500 Hz gestadig op tot een hoge ruim 30 Ohm. Voor een versterker met een lage uitgangsimpedantie ofwel hogere dempingsfactor geen enkel probleem. Een versterker dat weinig tot geen overall tegenkoppeling gebruikt, zoals veel single ended buisversterkers, zullen wat met de oplopende impedantiecurve mee gaan lopen, wat een presenter karakter op kan leveren. Qua belasting voor de versterker is de Elac Debut bovengemiddeld vriendelijk. Hier zal geen enkele versterker een grote kluif aan hebben.
De Elac Debut is een zogenaamde basreflex, te zien aan de twee kenmerkende impedantiebulten in het laag. De dip tussen de bulten mag als de systeemresonantie worden aangemerkt. Die is hier nagenoeg 50 Hz. Onder deze frequentie zal de output snel minder worden. Voor een compacte luidspreker als de Debut mag de laagweergave gerust opvallend goed worden genoemd. Rond 750 Hz zijn nog lichte resten van kast resonanties zichtbaar.
Een probleemloze luidspreker, deze Elac Debut B5.

Conclusie

De Elac Debut B5 is een fijne monitor luidspreker. Wat zeg ik, een hele fijne speaker. De speaker heeft een gelijkmatig impedantieverloop wat hem geschikt maakt voor eigenlijk elke versterker. Mijn Ceasar II buisversterker laat deze kleine Elac ‘zingen’. Maar ook een  goede transistor versterker zal zeker een goede partner zijn.
Gezien de afwerking en geluidskwaliteit is de aanschafprijs van 320 euro per set een echt een koopje. Een goede audioset hoeft dus zeker niet duur te zijn. Deze speaker presteert ver boven gemiddeld en zal in een mooie audioset niet misplaatst staan. Dat deze luidspreker speelt als een luidsprekerset van 20.000 euro zoals op de show wordt beweerd, vind ik wel ver gaan. Dat is natuurlijk een leuk marketing verhaal. Maar een beetje stemming maken is altijd goed.

[/nextpage]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Elac Debut B5

 • hey marco,
  Klinkt goed deze speakers!
  Brothers in arms in een lijst aan de muur haha leuk idee!!! zou wel de plaat eruit halen haha onmisbaar!!!
  Maar ik vroeg mij af: ik heb zo een mooie kt 88 bill en kan de luidsprekers aansluiten op 4 en 8 ohm.
  niet op 6 ohm.
  Wat doe je dan in deze situatie???
  Ook zie ik wel eens 4-8 ohm staan op een luispreker wat kun je dan het beste doen?

  Heb jij of jouw vriendelijke collega een idee??? Vast wel haha!
  gr jeffrey amerlan

  Beantwoorden
 • Zou de B5 zich ook goed laten aansturen met de onlangs besproken Quad VAone buizenversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.