DIMD PP10 geïntegreerde versterker

DIMD PP10 geïntegreerde versterkerDIMD PP10 versterker front (2)

Liefde voor muziek

Zo af en toe ontdek je producten die zo aantrekkelijk zijn dat je ze kost wat het kost een keer thuis wilt beluisteren. Zoals in het geval van de DIMD PP10 versterker die uit Letland moest komen. Het is een ontwerp van een muziekliefhebber en techneut, een cadeau aan zijn vrouw die musicus is, in een later stadium verder verfijnt en ingebouwd in een kast van aluminium en hout die je rustig een sculptuur mag noemen. Eenmaal thuis ontdekte ik al snel dat mijn eigen luidsprekers met hun lage rendement niet luid genoeg konden spelenDIMD PP10 versterker binnenkant (1), daarom werden meer efficiënte types geleend van importeurs. Het eindigde in een paar weken luisterplezier met steeds de DIMD PP10 als middelpunt.

DIMD PP10 geïntegreerde versterker

De PP10 is een push-pull klasse AB buizenversterker met vier ingangen. Per kanaal wordt een ECC83 dubbel triode gebruikt als versterkerbuis en fase draaier om een paar EL84 penthodes aan te sturen, die op hun beurt in een ultra-lineair opstelling via de uitgangstransformatoren 10Watt leveren aan 8Ohm per kanaal.

De bovenzijde van de versterker plus de voor- en achterkant zijn van aluminium, de onderkant is van hout. Op de voorzijde vinden we een volumeregeling, een bronkeuze schakelaar en de aan/uit knop. De buizen kunnen “naakt” gelaten worden of verstopt in gelaagde kooien waarmee de versterker een geheel nieuw en bijzonder uiterlijk krijgt. Op de achterzijde zitten de 230Volt aansluiting en de zekering houders naast de vier RCA ingangen en de luidspreker aansluitingen, allen verzilverd. Er is geen afstandsbediening dus het is telkens even de benen strekken om de versterker te bedienen. DIMD PP10 versterker achterkant

Klassieke montage

Binnen in de versterker is het circuit hard-wired van opzet met onder andere polypropyleen condensatoren en 1% metaal film weerstanden. De volumeregelaar en de bronkeuze schakelaar komen van ALPS. De voedingstransformator is een ringkern, de uitgangtransformatoren zijn klassiek. DIMD claimt dat alle componenten uit de EU, Zwitserland of Japan komen. De optimale impedantie van de luidsprekers moet tussen 6 en 8Ohm zijn voor 10Watt vermogen. DIMD claimt een frequentiebereik van 20Hz-20kHz binnen 0,5dB, met een totale feedback van 6dB en een uitgangsimpedantie van 2,8Ohm, dat resulteert in een dempingsfactor van 2 tot 3. Collega Dick heeft de nodige metingen gedaan en die staan onder dit verhaal.

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 gedachten over “DIMD PP10 geïntegreerde versterker

 • 14 december 2016 om 00:58
  Permalink

  Hallo, als ik een nieuwe EL84 zie, heeft ’t mijn aandacht. Reden, na vrijwel elk buizenontwerp te hebben gehad, blijkt een EL84 versterker mijn favoriete buis. Ik vind ’t een snoepje. Maar zo ver ik kan zien, niets nieuws onder de zon. Maar toch even gegoogled, prijskaartje, € 3300,–. Het kan niet anders, of het leeuwendeel hetgeen je betaald, zit in ’t ontwerp. Jammer, want ik bezit speakers die naadloos aansluiten op deze vesterker. Impulse vloerstaanders, afgevuld met de silverline van Audio Note units en crossover. Ik heb ze al bijna 20 jaar. Toch maar verder met mijn subliem gebouwde SE EL84.

  Beantwoorden
 • 01 maart 2017 om 13:25
  Permalink

  ” Tweemaal 10Watt zal nooit de power leveren die…” Dat ligt helemaal aan de weergevers die je er op aansluit. Zelfs die Audiovectors zitten qua rendement en ‘buizenvriendelijkheid’ zo’n beetje aan de ‘onderkant’ van wat je met een dergelijke configuratie kan/wil aansturen, maar dat wil per se zeggen dat de versterker an sich vooral geschikt is voor het lichte, lieve, vriendelijke werk – dat is een gevolg van de combinatie van versterker, luidspreker en waarschijnlijk ook de ruimte waarin een en ander zich afspeelt. Het is jammer dat je deze versterker niet hebt kunnen uitproberen aan een hoornsysteem o.i.d. met > 100 dB rendement (en eventueel een actief aangestuurd (sub)laag). In mijn thuissituratie bijvoorbeeld is er qua kracht, controle, dynamiek geen verschil vast te stellen tussen een versterker van 3 Watt met een relatief bescheiden dempingsfactor en een van 400 Watt in klasse D – sterker nog, Rammstein en The Prodigy klonken nooit overtuigender dan met die eerste (en de bovenburen kwamen sowieso sneller aan de deur kloppen dan mij lief is).

  Aan de andere kant moest ik in de dagen met mijn single ended EL 34 Audion Sterling versterker al vaststellen dat echt passende luidsprekers, die het beste uit een dergelijk apparaat halen, in een overeenkomstige prijsklasse dun zijn gezaaid – tenzij je je eisen aan bandbreedte en tonale balans een stuk terugschroeft en voor bijvoorbeeld een relatief kleine breedbander gaat – en dan komen we weer bij dezelfde beperkingen qua muzikaal repertoire uit…

  Blijft bij mij wel de vraag waarom de EL84s in push-pull staan terwijl dat er qua vermogen en uitgangsimpedantie niet echt uitkomt… Vermoed dat een Audio Note Oto SE het op die punten zeker niet slechter doet.

  Beantwoorden
  • 21 juni 2017 om 11:44
   Permalink

   Niet zonder interesse las ik je relaas. Het is juis wat je schrijft. Ik houd ’t kort, ik ken de Audio Note OTO se goed. 2x buizen opgesteld als SE, houdt in, een lastige opgave. Alles valt of staat nu eenmaal met de speaker. Ik ken ook het principe van de Audi Note speaker redelijkerwijze, en ’t is niet verkeerd. Nu is het zo en dat geldt voor een ieder, je mot een zekere fundementele kennis van electronica hebben, wil je er alles vatten en die heb ik. Er zijn zoveel EL84 balans verstekers ooit gebouwd, gelijk de laatste descenia SE’s. Het antwoord blijft liggen, zo als je aangeeft, de speaker. Als die rond de 95db ligt en een vriendelijk impedantie verloop heeft, gaat de wereld meer open, vergeleken met een 300b, El34, Kt88. En ligt de weg open naar de 45 bui en 2A3. Het verschil met de AN speakers in mijn geval, ik hang TL kasten aan. Het feit dat ik deze met Audio Note units heb uitgerust, daar vind je ’t andwoord op je relaas! Groet, Dick

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.