ProjectenRecensieStreaming

Diretta en GentooPlayer

Uit de voorgaande verhalen over het Diretta protocol zou je de indruk kunnen hebben gekregen dat ik een erg enthousiast gebruiker ben. Inderdaad, ontkennen is niet meer mogelijk.... We zijn bij Audio Creative sinds anderhalf jaar groot fan van het geesteskind van Diretta maker Yu Harata. Die ik afgelopen München High End show live de hand heb mogen schudden. 

We gebruikten tot nu toe verschillende zogenaamde Diretta DUB’s aan de ontvangende kant (Diretta Target) van de DAC. Waarvan de Oliospec DUB een blijver geworden. Deze biedt naast de uitstekende prestaties ook nog een redelijk betaalbaar prijskaartje.

We gooien het in dit verhaal over een andere boeg. In de vorm van GentooPlayer software. Dat op een Raspberry Pi draait. Diretta is heel fraai geïntegreerd in GentooPlayer. We rusten drie verschillende audiostreamers uit met deze software, met werkelijk fantastische resultaten. En de nodige verrassingen.

En het leuke is. Het lijkt op het eerste oog wat moeilijk en complex, het tegendeel blijkt waar. Iedereen die er een beetje aandacht en tijd aan wil besteden heeft een enorm goede audiostreamer binnen handbereik. 

De Mano Ultra mk.III Farad muziekstreamer met GentooPlayer en Diretta op de Gustard R26 DAC.

GentooPlayer

GentooPlayer leek mij eerlijk gezegd op het eerste oog niet het gemakkelijkst in gebruik. Daarbij is het ook niet zomaar even te testen omdat er eerst een ‘trial code' moet worden aangevraagd. Dat is niet moeilijk, maar het zal ongetwijfeld een drempel op kunnen werpen. Maar inmiddels door ervaring enthousiast geworden zeg ik: gewoon doen!

Binnen een dag, vaak veel sneller, krijg je de trialcode en gebruikersnaam in de e-mail waarmee je een week naar hartelust kunt experimenteren met GentooPlayer. Vul de gekregen gebruikersnaam in, kopieer/plak de code in het daarvoor bedoelde scherm en je bent operationeel.

Dit voor sommigen veel gedoe…

… is binnen een minuut vergeten als de muziek klinkt. Sterker nog. Waarschijnlijk wordt de trail niet eens uitgezeten en vraag je zo snel mogelijk de permanente code aan. Die is echter niet gratis. Het kost je (eenmalig) 69 euro. Een uitstekende investering! De in de trial gemaakte instellingen blijven allemaal behouden als de permanente key en gebruikersnaam zijn ingebracht (kopieren en plakken).

Het inloggen in de software gaat via het intypen, je kunt een willekeurige PC in het netwerk gebruiken van het volgende: [IP adres van de streamer]:5000. Je komt dan in het GentooPlayer menu. Dat is onderverdeeld in veel verschillende hoofdstukken. Loop door het menu heen en het meeste wijst zichzelf.

Het menu is nogal uitgebreid. Gentooplayer is immers niet alleen een Roon Player. Dit is een slechts één optie van GP. In dit verhaal houden we het op het gebruik als Roon Player. Domweg omdat ik al jaren een Roon gebruiker ben en de comfortabele controle over de uitgebreide muziekbib op de harde schijf niet graag wil missen. Non-Rooners zullen zich kunnen vinden in de andere mogelijkheden dat Gentooplayer biedt.

Dealbreakers

Er zijn voor mij persoonlijk wel een paar ‘dealbreakers’. De eerste is dat Diretta Target en HQ-Player moeten werken. Ook erg prettig is de mogelijkheid van de koppeling met de DAC via een I2S/ HDMI verbinding. HQPlayer en de Diretta Asio driver zijn op de audioserver geïnstalleerd (zie het eerste Diretta verhaal).
De I2S uitgang is simpel te aan te vinken in het Gentooplayer menu. Het werkt allemaal feilloos.

Diretta

Diretta heeft een eigen Diretta-hoofdstukje in het Gentooplayer menu. Selecteer ‘Diretta Target’ en het werkt direct met 16 bit/ 44,2 (ofwel CD format). Hogere resolutie files gaan na zes minuten op stil.
Een volledige Diretta licensie kan in het menu worden aangevraagd en kost, ook weer eenmalig, 100 euro.

