PlatenspelerRecensie

DS Audio ION-001 Vinyl Ionizer

Je hebt na een drukke werkdag wat tijd te verbranden en besluit wat vinylalbums onder de naald leggen. Om in je fijne luisterstoel weggezakt onder te dompelen in een lekker stuk muziek. Een ultiem zen momentje in de alsmaar voortrazende wereld van vandaag.

Om tijdens het luisteren van een mooi album van vinyl niet te veel afgeleid te worden door het geluid van een knisperend houtvuurtje op de achtergrond is er echter meer nodig dan alleen een mooie platenspeler. Sommigen zien de karakteristieke bijgeluiden als de extra charme van het plaatjes draaien. Mij stoort het alleen maar. Nog meer mensen denken dat vinyl altijd piept en kraakt. Helemaal als de plaat al meerdere keren op de platenspeler heeft gelegen. Nou, niets hoeft minder waar te zijn, als er maar wat dingen goed geregeld zijn...

München

Het is twee jaar geleden op de grote München High End beurs dat Marco en ik tegen een leuke stand aanlopen. Een kleine Japanse firma demonstreert er met een ioniseerapparaat dat bij de platenspeler kan worden geplaatst. Het is DS Audio, inmiddels bekend van de elementen die noch MM noch MC zijn, maar via een optische methode een uitgangspanning genereren. Inmiddels zijn deze fantastische elementen al lang geen onbekende meer bij ons.

Het voltallige Audio Creative team in betere tijden... op naar 2022!

De grote plaaggeest van de vinylliefhebber: statische elektriciteit kan het luisterplezier gemakkelijk bederven. Er wordt een vinylalbum uit de hoes gehaald en op de draaitafel gelegd. De EMF meter laat al vlot een paar duizend volt (!) aflezen.

Dan wordt er een fraai vormgegeven zuiltje, dat naast de platenspeler staat, ingeschakeld. Er lichten twee groene lichtstroken op en de meteruitslag begint snel richting nul volt te dalen. Waarna onze interesse evenredig toeneemt. We blijven nog wat langer staan om meer te weten te komen over dit apparaat. Dit is toch wel erg mooi! Is het al te koop en waar? Dat zou nog een paar maanden vergen maar we zetten ons mailadres op een lijst.

Een paar maanden later krijgen we mail van de Nederlandse importeur van DS Audio. En van het één komt het ander…

Het begint met een fatsoenlijke platenspeler…

Waarmee begint het werkelijk fijn luisteren naar vinyl? Het eerste vereiste is natuurlijk een fatsoenlijke platenspeler. Het overbekende gammele vintage look plastic draaiorgeltje dat je veel ziet geeft je niet alleen nooit en te nimmer ook maar het idee hoe goed vinyl kan klinken, het sloopt ook nog je eens mooie platen.

Maar ook een wat serieuzer bedoelde speler van een paar honderd euro zal na aanvankelijk enthousiasme snel tot passiviteit leiden en vooral het nodige stofhappen van het toch zo aangeschafte apparaat zorgen.

Voor het werkelijk lekker spelen van vinyl moet er echt meer uit de knip worden getrokken. Een nieuwe solide platenspeler met een goede arm en element koop je nu eenmaal niet voor een paar honderd euro. Maar een goede platenspeler is ook investering voor een hele lange tijd.

Is het budget krap? Zoek dan bijvoorbeeld liever een nette Thorens TD160 of een andere topper uit de tijd dat vinyl de belangrijkste muziekdrager was. Maar pas op: het vintage audiopad heeft ook zijn netelige kanten…

…en schoon vinyl

Ok, je hebt dus een platenspeler die je meer dan goed bevalt. Maar nog hoor je naar je zin te veel bijgeluiden die geen onderdeel van de muziek uitmaken? Dan wordt het hoog tijd voor een platenwasser.

Ik heb zelf een aardige lange tijdlijn opgebouwd met het wassen van mijn vinyl. 40 jaar geleden begonnen met een, nog steeds populaire, Disco Antistat wasbak. Daar heb ik lang plezier van gehad. Af en toe liet ik een plaat wassen bij de LP-uitleen, al was dat natuurlijk ook om mijn vinyl eens lekker in te zien schuimen op de imposante dubbele Keith Monks wasmachine die daar stond.

Thuis bleek later een handaangedreven Nitty Gritty wasser een mooie upgrade van de simpele Disco Antistat wasbak, die na het natte schrobben de groef ook nog schoon en droog kan zuigen. Daarna werd het alleen maar luxer met een Opera Consonance, om te eindigen met de voor mij heilige graal onder de platenwassers, de ultrasoon wassende KLAudio machine. De Degritter die bij Marco de platen wast heeft een vergelijkende werking en resultaat. In een woord: geweldig!

Voor niks komt de zon op

Wat zeg je? Een flinke uitgave? Absoluut! Maar als je de platenspeler dagelijks gebruikt, een grote verzameling vinylalbums in de platenkast hebt en daar enorm van geniet, dat valt daar toch wel wat voor te zeggen, niet? Maar dat geldt eigenlijk nog meer voor het volgende apparaat… De echte hoofdrolspeler in dit verhaal.

DS Audio ION-001 Vinyl Ionizer

Statische elektriciteit is vaak een grote plaaggeest voor de vinylluisteraar. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe statischer het vinyl wordt. De ontladingen, als de plaat onder de naald draait, ontaarden vaak in tikjes tot flinke tikken.

