Ik ben al een tijd aan het ‘spelen’ met supertweeters en heb al eerder de meerwaarde van een supertweeter geventileerd. Nu dan deze Elac 4Pi Plus.2. Niet de goedkoopste uit ‘mijn’ serie, maar visueel gezien, wel één van de mooiste. - Audio-Creative

Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

Oppoetsbeurt

Thorens TD124-GrooveMaster-Ortofon SPUBuiten de ervaring met Elac 4Pi Plus.2, moet ik wel zeggen dat mijn hele set onlangs een stevige oppoetsbeurt gekregen. Met onze eigen GrooveMaster toonarm en daarop een ortofon SPU classic MKII, is dat een grote vooruitgang. Ik vond eerder dat het spelen van Lp’s gelijkwaardig was aan het streamen van goed opgenomen muziek met een goede DA converter. Nu gaat, met deze set, het vinyl draaien, de digitale wereld voorbij. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Triestheid alom

Helaas, aan alles komt een eind. De importeur mailde me en vroeg of hij de 4Pi’s binnenkort weer kon ophalen. Terwijl ik had gehoopt dat hij vergeten was, dat ie ze had opgestuurd….. Wie denkt dat recenseren altijd even leuk is, heeft het mooi mis. Zeker met dit soort mooie apparatuur in huis. Dan is afscheid nemen soms zwaar.

Omdat ik dit soort ervaringen altijd dubbelcheck bij Dick en niet direct al mijn ervaringen deel met hem, voordat hij het zelf gehoord heeft, wilde ik persé dat Dick deze supertweeters ook in zijn set moest horen. Zo gezegd zo gedaan en heb ik Dick gebeld met de mededeling: Ik wil dat dat je deze Elac 4Pi’s beluistert in je set, maar ik kan je beloven dat je dat niet leuk gaat vinden.
Na twee dagen kreeg ik een belletje met een verbaasde Dick: niet leuk gaan vinden? Man je bent niet goed, want wat zijn die dingen goed! Waarop ik antwoordde: wacht maar tot ze over een paar dagen zijn opgehaald…….

Conclusie

De Elac 4Pi Plus.2 Is niet alleen een aanvulling voor het hoogste octaaf. Deze supertweeter heeft een positieve invloed op het totale muziekbeeld. Het meest bijzondere nog vind ik de ‘lift’ in het laag en middengebied. Het brengt je speaker naar een Elac 4Pi Plus.2 hoger kwaliteits niveau. Voor sommigen onwaarschijnlijk, maar wel degelijk waar. Ik kan alleen maar zeggen, als je de kans krijgt om ze te proberen, doe dat zeker. In vergelijking met mijn toch al niet verkeerde Fostex T900A, gaat deze tweeter echt een stap, nee wel drie stappen verder.

Er is niet zo vaak apparatuur, waar ik zo warm voor loop als deze Elac 4 Pi. Ook ben ik geen man van superlatieven. Iedereen die onze verhalen en recensies leest, weet dat wij ook geen blad voor de mond nemen. Als iets niet goed is schrijven we het, maar als iets goed, mag ook iedereen het weten. Deze Elac 4Pi Plus.2 hoort bij de laatste categorie. Wat is dit een fijne aanvulling voor mijn luidsprekers en de gehele audioset. Dick had dezelfde ervaring en ik vermoed ook dat deze supertweeter op heel veel luidsprekersystemen een net zo een positieve bijdrage heeft. Wij zijn in ieder geval aan het sparen……

Product: Elac 4Pi Plus.2
Prijs: € 2538,=  per set
Importeur: Servi-Q B.V.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

 • 13 april 2015 om 21:11
  Permalink

  Beste Marco,
  Al jaren had ik een Tannoy super tweeter (oudere ST-25) op mijn Glenair10…..ècht overtuigen deed dat niet. Van de Elac had ik al diverse artikels gelezen, het ene al overtuigender dan het andere. Jouw artikel heeft mij over de brug getrokken….. nu staat een stel 4Pi’s op mijn Glenairs……ik kan maar één ding zeggen : whàààààw !
  Thanks!
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 21:28
   Permalink

   Ha Marc,
   Leuk om te horen!
   Veel luisterplezier

   Beantwoorden
 • 12 november 2019 om 21:19
  Permalink

  Hallo ik heb zelf momenteel ook de ST 25 op mijn Glenair 15 staan en dat is voor mij ook een tegenvaller….

  Dus deze Elac´s zijn een welkome oplossing ?

  Bedankt voor een reactie ,

  Mvg,
  Franz

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.