Let wel dat zowel de Gentooplayer als de Diretta licensies gebonden zijn aan de Raspberry Pi waarop ze zijn geïnstalleerd en aangemeld. Gebruik dus meteen de gewenste Raspberry PI. Je kunt het Micro SD kaartje niet lukraak in een andere Raspberry Pi schuiven. Het hoort bij de Raspberry Pi waarmee de trial is aangevraagd.

Raspberry Pi 3,4,5

Zelf heb ik hier in huis Gentooplayer op drie systemen lopen. De al genoemde Mano Ultra mk.3 Farad streamer is uitgerust met een Raspberry Pi 3b. De Holo Audio Red, met een Raspberry Pi 4 Compute Module aan boord. En een Ian Canada torentje met Raspberry Pi 5 (met 8 GB RAM). De laatste twee hebben meer dan voldoende processorkracht om de streamer ook probleemloos als RAM player te kunnen laten spelen. Waarmee de muziek, voor het wordt afgespeeld, gebufferd wordt in het RAM geheugen. Dit is mooi te horen als de netwerkkabel uit de Raspberry Pi wordt getrokken. Afhankelijk van het formaat van de muziekfiles speelt de muziek nog door tot het RAM geheugen is leeg getrokken.

Is het dit allemaal de moeite waard?

Nou, reken maar. De Gentoplayer besturing is na wat inlezen en wat gewenning, snel eigen gemaakt. Maar nog belangrijker: het is voor mij de best klinkende softwareplayer die ik tot nu toe heb gebruikt. Lees hierover verderop meer...

HDMI/ I²S

Speciaal voor deze gelegenheid zijn er een tweetal R2R DAC’s gebruikt die over een HDMI aansluiting beschikken. Een Gustard R26 en een Holo Spring 3. Beide erg fijne zogenaamde R2R DAC’s.

Holo Audio Spring 3 R2R DAC

I²S (I kwadraat S), inmiddels meestal geschreven als I2S, is nooit bedoeld als een genormaliseerde norm voor het koppelen van digitale audio apparaten. Bij I2S wordt de systeemklok strikt gescheiden van de data, waar bij de bekende S/PDIF koppeling (coaxiaal of TOSlink) de signalen en klok gecombineerd zijn in een enkele verbinding.

I2S is in de jaren 80 van de vorige eeuw bedacht voor interne koppeling in CD-spelers. Later werd het door sommige fabrikanten ook gebruikt om CD-transporten met separate DAC’s te koppelen. Soms met een koppeling met drie of viertal BNC kabels, later ook wel een ethernet aansluiting. Wat op zich prima kan werken. Maar een algemene norm zou toch fijner zijn. Het is altijd maar afwachten of het ook werkt met andere apparaten.

Gustard R26 R2R DAC


PS Audio

Totdat PS Audio gebruik gaat maken van de voor AV bedachte HDMI connector. Maar dan puur gebruikt voor de I2S signalen. Langzaam maar zeker is de PS Audio methode een (nog niet officiele) norm geworden om streamers en DAC’s via I2S aan elkaar te knopen. En dan nog is het niet altijd koek en ei. Maar… de huidige DAC’s en ook streamers zijn steeds vaker uitgerust met een aantal dipswitches waarmee de connecties wel kunnen vertaald naar elkaar.

Oei, nog meer gedoe?

Ook dit lijkt inderdaad allemaal weer een moeilijk gedoe. Ai,.. weer een beer op de weg. Maar ook dit valt warempel weer reuze mee! Het gaat meestal om het omzetten van een dipschakelaar (nummer 2 van de 4) om links en rechts op de juiste plek te krijgen en eentje (nummer 3) om het afspelen van DSD files mogelijk te maken. Bij de Holo Audio Spring DAC hoeft niks te worden omgezet, die werkt zo uit de doos perfect met de Mano Ultra mk.3 Farad en Holo Spring Red. Plug ‘n’ play, zoals al gezegd. Ook de Gustard R26 heeft geen problemen.

Mano Ultra mk.3 streamer

Mano Ultra mk.3 combi

Ik was al een tijdje nieuwsgierig naar de Mano Ultra mk.3 Farad muziekstreamer. Na wat emailen en wat telefoontjes met Magna Hifi, de fabrikant van de Mano streamer, kreeg ik er eentje toegestuurd.

