Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

Toen ik de vraag kreeg of ik een Elac 4 Pi Plus.2 supertweeter wilde recenseren, heb ik natuurlijk direct ja gezegd. Ik ben al een tijd aan het ‘spelen’ met supertweeters en heb al eerder de meerwaarde van een supertweeter geventileerd. Nu dan deze Elac 4Pi Plus.2. Niet de goedkoopste uit ‘mijn’ serie, maar visueel gezien, wel één van de mooiste.Elac 4Pi Plus.2

ELAC

Elac 4Pi Plus.2ELAC uit het Duitse Kiel is een gerenommeerd luidsprekerfabrikant dat al ruim 80 jaar bestaat en sinds de jaren 80 speakers ontwikkeld en bouwt. En ELAC is wat dat betreft niet de eerste de beste De speakerunits worden er in huis ontwikkeld en gebouwd. Dat zie je niet zo veel meer. De meeste speakerbouwers maken gebruik van toeleveranciers. Niks mis mee overigens, er worden genoeg topklasse units gebouwd door bijvoorbeeld Scan Speak en SEAS die je wereldwijd terugziet in hele mooie speakersystemen.

Maar ja, als techneut heb ik altijd een zwak voor fabrikanten die alle disciplines nog zelf beheersen en vaak ook met heel eigen oplossingen of zelfs nieuwe uitvindingen komen. Zoals bij ELAC de beroemde JET tweeter al vele jaren een handelsmerk is. Nu is deze Elac 4Pi Plus.2 supertweeter aan de beurt.

Waarom een supertweeter?

Is een supertweeter nu echt wel nodig? Elac 4Pi Plus.2Daar wordt nogal eens over gediscussieerd. De één vind het volslagen onzinnig, de ander zweert erbij. Als we gewoon kijken naar de fysieke aanvulling van een supertweeter, zien we dat een supertweeter de hoofdluidspreker van een aanvulling in het hoog voorziet. De supertweeter werkt in het frequentiegebied van de eigen luidspreker tweeter en daar ver voorbij. Niets nieuws dus. Vaak loopt een supertweeter wat verder in het hoog dan de standaard tweeter. Hier komen de sceptici om de hoek kijken en je vertellen dat je boven de 20 kHz. toch niets meer hoort. Ikzelf, hoor op mijn 50+,  hoor net tot 15 kHz. De heren critici  hebben dus helemaal gelijk. Of toch niet?
Als ik zo’n vraag of opmerking krijg, stel ik vaak direct een wedervraag: hebben jullie wel eens een goede supertweeter in je set geplaatst? Vaak blijft het dan stil. Ik kan je vertellen dat er hier veel meer aan de hand is, dan alleen maar een aanvulling in het hoog.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Elac 4Pi Plus.2 supertweeter

 • 13 april 2015 om 21:11
  Permalink

  Beste Marco,
  Al jaren had ik een Tannoy super tweeter (oudere ST-25) op mijn Glenair10…..ècht overtuigen deed dat niet. Van de Elac had ik al diverse artikels gelezen, het ene al overtuigender dan het andere. Jouw artikel heeft mij over de brug getrokken….. nu staat een stel 4Pi’s op mijn Glenairs……ik kan maar één ding zeggen : whàààààw !
  Thanks!
  Marc (Antwerpen)

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 21:28
   Permalink

   Ha Marc,
   Leuk om te horen!
   Veel luisterplezier

   Beantwoorden
 • 12 november 2019 om 21:19
  Permalink

  Hallo ik heb zelf momenteel ook de ST 25 op mijn Glenair 15 staan en dat is voor mij ook een tegenvaller….

  Dus deze Elac´s zijn een welkome oplossing ?

  Bedankt voor een reactie ,

  Mvg,
  Franz

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.