DIMD PP10 geïntegreerde versterker

DIMD PP10 geïntegreerde versterkerEen stukje techniek

(Dick van de Merwe)
DIMD PP10 versterker close up (2)De DIMD PP10 versterker is geheel hard-wired gemonteerd, ofwel: zonder op een PCB gemonteerde componenten. Dan is het niet zo moeilijk de toegepaste schakeling even op te tekenen. Niet dat er zoveel mogelijkheden zijn met één ECC83 buisje, maar even checken is weten. Zoals vaak bij een EL84 push pull versterker wordt er een zogenaamde kathodyne fasedraaier gebruikt, simpel, goed en hier uitstekend op zijn plaats.

Een klassieke kathodyne

De schakeling is eigenlijk puur klassiek, Audio Creative voorbeeld Kathodyne fasedraaierprincipieel en qua bouw. Zo zie ik het graag. De ene helft van de ECC buis is het spanningsversterkende trapje. Vaak wordt deze hier DC koppeling gebruikt tussen de trapjes, zoals in het principeschema rechts is te zien. DIMD gebruikt echter AC koppeling, ofwel via een koppel condensator van 0,1 uF. Via een extra kathodeweerstand en roosterlekweerstand wordt de fasedraaier gebiast. (plaatje hieronder).

De fasedraaiertrap geeft zelf overigens Audio Creative voorbeeld Kathodyne fasedraaier 2geen versterking.

Door zowel een kathode en anodeweerstand van identieke waarde te gebruiken, 33 kOhm in dit geval, kun je van de kathode en anode eveneens een identieke uitgangspanning halen, met als verschil dat beide in tegenfase ten opzichte van elkaar staan.

Zoals misschien bekent is de uitgangspanning die van de kathode wordt gehaald in fase met de aangelegde spanning op het stuurrooster van de buis. De anode daarentegen geeft zijn uitgangspanning in tegenfase af. De EL84 buizen worden via 0,22 uF Solen MKP koppelcondensatoren aan de fasedraaier gekoppeld.

Voeding

De voeding is ook recht toe recht aan. Achter de 250 volt secundaire wikkeling van de ringkern voedingstrafo vinden we een diodebrug voor de gelijkrichting. Deze wordt via een serieweerstand van 100 Ohm verbonden met 2 x 100 uF parallel geschakelde elco’s van JJ. Van hieruit krijgt ieder kanaal een eigen ontkoppeling via 100 Ohm weerstanden en nogmaals 100 uF buffercapaciteit. Hiermee worden de eindbuizen gevoed. De voortrap/fasedraaier krijgt nogmaals een voedingsontkoppeling met een weerstand van 22K en 33 uF. Dit alles moet de voeding voldoende schoon krijgen om een stille vesterker op te leveren. Wat prima gelukt is.

Componenten

DIMD PP10 versterker close upDe gebruikte componenten zijn van goede kwaliteit, de bouwkwaliteit is ronduit erg goed. Een versterker gebouwd voor vele jaren luisterplezier. Dit speelt over 40 jaar nog. Op zijn tijd een onderhoudsbeurtje, meer niet.

Wat me wel in het oog valt is de povere kwaliteit van de bekabeling die van de ingang via de (wel mooie) Alps potmeter naar de ingangsbuis loopt. Het is alles bij elkaar toch snel een lengte van pakweg 60 cm, ofwel een van een redelijk serieuze interlink lengte.