Hierdoor ben ik wat Gentooplayer betreft snel in het zadel geholpen, dank zij Rob de Brouwer van Magna Hifi. Die op mijn verzoek de Manoplayer met  Gentooplayer besturing uitrust. De Mano Ultra mk.3 kan dus ‘plug ‘n’ play’ in het audiorek na het uitpakken. De Mano Ultra mk.3 wordt direct herkent in het Roon Audio menu. Alleen nog ‘Enablen’ en er klinkt muziek. Hoe gemakkelijk kan het zijn?

De 3,3 volt shunt spanningsregulatoren

Voeding

De Mano streamers zijn afgelopen jaren langzaam maar zeker geëvolueerd naar de huidige ‘Ultra mk.3 status. Het is qua uitvoering een net maar wat sober ogend apparaat. De binnenkant, waarom het uiteindelijk gaat, is interessanter. Een Raspberry Pi 3b wordt voor de besturing gebruikt. Daarop is een in eigen huis ontwikkelde ‘hoed’ gestoken. Hierop zijn de bovengemiddeld goede Crystek klokken (foto onder) te vinden, gevoed door 3,3 volt shunt regulatoren (foto hierboven).

En met een goede reden: er kan immers nog zo’n mooie klok worden gebruikt, de kwaliteit van de voeding is doorslaggevend voor het eindresultaat. En daarbij houdt het niet op…

Waar de eerste Mano’s het nog met een enkele behuizing moest doen, met geïntegreerde voeding, is de Ultra mk.III Farad muziekstreamer uitgevoerd met twee behuizingen. Een topvoeding kun je zelf proberen te maken, je kunt ook een gespecialiseerde fabrikant inschakelen.

Crystek CCHD-957-25 klokken 

Heel practisch: het Micro SD kaartje kan zonder de kast open schroeven worden gewisseld...

Farad Super 3

Zo ontstaat de samenwerking met Farad, al enige tijd maker van mooie voedingen en, wel zo  gemakkelijk, een Nederlands bedrijf. De Farad voedingen hebben inmiddels wereldwijd een uitstekende reputatie en niet onterecht. Wat opvalt bij de Farad voedingen is het gebruik van Super Capacitors, condensatoren met een enorme capaciteit die voor een extreme energiebuffer zorgen. De capaciteit van Super Capacitors wordt niet in uF opgegeven, zoals bij normale voeding elco's, maar in Farad! 

De keus viel op de 5 volt/ 3 ampère Farad Super 3 voeding. De Mano Ultra mk.3 streamer elektronica huist sindsdien in een eenzelfde kast als de Farad voeding. Wat het een aantrekkelijk geheel maakt. Beide apparaten worden met een kabeltje met elkaar verbonden met aan beide zijdes GZ16-4 connectoren.

Ik heb de Farad Super 3 voeding ook met andere applicaties gebruikt waar een 5 volt spanning wordt gevraagd. Jazeker, ook succesvol met de Oliospec DUB! Steeds valt de fraaie kwaliteit van de Farad Super 3 op. Gewoon een klasbak. Probleemloos en veilig.

Het aantal uitgangen is van de Mano Ultra mk.3 is beperkt tot I2S via HDMI en een S/PDIF, naar keuze met RCA of XLR aansluiting. Het is echter de HDMI/ I2S uitgang waar mijn nieuwsgierigheid ligt.
Let op: deze HDMI aansluiting heeft niets te doen met de HDMI bus op de flatscreen.

Farad Super 3

Mano Ultra mk.3

Hoe klinkt het?

De Mano Ultra mk.3 Farad blijkt al snel een uitstekend klinkende audiostreamer. Ook zo standaard vanuit de doos in het audiorek klinkt het overtuigend. Volbloedig, mooie ruimte afbeelding en pinpoint.

De Mano Ultra mk.3 Farad audiostreamer weet te excelleren in waarvoor deze gemaakt is. Maar gebruik ‘m dan wel met de beste software die je kunt vinden, zoals Gentooplayer, om alle kwaliteit er uit te peuren die er in zit. De fabrikant is zeer servicegericht en kan Gentooplayer gelijk installeren en aanmelden.

Maar met Diretta, en in een nog grotere mate samen met HQPlayer geactiveerd, blijkt wat de deze audiostreamer nog meer in huis heeft. En dat liegt er niet om!

HQPlayer is al in Roon Server geïntegreerd, alleen nog niet geactiveerd. De Diretta Asio driver  (gratis van de site van Diretta te downloaden) wordt op de onder Windows draaiende (audio)server geïnstalleerd.

