DIMD PP10 geïntegreerde versterker

DIMD PP10 geïntegreerde versterkerNiet te onderschatten kwaliteiten…

DIMD PP10 versterker binnenkant (6)Al zal de PP10 met 2x10Watt nooit een allemans vriend kunnen zijn, de kwaliteit valt niet te onderschatten. Na nog veel meer jazz, mannen- en vrouwenstemmen gaat de keuze naar klassiek om de recensie mee af te sluiten. Ik kies voor een fluitconcert van Sharon Bezaly dat werd gecomponeerd door W.A. Mozart. Haar uitvoering is samen met het Ostrobothnian Chamber Orchestra opgenomen. Bezaly staat bekend als de Horowitz op fluit voor haar muzikaliteit, welke muziek zou anders een zo mooi sluitstuk kunnen zijn op een versterker die muzikaliteit elke dag heeft laten horen.

Wat onmogelijk leek met de Vivace Mini luidsprekers en de Harbeth’s, het weergeven van en vol orkest, is geen probleem met de Audiovector S3 Avantgarde Arreté op de DIMD. Het stereobeeld is breed, met de juiste hoogte en is diep genoeg om bevredigend te zijn. De fluit van Bezaly staat vrij van orkestleden die in een boog achter haar zitten, een boog die haast van zijwand tot zijwand loopt. Muziek kleeft niet aan de baffles, de speakers lijken te verdwijnen zodra het orkest speelt. Noch de fluit noch het orkest heeft de neiging hard te gaan klinken, ze stralen eerder op een levendige en aantrekkelijke manier.

En niet slechts een mooi smoeltje

DIMD PP10 versterker front (3)Het mooie smoeltje op de Hifi show blijkt thuis het nodige in zijn/haar mars te hebben. Het is heel simpel om verliefd te worden op de DIMD PP10 met zijn zes buisjes op de bovenkant. De versterker is geen aandachttrekker zoals veel buizenversterkers soms zijn, met hun verchroomde chassis en voorkanten, het is een sculptuur gevuld met muzikaliteit. Met de buisbeschermers gemonteerd doet het uiterlijk retro-futuristisch aan, zonder de beschermers geniet je van het glaswerk, het belangrijkste blijft hoe dan ook het resultaat in de weergave.

Met alle drie paar luidsprekers was luisteren een groot plezier, toch raad ik speakers aan met een rendement (ver) boven de 90dB voor een optimaal resultaat. Hoorns zijn misschien in neutraliteit een stapje terug, je haalt er wel realistische geluidsniveaus ’s mee. Tweemaal 10Watt zal nooit de power leveren waartoe veel buizen en transistor versterkers in staat zijn, maar vraag u eens af wat u echt nodig heeft omdat muzikaliteit, detailweergave, snelheid, neutraliteit en tonale rijkheid misschien veel belangrijker zijn dan spierballen.

Mijmeringen

Ik kan een paar redenen bedenken om te twijfelen over aanschaf van de DIMD PP10: in veel landen is nog geen vertegenwoordiging en moet u rechtstreeks in Letland bestellen, het uitgangsvermogen is maar klein, geen afstandsbediening (tot nu toe) en de prijs is stevig, tegelijk laat de versterker wel spierballen zien in de manier waarop hij muziek staat te spelen. Ik heb heel wat versterkers in huis gehad, zowel buizen als transistor, maar zelfden stopte een versterker zoveel genoegen in de luidsprekers. Met mijn luidsprekers is het een “no go”, ik kan echter genoeg combinaties bedenken waar de DIMD PP10 wel op zijn plaats zou kunnen zijn. Zoals met een set Audiovectors aangesloten op de verzilverde klemmen. DIMD PP10 versterker binnenkant (5)

Epiloog

Toen ik de versterker kreeg was hij nagelnieuw en moest nog inspelen. In de weken die volgden was er nooit enig probleem, bleef de kanaal balans voorbeeldig, werd hij niet overmatig warm, waren en geen ploppen of klikken hoorbaar, het bewijs dat de PP10 een betrouwbaar product is dat vele jaren luisterplezier zal geven. Diep in mijn hart wenste ik dat ik mijn vrouw zoiets bijzonders als cadeau zou kunnen geven.

