LuidsprekersRecensie

Dynaudio DM 3/7 luidspreker

Als er één luidspreker merk is dat bijna iedere muziekliefhebber kent, dan is het Dynaudio wel. Het merk is al lang op de markt en levert hoogwaardige luidsprekersystemen met een geheel eigen voorkomen en herkenbaar klankkarakter.

Groots en imposant

Ik herinner mijzelf nog de enorme en imposante Dynaudio Consequence luidspreker. Een groot vijfweg systeem zonder compromissen, waar fasecorrectheid, homogeniteit, kracht en neutraliteit het uitgangspunt was. Een luidspreker die ik destijds als droomspeaker aanbad. Alleen al het uiterlijk van deze luidspreker rechtvaardigt dit. Dynaudio heeft op basis van dit model een geheel nieuwe luidspreker ontworpen, de Consequence Ultimate Edition.
Dynaudio ConsequenseNaast deze grote en bijna onbetaalbare luidsprekers heeft Dynaudio ook naam gemaakt met kleine hoogwaardige monitor luidsprekers die hun weg ook hebben gevonden in de Pro-Audio wereld. Veel van deze luidsprekers zijn inmiddels uitgegroeid tot echte klassiekers.

Juweeltje van een tweeter

Dynaudio Esotar T330Ook in de zelfbouwwereld heeft Dynaudio in het verleden een grote rol gespeeld. Wie kent er niet de fameuze Esotar T330 tweeter. Een waar juweeltje en een van de mooiste tweeters ooit gemaakt. Echter tot verdriet van vele zelfbouwers worden de units sinds 1998 niet meer aangeboden voor de zelfbouw en is de prijs voor een paartje op de tweedehandsmarkt door het plafond geschoten. Dat is, als je ze al kunt vinden.
Uiteraard zijn de units wel leverbaar bij reparatie of vervanging. Maar dan moet u de oude defecte unit wel inleveren.
Betaalbare luidspreker

Dynaudio DM 3-7 RosewoodAan mij de taak om een fraaie vloerstaande Dynaudio luidspreker te beluisteren; de Dynaudio DM 3/7. Als we kijken naar de prijzen van Dynaudio luidsprekers dan zijn de vloerstaande luidsprekers van Dynaudio niet echt de goedkoopste luidsprekers op de markt en helaas ook niet voor ieders portemonnee  binnen bereik.
De goedkoopste Dynaudio vloerstaande luidspreker begint vanaf zo’n € 1.025 per stuk.  Er zijn echter veel goede luidsprekermerken wel een product aanbieden in de prijsklasse tussen € 500 en € 1.000 per stuk en dat gegeven heeft Dynaudio doen besluiten om toch ook aan de vraag  voor een betaalbare vloerstaande luidspreker te voldoen.
Kwaliteit staat voorop

Een belangrijke voorwaarde stond echter vast: het mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit en het echte Dynaudio karakter moest behouden blijven. Natuurlijk zijn er een aantal concessie gedaan. Allereerst is de afwerking van de kast niet van echt houtfineer zoals bij de duurdere series het geval is, maar van een mooie kwaliteit laminaat. Ten tweede zijn de luidsprekerklemmen en andere passieve onderdelen zoals filtercomponenten vervangen door minder kostbare maar wel degelijke materialen. Aan de gebruikte luidsprekerunits is eigenlijk nauwelijks gesleuteld.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Dynaudio DM 3/7 luidspreker

 • Hallo,

  Bedankt voor deze review. Ik heb echter nog wel een vraag over het midden. In andere test lees ik dat het midden wat tegenvalt, onderstaand enkele quotes uit deze tests;

  – Lack a little midrange subtlety and detail
  – Midband lacks some excitement and dynamic expression

  Hebben jullie dit ook geconstateerd of valt dit bij jullie onder de noemer rustig en zijdezacht? Wat in mijn beleving het nimmer vermoeiende Dynaudio geluid is.

  Dank en groet, Maarten

  Beantwoorden
  • Hallo Maarten,

   Er is niks subjectievers en persoonlijker dan het bespreken van een luidspreker. Ik heb mijn smaak zoals ieder andere recensent en muziekliefhebber die heeft. In een recensie van mij zul je mijn mening lezen. Wat ik misschien prettig vind aan een luidspreker kan een ander net iets te veel of te weinig van het goede vinden. Een recensie, en dan met name die van luidsprekersystemen, moet je nooit als een oplossing voor iedereen zien. Als je aandacht er door getrokken is, is het daarna een kwestie van ZELF gaan luisteren. Er is geen audiocomponent dat zo veel verschillen laat horen tussen de verschillende merken en types.

   Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Geachte lezers,
  Las deze blog en vroeg me af of we eens kunnen afspreken voor de audio in een horecaproject en in een grote Amsterdamse kerk.
  We gaan daar een brouwerij -restaurant in beginnen en daar willen we een goede installatie en bekabeling inhangen. Daar zoeken we iemand bij die dat kwalitatief en slim voor ons kan doen.
  Ik ben tevens op 0622937776 te bereiken.

  Met gastvrije groet,

  Oiscan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.