Lees verderop mijn ervaringen met verschillende besturingsoftware. Dat toch nog onverwacht verrassende ervaringen oplevert.

Bij aankoop kan worden aangegeven welke software voor de Mano Ultra mk.3 Farad wordt gewenst.

Conclusie

Je haalt met een Mano Ultra mk.3 een verrassend goed werkende en klinkende audiostreamer in huis. De Farad Super 3 voeding is daarbij een heel groot pluspunt! Een op het eerste oog wat simpel ogend apparaat. Weinig (overbodige) bling bling, maar eentje met een gouden hart. 
Voor zorgeloos audiostreamen op een hoog niveau is de Mano Ultra mk.3 een uitstekende keus. De service en ondersteuning van de fabrikant is ouderwets goed. 


Holo Audio Red

Holo Audio Red

De Holo Audio Red is een echt toverdoosje. Het is naast een audiostreamer ook een DDC, een Digitaal naar Digitaal Converter. Je kunt er met USB in, maar ook S/PDIF BNC en RCA en AES/EBU (XLR). En de uitgangen zijn zowel USB en uiteraard HDMI/ I2S.

De Holo Red is ongelooflijk degelijk gebouwd. De behuizing bestaat een massief stuk aluminium waaruit de ruimte is gefreesd die nodig is voor de elektronica. De behuizing is rood geanodiseerd. De afwerking is om door een ringetje te halen. Van binnen en van buiten. Dit zie je nooit in deze prijsklasse… Het maakt het een echt hebbedingetje. Als je een Holo Red in je handen hebt, wil je ‘m hebben, al heb je nog geen noot muziek gehoord. Gelukkig laat de werking ook weinig te wensen over…

Holo Audio Red - achterkant met de I2S HDMI bus helemaal links.

Voor het audiostreamen is een Raspberry Pi 4 Compute Module ingebouwd. Alles wat niet ter zake doet voor het streamen is hier buiten werking gezet.

Er wordt een Micro SD card bij de Holo Red geleverd. Hiermee kun je ondere andere een Roon eindpunt maken. Het gebruik is weer echt plug ‘n’ play. Kaartje er in, netwerkkabel in de Holo Red, de gewenste uitgang op de DAC en spelen maar. Alleen nog even in Roon aanmelden, waar deze onder Holo Red in het menu staat. Hoe gemakkelijk kan het zijn.

Liefhebbers van Ropieee, en dat zijn er heel veel, kunnen een Micro SD kaartje (nee, uiteraard niet de kaart met de Holo software gebruiken, pak een nieuw exemplaar!)  laden met Ropieee voor de Raspberry Pi 4. Na het installeren en wederom aanmelden in Roon speelt de muziek vlot.

De Holo Audio Red is als een tank gebouwd...

Met de DIP schakelaars kan iedere met HDMI/ I2S DAC op de juiste wijze worden aangesloten. 1 en 2 zijn voor PCM audio, 3 en 4 voor DSD.

Holo Red met GentooPlayer

Je begrijpt het al: we willen ook de bovengrens verkennen van de Holo Audio Red. De eigen Holo- en Ropieee besturingen zijn prima, klinken goed en werken stabiel en betrouwbaar. Maar we gaan het hierboven al besproken recept met de Gentooplayer ook in de Holo Red gebruiken.


Installatie en verblijfsvergunning aanvragen...

Het is weer Gentooplayer downloaden, dit keer voor een Raspberry 4, en de aanvraag voor vrijstelling aanvragen. Gewoon de manual volgen en het gaat als vanzelf.
Weer 69 euro armer en een dag later kan het feest beginnen.

Ik speel mijn muziek van een muziekserver waarop naast Roon Server alleen HQPlayer draait en de Diretta Asio driver is geïnstalleerd dat een Diretta Host maakt van de server. De Holo Red met Gentooplayer dient als Diretta Target.

Diretta Target werkt na het aanvinken in Gentooplayer direct onbegrenst voor resoluties op CD niveau. Schakel je naar een 24 bit/ 96 kHz of hogere bitrate track, dan gaat het geluid op zwart na 6 minuten.

Luister je graag naar high res muziek en/of DSD, dan kun je in het Gentooplayer menu de volledige versie van Diretta aanvragen en afrekenen. Deze kost 100 euro. Als je een server gebruikt met de mogelijkheid voor Diretta Host is dit eigenlijk geen vraag maar een must.

