Dynaudio DM 3/7 luidspreker

Het feestje is compleet

Dynaudio DM 2/6Zal ik je ook een mooie Dynaudio DM center-luidspreker en een setje Dynaudio DM 2/6 monitoren uit dezelfde serie langs brengen? Met deze vraag kwam de importeur toen hij mij belde om de Dynaudio DM 3/7 luidspreker te komen brengen? Wel, dat is zeker niet tegen dovemansoren gezegd. Natuurlijk mag dat, daar zeg ik geen nee tegen.
Het feit wil ook nog eens dat ik een fraaie NAD T747 surround receiver bij mij thuis heb staan en een complete Dynaudio stereo/surround-set is dan helemaal geen straf. Zo kan ik de luidspreker mooi als stereoluidspreker en in een surround-systeem beoordelen.

De opbouw

Dynaudio middentonerDe Dynaudio DM 3/7 is opgebouwd als 2-weg basreflex luidsprekersysteem met een tweetal 17 cm woofers, een middentoner en een soft dome tweeter. De woofers zijn direct herkenbaar door het uiterlijk van de Dynaudio conus en zijn voorzien van een MSP (Magnesium Silicate Polymeer) om resonanties te minimaliseren. De spreekspoel is 75 mm. Het geheel is opgehangen in een stijve, gegoten aluminium kooiconstructie, geheel in de stijl van Dynaudio.

De tweeter van de Dynaudio DM  3/7 is een gecoate 28mm (1,1 inch) textielen dome-tweeter met een ultralichte aluminium spreekspoel, een ferrofluid demping en voorzien van een sterke magneet. De opbouw van de kast is traditioneel en recht toe recht aan.

Bescheiden en slank

Dynaudio 3/7 frontMet zijn afmetingen van 20 x 96 x 27 cm (bxhxd) is de Dynaudio DM 3/7 een zeer bescheiden, slanke luidspreker. Aan de achterkant zien we de basreflexpoort en beide aansluitterminals. Deze laatsten zijn overigens geen WBT’s, zoals deze wel toegepast worden op de duurdere speakers,  maar wel van een mooie degelijke kwaliteit. Conform de Dynaudio ontwerpfilosofie zijn hun luidsprekers niet uitgerust voor bi-wire of bi-amping.
Het filter is opgebouwd met goede componenten en heeft een crosssover-frequentie van 1.800 Hz. De crossover steilheid is 12 dB octaaf.
Luisteren

Al bij de eerst tonen laat de Dynaudio DM 3/7 horen geen lastige klant te gaan worden. Het geluid staat direct goed in de kamer en klinkt los en fris. De opgegeven gevoeligheid van de Dynaudio DM 3/7 van 86 dB schrikt vaak veel audioliefhebbers af maar hoeft totaal geen probleem te zijn.
Zelfs voor een laagvermogen versterker als mijn 300B buizenversterker is dit geen enkel punt. Voorwaarde is wel dat het impedantieverloop redelijk recht is en er niet teveel stroom gevraagd wordt. En dat blijkt bij de DM3/7 geen probleem te zijn. Het geluidsbeeld staat fraai in de ruimte en laat op een hele rustige subtiele manier alle fijne details horen. De Dynaudio DM 3/7 is geen luidspreker met uitgesproken eigenschappen maar geeft een stabiel evenwichtig geluidsbeeld. En dat maakt het juist zo prettig om langdurig naar een set als deze te luisteren.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Dynaudio DM 3/7 luidspreker

 • 07 november 2012 om 07:10
  Permalink

  Hallo,

  Bedankt voor deze review. Ik heb echter nog wel een vraag over het midden. In andere test lees ik dat het midden wat tegenvalt, onderstaand enkele quotes uit deze tests;

  – Lack a little midrange subtlety and detail
  – Midband lacks some excitement and dynamic expression

  Hebben jullie dit ook geconstateerd of valt dit bij jullie onder de noemer rustig en zijdezacht? Wat in mijn beleving het nimmer vermoeiende Dynaudio geluid is.

  Dank en groet, Maarten

  Beantwoorden
  • 07 november 2012 om 09:10
   Permalink

   Hallo Maarten,

   Er is niks subjectievers en persoonlijker dan het bespreken van een luidspreker. Ik heb mijn smaak zoals ieder andere recensent en muziekliefhebber die heeft. In een recensie van mij zul je mijn mening lezen. Wat ik misschien prettig vind aan een luidspreker kan een ander net iets te veel of te weinig van het goede vinden. Een recensie, en dan met name die van luidsprekersystemen, moet je nooit als een oplossing voor iedereen zien. Als je aandacht er door getrokken is, is het daarna een kwestie van ZELF gaan luisteren. Er is geen audiocomponent dat zo veel verschillen laat horen tussen de verschillende merken en types.

   Beantwoorden
 • 09 november 2020 om 10:52
  Permalink

  Beste Marco,
  Geachte lezers,
  Las deze blog en vroeg me af of we eens kunnen afspreken voor de audio in een horecaproject en in een grote Amsterdamse kerk.
  We gaan daar een brouwerij -restaurant in beginnen en daar willen we een goede installatie en bekabeling inhangen. Daar zoeken we iemand bij die dat kwalitatief en slim voor ons kan doen.
  Ik ben tevens op 0622937776 te bereiken.

  Met gastvrije groet,

  Oiscan

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.