Niet alleen door ontladingen, statisch geladen vinyl trekt ook stof aan als een magneet ijzervijlsel. Wie kent niet die complete ‘trui’ die zich na een gedraaide plaatkant onder de naald heeft verzameld, zelfs als er borstel voor iedere draaibeurt wordt gebruikt. Of de kurken of vilten mat op het draaiplateau dat bij iedere plaatwissel aan de plaat blijft plakken.

Hoe veel middeltjes en apparaatjes zijn er afgelopen halve eeuw niet voorbijgekomen? Zelf denk ik dan meteen aan meeloopborstels, met een uitgaand draadje aan randaard. Of het vreselijke Lenco Clean, na één keer gebruik was je plaat een LC-junk. Allemaal goedbedoelde maar niet ideale oplossingen.

Dit vraag om echte maatregelen

Is daar nu niet echt wat aan te doen? Jazeker wel! Je kunt je vinyl natuurlijk alleen gaan luisteren op dagen dat het lekker regent buiten en de CV uit staat. Of… je vat de statische koe echt bij de horens. Door de statische ladingen buitenspel te zetten, of nog liever gezegd: een rode kaart te geven. En dat lukt niet met alleen antistatische borsteltjes, of wat ook. In de industrie doen ze dit met een zogenaamde Ionisator ofwel geïoniseerde lucht. En dat kan ook voor de platenspeler.

De DS Audio ION-001 Vinyl Ionizer is een prettig hanteerbaar fraai afgewerkt sierlijk gevormd zuiltje met aan de ene kant twee groene zichtbare strips die naar de draaitafel wijzen. Daarvan is de helderheid naar wens in te stellen. De hoeveelheid licht zegt overigens niets over de werking, het is vooral een indicator dat de ionisator operationeel is.

Aan de andere kant vinden we de aansluiting voor de voeding, via een stekkeradapter, de aan/uit schakelaar en de draairegelaar voor de lichtintensiteit en een aardklem.

De opstelling naast de platenspeler is niet heel kritisch. Volg gewoon de handleiding. 

Mijn Garrard 401 is vrij hoog opgebouwd, dat verlangde een 20 mm dik onderzetblokje onder de DS Audio ION-001 om deze binnen de in de manual gestelde hoogte te brengen.

Hoe werkt zoiets?

Hoe werkt een ionisator? Dat is door DS Audio mooi in een plaatje gezet. Een plaatjes zegt immers meer dan 100 woorden. Er wordt zowel een negatief en een positief geladen veld gegenereerd die samen de aanwezige statische lading neutraliseert. En dan ook echt compleet wegwerkt.

Loslaten

Dat wilde in natuurlijk wel uitproberen. Eerst een plaatkant zonder ingeschakelde ionizer. De platenmat, zoals gewend, blijft weer in een innige omarming aan het vinyl hangen. Wordt de lucht rond de platenspeler vervolgens geïoniseerd door de DS Audio ION-001  in te schakelen, dan laat de mat binnen een paar seconden vanzelf los en weet zijn plaats weer.

Vervolgens een plaatje luisteren met ingeschakelde ION-001 en de mat blijft na het oppakken van de LP gewoon op zijn plek… bingo…

De DS Audio ION-001 heeft een vaste plek naast mijn Garrard 401 gekregen en statische elektriciteit wordt op zelfs de meest droge dagen effectief snel de deur gewezen.

Met de ION-001 Vinyl Ionizer groen oplichtend is niet alleen de hinderlijke statische elektriciteit verleden tijd. Weg zijn ook de tikjes en/of geknisper en alle narigheid dat een hoge statische lading mee kan brengen. Ook bij nieuw vinyl dat voor de eerste keer uit de hoes wordt gehaald en onder de naald wordt gelegd. Omdat ik me soms (eigenlijk zelden) even niet de tijd gun om de plaat eerst in de platenwasser te laten draaien.

Epiloog

Ik besef echt wel dat de DS Audio ION-001 Ionizer niet voor iedereen is. Je koop voor dit geld immers ook een meer dan aardige platenspeler. Maar de vinylliefhebbers die heel veel geld in hun platenspeler en vinyl hebben geïnvesteerd en de statische elektriciteit echt effectief aan willen pakken is dit een aanrader van jewelste.

En zoals zo vaak is alles relatief, ik ken mensen die meer aan voodoo en snakeoil ‘verbeteraars’ voor hun audioset hebben uitgegeven, waarvan de werking lang niet altijd helder is (heel voorzichtig uitgedrukt), dan de uitstekend werkende DS Audio ION-001 op het prijskaartje heeft staan.

Kraakjes, knispertjes? Há, nergens voor nodig! Ik heb al anderhalf jaar zo enorm veel plezier van de ‘001’ dat ik er niet aan moet denken dat ‘ie niet meer naast de platenspeler staat. Ik leen ‘m ook niet uit, nog geen dag. Want hier in huis is een dag zonder vinyl een dag niet geleefd…

Kostbaar? Zeker, de prijs is niet mals. Maar op het gebruiksgemak en, het allerbelangrijkste, de zeer effectieve werking van de DS Audio ION-001 valt helemaal niets af te dingen! In het (groen licht) van dat laatste kan ik de ION-001 alleen maar meer dan warm aan bevelen. Het legt een hele dikke kers op de vinyltaart.

DS Audio ION-001 Vinyl Ionizer: 1.699 euro

DS Audio
Importeur Nederland


Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.