Veel beter gaat het daarna niet meer worden. Een betere audiostreamer onder 1000 euro? Ik zou willen zeggen: zoek ‘m maar op. Dat wordt een hele zo niet onhaalbare kluif.

De Holo Red met de standaard, dus niet met HQPlayer en/of Diretta Target opgesmukte Gentooplayer besturing is al een meer dan waardevolle upgrade van bovengenoemde opzet met Holo- of Ropieee besturing. De ruimteweergave, het oplossend vermogen en tegenomen focus is ronduit opvallend. Of er ineens naar een streamer uit een hogere prijsklasse wordt geluisterd terwijl er alleen maar van software is gewisseld. Het leuke is dat je de SD kaartjes met verschillende besturingen naar hartelust kunt wisselen.

Roon, niet de allerbeste?

Maar… dan komen HQPlayer en Diretta in het spel. En dat snijdt veel hout! Alles bloeit nog beduidend verder open. Het geluidsbeeld wordt groooot en diep. En zo transparant. En zonder dat het ook maar een haar klinisch gaat klinken.

Mensen die vinden dat de Roon engine niet de best klinkende op onze aardkloot is, hebben naar mijn bescheiden mening gelijk. Als deze door HQPlayer buitenspel wordt gezet blijkt het verschil groter dan verwacht. Wat zeg ik? Het is ronduit verslavend!  Eenmaal geproefd? Geen weg meer terug!

Het mooie is dat HQPlayer in Roon is geïntegreerd en simpelweg geactiveerd kan worden. Ik zie regelmatig opmerkingen dat "als Roon stopt met ondersteunen van HQPlayer, dan gaat Roon weg". Dat speelt ook bij mij in het hoofd, maar... ik wil geen van beide kwijt! Hopelijk komt het nooit zover...

Conclusie

De Holo Red is nog veel beter dan vooraf gedacht.  Ook met de standaard bijgeleverde software en ook met het onvolprezen populaire Ropieee. Maar stop er wat extra werk en behapbare vergoedingen in, en je stuwt kwaliteit van de Holo Audio Red nog een stuk verder omhoog. De beloning is er naar!

Ik durf zelfs te zeggen dat je de echte kwaliteiten van de Red nooit hebt gehoord als je te snel op je lauweren bent gaat rusten. Prima mee te leven, niks mis mee, maar we willen meer.

En dat ‘meer’ is niet moeilijk binnen te hengelen. De prijs/ kwaliteit verhouding van de standaard Holo Audio Red is al goed, het gros van de gebruikers zullen er perfect mee kunnen leven. Met een beetje extra aandacht en vooral de juiste software is het ook nog eens fantastisch goed gebouwde Holo Audio Red kastje in mijn ogen schier onverslaanbaar in deze prijsklasse.

Ian Canada

Dan is er nog een streamer gemaakt met een Raspberry 5 (8GB RAM), Ian Canada FiFoPi Q7, PurePi II accu en Super Capacitor voeding, SC Pure Femto Second Clocks (2x). Plus nog wat losse kabeltjes voor de I2S verbindingen. Een DIY oplossing die zonder solderen is te bouwen. Nog wel zonder behuizing, maar die mag ieder er zelf voor bedenken.

Het Ian Canada HDMI/ I2S board is op de FiFoPi gemonteerd. S1 zijn de hierboven genoemde DIP schakelaars.

Ian Canada bouwt al vele  jaren modules voor de Raspberry Pi waarmee mooie audiostreamers kunnen worden gemaakt. En deze modules groeien niet alleen in aantallen, ze zijn ook nog eens uitgegroeit naar pure topklasse in de loop der jaren.

Kunstwerkjes

De Ian Canada modules zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Het is een soort blokkendoos waarmee iedere gewenste audiostreamer kan worden samengesteld. Met verschillende types voedingen, basisboards, in en uitgangs modules enz. Met als stralend middelpunt de FiFoPi Q7 reclocker/isolator.

Met de PurePi II als basis voor de Raspberry Pi en daarop gebouwde FiFoPi Q7, met de SC Pure klokken, wordt de voeding van de laatste verzorgd door een krachtige LifePo accu. Over het laden hoeft geen zorgen te worden gemaakt. Dit gaat helemaal automatisch. Is de accu na vele uren gebruik weer toe aan een verse lading, dan schakelt de voeding van de klokken over op de ‘normale’ voeding. Is de accu weer geladen schakelt de PurePi weer terug naar de accu.

