Ik ben al een tijd aan het ‘spelen’ met supertweeters en heb al eerder de meerwaarde van een supertweeter geventileerd. Nu dan deze Elac 4Pi Plus.2. Niet de goedkoopste uit ‘mijn’ serie, maar visueel gezien, wel één van de mooiste. - Audio-Creative

Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

Luisteren naar de Elac 4Pi Plus.2

Elac 4Pi Plus.2Ik heb destijds mijn Klonwall aangevuld met een set Fostex T900A. Een mooie supertweeter en deze speelt al geruime tijd, met verve, mee in mijn set. In mijn supertweeter test kun je meer over supertweeters en hun inzetbaarheid lezen. De Fostex T900A is een direct stralende supertweeter met een rendement van 98 dB. Aangezien de Klonwall een duidelijk lager rendement heeft, is de Fostex aangesloten via een zogenaamde L-pad, om het output volume te kunnen instellen. Door gebruik te maken van een L-pad blijft de impedantie die de versterker ‘ziet’, constant.
De Elac 4Pi, kan, met zijn lagere rendement, direct aan de luidsprekerklemmen van de Klonwall  worden geprikt. Ik stel de verzwakking minimaal (maximale output) en de kantelfrequentie op 10 kHz. Van daaruit kun je de instellingen verfijnen en deze voor je luidspreker precies instellen.

Een bijzondere ervaring

Met de eerste noten muziek valt me op hoe fijn en makkelijk deze tweeters in de set matchen. Ik wiebel nog wat met de kantelfrequentie, die uiteindelijk toch op 10 kHz. mag blijven staan. De verzwakking blijft op de laagste stand. Dan is het ook prima. De tweeters zijn niet hoorbaar, maar wel degelijk aanwezig. Het is niet alleen erg mooi, er gebeurt ook iets bijzonders. Waar ik in mijn eerste test al over schreef is, dat een supertweeter niet alleen invloed heeft op de hoogste octaven, het beïnvloed ook de lagere frequentie respons. Dat doet deze Elac 4Pi Plus.2 enorm goed.Elac 4Pi Plus.2 Wat zeg ik, heel erg goed. Dat kan toch niet, vraag ik mij nu echt af. Zonder de 4Pi’s met de Fostex is het gezellig, met de 4Pi’s een feest! Welke muziek ik ook draai, de ervaring blijft hetzelfde. Als ik de 4Pi’s uit de set haal en terug gaan naar de oude situatie met de Fostex tweeters, is het feestje afgelopen en is het weer ‘gewoon’ gezellig.

Een EPO injectie voor mijn audioset

Wat direct hoorbaar is bij inschakelen van de Elac 4Pi tweeters,  is de positieve ‘versterking’ van het laag en middengebied gebied. Het belangrijke stemgeluid is warmer, voller en spannender. Akoestische gitaren klinken waanzinnig mooi. Het mooie is dat de pinpoint gelijk blijft en het gehele geluidsbeeld alleen maar positief wordt beïnvloed. Elac 4PiOok het karakter van de luidspreker verandert niet, maar krijgt als het ware een flinke epo spuit… Mijn Jack Johnson Lp ‘ live at the Kokua’ klonk altijd maar zozo. Wel goed, maar niet spectaculair. Nu was het letterlijk kippenvel. Maar dat geld eigenlijk voor alle muziek. wat ik ook draai, analoog of digitaal, alle muziek heeft een betere definitie en spreiding. Stemmen zijn mooier en instrumenten voller en ‘natuurlijker’.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

 • 13 april 2015 om 21:11
  Permalink

  Beste Marco,
  Al jaren had ik een Tannoy super tweeter (oudere ST-25) op mijn Glenair10…..ècht overtuigen deed dat niet. Van de Elac had ik al diverse artikels gelezen, het ene al overtuigender dan het andere. Jouw artikel heeft mij over de brug getrokken….. nu staat een stel 4Pi’s op mijn Glenairs……ik kan maar één ding zeggen : whàààààw !
  Thanks!
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 21:28
   Permalink

   Ha Marc,
   Leuk om te horen!
   Veel luisterplezier

   Beantwoorden
 • 12 november 2019 om 21:19
  Permalink

  Hallo ik heb zelf momenteel ook de ST 25 op mijn Glenair 15 staan en dat is voor mij ook een tegenvaller….

  Dus deze Elac´s zijn een welkome oplossing ?

  Bedankt voor een reactie ,

  Mvg,
  Franz

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.