Ik ben al een tijd aan het ‘spelen’ met supertweeters en heb al eerder de meerwaarde van een supertweeter geventileerd. Nu dan deze Elac 4Pi Plus.2. Niet de goedkoopste uit ‘mijn’ serie, maar visueel gezien, wel één van de mooiste. - Audio-Creative

Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

Elac 4Pi Plus.2

De Elac 4 Pi Plus.2 is geen nieuw product. Het is een supertweeter die al jaren wordt gebruikt op de Elac speakers in de top-lijn. De Elac FS601 CE en de Elac ‘Spirit of Music’ bijvoorbeeld. Prachtige luidsprekers, die bij de wereldtop van de luidsprekers horen.
Elac 4Pi Plus.23De Elac 4Pi Plus.2 is een ‘stand alone’,  rondstralende bandtweeter en is al sinds 1984 op de markt. Het principe van deze tweeter is een zeer dunne aluminium folie (0,006 mm.) welke rondom de magneetunit is geplaatst. Door de verbeterde (zeer sterke) Neodym magneten wordt de efficiency van deze band tweeter enorm verhoogd tot maar liefst 93 dB. Dat is relatief hoog voor een bandtweeter. Hierdoor is de Elac 4Pi in veel luidsprekersystemen in te zetten.Schermafbeelding 2014-11-05 om 16.27.36

Ontleding van een Elac 4Pi Plus.2

Natuurlijk wordt de 4Pi even ontleedt, zoals een echte onderzoeker betaamd. Wij vinden de binnenkant van apparatuur net zo belangrijk als de buitenkant. Al wordt dat ons niet altijd in dank afgenomen. Allereerst is de kwaliteit van de behuizing een compliment waard. De Elac 4PI Plus.2  heeft een stevig huis van gietaluminium. Aan de onderzijde zitten twee schroeven die toegang bieden tot het inwendige van de tweeter. Alles ziet er zeer verzorgd uit en is voorzien van standaard, kwaliteit componenten. Niets mis mee.Te zien is een filtersectie om de juiste kantelfrequentie en verzwakking te kunnen instellen.

Elac 4Pi Plus.2 Elac 4Pi Plus.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is een mogelijkheid om de tweeter bij 10,12 of 15 kHz te laten afvallen. Aangezien elke luidspreker een eigen rendement heeft, is er op de 4Pi een mogelijkheid aanwezig om ook het rendement in te stellen. Door middel van een instelknop, kun je de output van de 4Pi Plus.2 instellen, met stapjes van +/-2 dB. Dankzij deze opties is het mogelijk, de 4Pi Plus.2 probleemloos aan te sluiten op luidsprekers met een rendement van 84 tot 92 dB.

Impedantie correctie

Elac 4Pi-2De impedantie correctie wordt geregeld door middel van een transformator. Deze zorgt voor een praktisch werkbare impedantie, die je versterker ziet. De Elac 4Pi Plus.2 is een echte bandtweeter en heeft van nature een hele lage impedantie. deze klassieke techniek werd vroeger ook toegepast bij de fameuze Decca Kelly tweeters. De verzwakking wordt via weerstanden gedaan en de kantelfrequentie via een drietal verschillende condensators.

 

 

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

 • 13 april 2015 om 21:11
  Permalink

  Beste Marco,
  Al jaren had ik een Tannoy super tweeter (oudere ST-25) op mijn Glenair10…..ècht overtuigen deed dat niet. Van de Elac had ik al diverse artikels gelezen, het ene al overtuigender dan het andere. Jouw artikel heeft mij over de brug getrokken….. nu staat een stel 4Pi’s op mijn Glenairs……ik kan maar één ding zeggen : whàààààw !
  Thanks!
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 21:28
   Permalink

   Ha Marc,
   Leuk om te horen!
   Veel luisterplezier

   Beantwoorden
 • 12 november 2019 om 21:19
  Permalink

  Hallo ik heb zelf momenteel ook de ST 25 op mijn Glenair 15 staan en dat is voor mij ook een tegenvaller….

  Dus deze Elac´s zijn een welkome oplossing ?

  Bedankt voor een reactie ,

  Mvg,
  Franz

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.