Geld besparen met DIY?

Wie mocht denken: ‘Ha lekker, zelfbouwen, veel geld uitsparen!', Die komt van een koude kermis thuis. High Tech is nu eenmaal niet goedkoop. Tel de spullen die ik heb gebruikt om een Ian Canada streamtoren samen te stellen bij elkaar op en je zit zo op 1100 euro. Ja, en dan wil je het liefst  er ook nog een top 5 volt/ 3 ampère voeding bij! Plus nog de software voor GentooPlayer en de Diretta licensie (69 + 100 euro). Waarschijnlijk wil je deze topstreamer ook nog een keer in een mooie behuizing bouwen. 

Vanzelfsprekend heb ik voor de externe 5 volt voeding ook de mooie Farad Super 3 van de Mano Ultra mk.3 gebruikt. Een heel mooi huwelijk maar wat ook het totale prijskaartje richting 2000 euro stuwt. Ja, dat is toch even schrikken, niet?

De Ian Canada toren van opzij...

Pure Pi II met Life PO4 accu's en supercapacitors

Topprestaties

Maar hoe presteert de Ian Canada tower/ Farad Super 3/ Gentooplayer? Daar kan ik kort over zijn: superbe! De beste audiostreamer die ik tot nu toe in mijn installatie heb gehad. Ik ben bang dat als je deze kwaliteit in huis wilt halen met kant en klaar fabrieksapparatuur, er heel diep in de buidel moet worden getast.

Zo gemakkelijk, zo 3D, zo…, ach, haal alle superlatieven maar uit de kast. Alle vinkjes kunnen worden gezet. Lang leve Ian Canada!
Later komt er nog een apart verhaal over de bouw van deze audiostreamer, in samenwerking met onder andere de DDDAC1794 NOS DAC mk.2 en mk.3. Hier alvast een teaser…

DDDAC1794 NOS DAC

De integratie in de DDDAC1794 NOS DAC mk.2/ mk.3 is eigenlijk appeltje/ eitje. Er wordt immers al vaak een Raspberry Pi met Ian Canada FiFoPi gebruikt in het streamerdeel. In de vele bestaande BerryStreamers kan een Micro SD kaartje met Gentooplayer in de Raspberry Pi worden gestoken. Opstarten, aanmelden en de installatie afronden als het trial nummer binnen is. Dat is alles.

De audiostreamer met Raspberry Pi en Ian Canada FiFoPI Q7 op de protoplank van de DDDAC1794 mk.3.

Speel je met een BerryStreamer XXL Ultimo, met de New ClassD Neutron of Neutrino superdeluxe klokken, dan zit je al in een zetel. Installeer GentooPlayer in de Raspberry Pi 3b. Klaar. De beste upgrade binnen handbereik.

Zitten er Accusilicon klokken op de FiFoPi van je DDDAC/ BerryStreamer? Dan kan ik alleen maar aanraden om deze uit te wisselen tegen de nieuwe Ian Canada SC-Pure klokken. Neem die met de 22/24 MHz frequentie. Deze zijn qua jitterprestaties de allerbeste. Of je moet muziek willen streamen met een hogere bitrate dan 192 kHz.


Verschillen in software

Ik heb in alle streamers met drie verschillende softwarebesturing  gespeeld. Ropieee was de laatste jaren mijn standaard oplossing. Een foolproof mogelijkheid om een Roon Player met een Raspberry Pi en bijhorende hoed te maken. Altijd goed klinkend en stabiel.

Volumio maakt een stand-alone speler van de Raspberry Pi/ audiostreamer. De smartphone/ tablet app is steeds verder doorontwikkeld en er is comfortabel mee te werken.
De gratis versie van Volumio heeft in mijn ogen inmiddels te veel beperkingen. Hier is de betaalversie gebruikt. Begrijpelijk, ook bij de makers van Volumio moet de schoorsteen blijven roken.

En dan natuurlijk GentooPlayer. Ook niet gratis. Ook de Italiaanse maker, Antonello Caroli,  wil graag beleg op zijn pizza. Van de wind kan niemand leven. En de man is zeer actief met steeds beter maken van de Gentooplayer software.

