DiDiT High-End DAC212

Meten

De uitgangspanning meet ik op 1.906 volt en 1.902 volt voor resp. het linker en rechter kanaal. Een fractie onder de Red Book norm. Dat zegt op zichzelf niks, maar bij A-B vergelijkingen direct met een andere DAC met een iets hogere uitgangspanning slaat op het eerste oor vaak de voorkeur uit naar de luidste. Niks menselijks is ons vreemd… Zorg dat de uitgangspanningen bij vergelijkingen nauwkeurig aan elkaar gematst zijn voor een eerlijke beOORdeling.

De vervorming is in cijfers extreem laag. 0.0011% lineair gemeten en 0.00031% gewogen. Aan het bijhorende FFT plaatje is de heel diep liggende ruisvloer mooi te zien, van waaruit de pieken op het eerste oog wat ontrustend oprijzen. Niets is echter minder waar. Bij het gros van de audioapparaten ligt de ruisvloer 10, 15 dB hoger, wat de ‘oneffenheden’ met een mantel der liefde bedekt. De tweede harmonische ligt op –115 dB, gerelateerd aan 0 dBFS uitsturing, de derde op –119 dB.

FFT DiDiT DAC2012 - THD n residu 1 kHz, 0 dBFS

 

De lineariteitssmeting is dit keer extra leuk omdat DiDiT speciaal hier hoog over opgeeft. En terecht, de meting aan de DiDiT DAC212 hoort bij de beste die ik tot nu toe in huis had. Een streep met maar hele weinig afwijking van de rechte lijn richting –135 dB.

 

FFT DiDiT DAC2012 - Liniariteit

De J-Test laat ook keurige resultaten zien. De piekjes, afkomstig van de 229 Hz modulatie van het LSB, komen netjes zichtbaar boven het maaiveld uit, zoals we het graag zien. Er zijn geen vervelende zijbanden te zien die op ongewenst jittergedrag duiden. Er is alleen een geringe modulatie van de ruisvloer zichtbaar.

Ook maakt het geen verschil in eindresultaat of ik mijn meest jitterrijke bron aansluit of het signaal via een jitterarme bron aanbied. Heel mooi!

FFT DiDiT DAC2012 - J-test met jitterrijke bron

De DAC212 is bepaald geen energievreter met de 6,1 watt dat het uit de wandcontactdoos vraagt.

Epiloog

DiDit High-End weet zich met de DAC212 opvallend te profileren in de toch zo overvolle audiomarkt. De DAC valt in de eerste plaats op door de fraaie vormgeving van de massieve aluminium behuizing. De binnenkant is echter nog veel interessanter door de vakmanschap met aandacht voor detail van de elektronische schakelingen en de uitwerking er van. Het geheel zorgt voor een DA-converter die aan alle kanten kwaliteit uitstraalt en voortreffelijk klinkt. De DiDiT DAC212 verdient zondermeer een plek op de shortlist van iedere liefhebber die op zoek is naar een nieuwe DAC in deze prijsklasse.

 

DiDiT High-End DAC212: 2.995,00 euro

Didit High-End DAC 2012 - afstandsbediening (3)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.