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 gedachten over “DIMD PP10 geïntegreerde versterker

 • 14 december 2016 om 00:58
  Permalink

  Hallo, als ik een nieuwe EL84 zie, heeft ’t mijn aandacht. Reden, na vrijwel elk buizenontwerp te hebben gehad, blijkt een EL84 versterker mijn favoriete buis. Ik vind ’t een snoepje. Maar zo ver ik kan zien, niets nieuws onder de zon. Maar toch even gegoogled, prijskaartje, € 3300,–. Het kan niet anders, of het leeuwendeel hetgeen je betaald, zit in ’t ontwerp. Jammer, want ik bezit speakers die naadloos aansluiten op deze vesterker. Impulse vloerstaanders, afgevuld met de silverline van Audio Note units en crossover. Ik heb ze al bijna 20 jaar. Toch maar verder met mijn subliem gebouwde SE EL84.

  Beantwoorden
 • 01 maart 2017 om 13:25
  Permalink

  ” Tweemaal 10Watt zal nooit de power leveren die…” Dat ligt helemaal aan de weergevers die je er op aansluit. Zelfs die Audiovectors zitten qua rendement en ‘buizenvriendelijkheid’ zo’n beetje aan de ‘onderkant’ van wat je met een dergelijke configuratie kan/wil aansturen, maar dat wil per se zeggen dat de versterker an sich vooral geschikt is voor het lichte, lieve, vriendelijke werk – dat is een gevolg van de combinatie van versterker, luidspreker en waarschijnlijk ook de ruimte waarin een en ander zich afspeelt. Het is jammer dat je deze versterker niet hebt kunnen uitproberen aan een hoornsysteem o.i.d. met > 100 dB rendement (en eventueel een actief aangestuurd (sub)laag). In mijn thuissituratie bijvoorbeeld is er qua kracht, controle, dynamiek geen verschil vast te stellen tussen een versterker van 3 Watt met een relatief bescheiden dempingsfactor en een van 400 Watt in klasse D – sterker nog, Rammstein en The Prodigy klonken nooit overtuigender dan met die eerste (en de bovenburen kwamen sowieso sneller aan de deur kloppen dan mij lief is).

  Aan de andere kant moest ik in de dagen met mijn single ended EL 34 Audion Sterling versterker al vaststellen dat echt passende luidsprekers, die het beste uit een dergelijk apparaat halen, in een overeenkomstige prijsklasse dun zijn gezaaid – tenzij je je eisen aan bandbreedte en tonale balans een stuk terugschroeft en voor bijvoorbeeld een relatief kleine breedbander gaat – en dan komen we weer bij dezelfde beperkingen qua muzikaal repertoire uit…

  Blijft bij mij wel de vraag waarom de EL84s in push-pull staan terwijl dat er qua vermogen en uitgangsimpedantie niet echt uitkomt… Vermoed dat een Audio Note Oto SE het op die punten zeker niet slechter doet.

  Beantwoorden
  • 21 juni 2017 om 11:44
   Permalink

   Niet zonder interesse las ik je relaas. Het is juis wat je schrijft. Ik houd ’t kort, ik ken de Audio Note OTO se goed. 2x buizen opgesteld als SE, houdt in, een lastige opgave. Alles valt of staat nu eenmaal met de speaker. Ik ken ook het principe van de Audi Note speaker redelijkerwijze, en ’t is niet verkeerd. Nu is het zo en dat geldt voor een ieder, je mot een zekere fundementele kennis van electronica hebben, wil je er alles vatten en die heb ik. Er zijn zoveel EL84 balans verstekers ooit gebouwd, gelijk de laatste descenia SE’s. Het antwoord blijft liggen, zo als je aangeeft, de speaker. Als die rond de 95db ligt en een vriendelijk impedantie verloop heeft, gaat de wereld meer open, vergeleken met een 300b, El34, Kt88. En ligt de weg open naar de 45 bui en 2A3. Het verschil met de AN speakers in mijn geval, ik hang TL kasten aan. Het feit dat ik deze met Audio Note units heb uitgerust, daar vind je ’t andwoord op je relaas! Groet, Dick

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.