Volumio. Qua geluid vind ik Volumio, hoewel nog steeds van een goed niveau, de minste van de drie. Het klinkt in vergelijk met de andere twee wat massief, met een minder open geluidsbeeld. Voor de gemiddelde gebruiker is dit waarschijnlijk meer dan goed genoeg.
Als je altijd alleen met Volumio heb geluisterd zul je dit ‘probleem’ ook niet meteen als een probleem zien... en dat is het ook niet echt...
De prijs/kwaliteit van het totaalpakket is zeker in orde. Laten we zeggen dat ik de geluidskwaliteit op 6+ zet. Het gebruikscomfort krijgt zeker een 8.

Ropieee, ja, wie kan er iets op het terecht populaire Ropieee tegen hebben? Een perfect werkende Roon Player wordt belooft én geleverd. En dit alles met de hand op de knip. Wat onze Nederlandse Calvinistische inborst goed zal doen. Hulde aan Harry ten Berge, de maker van Ropieee!
Ik had ook nooit wat te klagen qua geluidskwaliteit. Tot Gentooplayer 'in da house' kwam. Geluidskwaliteit van Ropieee is voor mij een dikke voldoende, een 7.

Gentooplayer. Nooit verwacht dat besturingsoftware zo’n verschil kan opleveren. Er is veel te optimaliseren in Gentooplayer. Niet noodzakelijke dingen worden buitenspel gezet.
De mogelijkheid als RAM memoryplayer, het mooi geintegreerde Diretta, probleemloos HQPlayer gebruik... Allemaal pluspunten. Maar zelfs standaard ingesteld, zonder de genoemde toeters en bellen, klinkt Gentooplayer al beter dan de twee andere pakketten. Een vette 8. Met Diretta en HQPlayer erbij wordt dit een 10!

Epiloog

Van onder naar boven: Ian Canada PurePi II Life PO4 accu en supercapacitor basis, Raspberry Pi 4 met koeling, Ian Canada FiFoPi Q7 II met SC-Pure klokken, Ian Canada HdmiPi Pro II uitgangsmodule. 


Een heerlijk avontuur, dat nu op dit moment van intypen een half jaar duurt en ook niet meer stopt. Een avontuur dat veel kennis, informatie  en bovenal puur plezier heeft opgeleverd. Ik heb het een en ander over softwareverschillen mogen leren. En weer eens ervaren hoe belangrijk de kwaliteit van de voeding is voor het eindresultaat. Even alles nog eens op rijtje:

Met GentooPlayer is een fantastisch klinkende audiostreamer te maken. Pas op met het gebruik van HQPlayer en Diretta: verslaving ligt op de loer!

De integratie van Diretta in GentooPlayer is een gouden greep. Het maakt dit fraaie netwerkprotocol haalbaar voor een veel brede groep liefhebbers. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt, gezien de vele reacties op het wereld wijde web. Diretta for Everyman!

Alles plussen en minnen bij elkaar opgeteld is van het trio dat hier aan de tand is gevoeld de Holo Audio Red voor mij toch wel de audiostreamer met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Alleen al de extreme bouwkwaliteit. Er is niks standaard aan de Holo Audio Red. Een fantastisch apparaat!

De Mano Ultra mk.3 met de zeer fraaie Farad voeding, klinkt met dezelfde software en opties aan boord zelfs nog een dikke streep beter, maar is minder veelzijdig dan de Holo Audio Red. Een klasbak!

De ‘full options’ Ian Canada DIY streamer is champions league. En veelzijdig inzetbaar. DIY audio, maar alles bij elkaar opgeteld royaal de duurste van de drie. Maar Hiermee maak je een audiostreamer van de buitencategorie van zowel DIY DAC’s als welke andere denkbare fabrieks DAC die de kwaliteit kan ook kan laten horen. Zoals de DDDAC1794 NOS DAC, de Holo Audio Spring en Gustard R26 dat zeker kunnen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

3 thoughts on “Diretta en GentooPlayer

 • Goedemorgen Dick, in de Sonnet Hermes streamer zit alweer een jaar de schitterende software van gentoo.
  Daarnaast heb ik een voeding gemaakt met supercap’s en Ian Canada electronica.
  Dit maakt het tot een Superstreamer.
  Ongekend mooi.

  M vr gr
  Leo Heijmans

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik heb een QNAP nas, hoe moet ik de Diretta host installeren?

  vr gr Felix

  Beantwoorden
 • Hoi Dick,
  De Gentooplayer prima upgrade !
  Trail code Binnen 5min .
  Ja….dan is de weg terug moeilijk .

  MvG DickQ

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.