Een issue dat ik vaker tegenkom bij versterkers en ook luidsprekers. We investeren veel geld in kwaliteitsverbindingen tussen onze apparaten, dan doet het me wel wat pijn dat ik binnen in apparatuur ‘dropveterkwaliteit’ zie… Veel fabrikanten denken blijkbaar: ‘wat niet weet, wat niet deert’…

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 gedachten over “DIMD PP10 geïntegreerde versterker

 • 14 december 2016 om 00:58
  Permalink

  Hallo, als ik een nieuwe EL84 zie, heeft ’t mijn aandacht. Reden, na vrijwel elk buizenontwerp te hebben gehad, blijkt een EL84 versterker mijn favoriete buis. Ik vind ’t een snoepje. Maar zo ver ik kan zien, niets nieuws onder de zon. Maar toch even gegoogled, prijskaartje, € 3300,–. Het kan niet anders, of het leeuwendeel hetgeen je betaald, zit in ’t ontwerp. Jammer, want ik bezit speakers die naadloos aansluiten op deze vesterker. Impulse vloerstaanders, afgevuld met de silverline van Audio Note units en crossover. Ik heb ze al bijna 20 jaar. Toch maar verder met mijn subliem gebouwde SE EL84.

  Beantwoorden
 • 01 maart 2017 om 13:25
  Permalink

  ” Tweemaal 10Watt zal nooit de power leveren die…” Dat ligt helemaal aan de weergevers die je er op aansluit. Zelfs die Audiovectors zitten qua rendement en ‘buizenvriendelijkheid’ zo’n beetje aan de ‘onderkant’ van wat je met een dergelijke configuratie kan/wil aansturen, maar dat wil per se zeggen dat de versterker an sich vooral geschikt is voor het lichte, lieve, vriendelijke werk – dat is een gevolg van de combinatie van versterker, luidspreker en waarschijnlijk ook de ruimte waarin een en ander zich afspeelt. Het is jammer dat je deze versterker niet hebt kunnen uitproberen aan een hoornsysteem o.i.d. met > 100 dB rendement (en eventueel een actief aangestuurd (sub)laag). In mijn thuissituratie bijvoorbeeld is er qua kracht, controle, dynamiek geen verschil vast te stellen tussen een versterker van 3 Watt met een relatief bescheiden dempingsfactor en een van 400 Watt in klasse D – sterker nog, Rammstein en The Prodigy klonken nooit overtuigender dan met die eerste (en de bovenburen kwamen sowieso sneller aan de deur kloppen dan mij lief is).

  Aan de andere kant moest ik in de dagen met mijn single ended EL 34 Audion Sterling versterker al vaststellen dat echt passende luidsprekers, die het beste uit een dergelijk apparaat halen, in een overeenkomstige prijsklasse dun zijn gezaaid – tenzij je je eisen aan bandbreedte en tonale balans een stuk terugschroeft en voor bijvoorbeeld een relatief kleine breedbander gaat – en dan komen we weer bij dezelfde beperkingen qua muzikaal repertoire uit…

  Blijft bij mij wel de vraag waarom de EL84s in push-pull staan terwijl dat er qua vermogen en uitgangsimpedantie niet echt uitkomt… Vermoed dat een Audio Note Oto SE het op die punten zeker niet slechter doet.

  Beantwoorden
  • 21 juni 2017 om 11:44
   Permalink

   Niet zonder interesse las ik je relaas. Het is juis wat je schrijft. Ik houd ’t kort, ik ken de Audio Note OTO se goed. 2x buizen opgesteld als SE, houdt in, een lastige opgave. Alles valt of staat nu eenmaal met de speaker. Ik ken ook het principe van de Audi Note speaker redelijkerwijze, en ’t is niet verkeerd. Nu is het zo en dat geldt voor een ieder, je mot een zekere fundementele kennis van electronica hebben, wil je er alles vatten en die heb ik. Er zijn zoveel EL84 balans verstekers ooit gebouwd, gelijk de laatste descenia SE’s. Het antwoord blijft liggen, zo als je aangeeft, de speaker. Als die rond de 95db ligt en een vriendelijk impedantie verloop heeft, gaat de wereld meer open, vergeleken met een 300b, El34, Kt88. En ligt de weg open naar de 45 bui en 2A3. Het verschil met de AN speakers in mijn geval, ik hang TL kasten aan. Het feit dat ik deze met Audio Note units heb uitgerust, daar vind je ’t andwoord op je relaas! Groet, Dick

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.