DiDiT High-End DAC212
Upsampling
Het middendeel van de PCB bevat de digitale schakeling met ondermeer de USB conversie, een PIC microcontroller en het vlaggenschip uit de ESS stal, de Sabre32 ES9018S converterchip, onder een eigen goudkleurige afscherming.
Alle binnenkomende PCM signalen worden direct omhoog gesampled naar een bitstroom van 32 bit/ 1,5625 Mhz. Over een al dan niet native signaalverwerking van een aangeboden DSD signaal is eigenlijk weinig data te vinden, ook niet bij ESS.
Omdat de volumeregeling ook bij een DSD signaal aan de USB ingang actief is mag je aan nemen dat deze ook binnenchips naar het ultra hoogresolute signaal wordt geupsampled. Wat overigens weinig van het luisterplezier af doet, ook mijn DSD gecodeerde muziek klinkt voortreffelijk met deze DiDiT DAC212.
Het verteld alleen weer iets over de wollige wereld van DSD waar (uit commercieel belang) veel mee wordt geschermd maar bijna niemand kan vertellen hoe de signaalbehandeling nou werkelijk is. Native of non-native (in het geval het DSD signaal in de DAC chip naar PCM geconverteerd wordt voor het signaal analoog aan de uitgang wordt aangeboden. Nog los van het punt dat er maar heel weinig in DSD uitgegeven muziek is die niet, al dan niet stiekem, tussendoor niet eens even naar PCM is geconverteerd om te kunnen bewerken, en daarna weer terug naar DSD is geconverteerd…
De 32 bit upsampling is overigens nodig om headroom te creëren voor de volumeregeling, zonder dat dit (in theorie) ten koste zal gaan van de maximale resolutie.
Ik geeft het zelf ruiterlijk toe niet van (digitale) volumeregelaars op de bron zelf te houden, en helemaal niet als deze ook nog op een voorversterker of geïntegreerde versterker wordt aangesloten die zelf over een volumeregelaar beschikken. Ik heb deze volumeregelaar dan ook alleen gebruikt bij het af en toe met de hoofdtelefoon luisteren, en dan is het ineens heel handig! Bij het normaal gebruik, via de luidsprekers, stond de regelaar in de DAC212 op maximum en werd het volume via de Music First Audio Classic v2 regelaar gedaan.
ESS Sabre
Het gebruik van de ESS DAC converterchip is overigens ook niet iets wat me meteen de vlag uit doet hangen. Want o wat kan het verkeerd gaan (of zoals je wilt verkeerde handen) als die lukraak in een schakeling wordt gedrukt. Enkele persoonlijke ervaringen achter de rug had ik op een gegeven moment zelfs ronduit een hekel aan de ESS chipstechniek. Met als dieptepunt dat ik een te recenseren DAC na twee dagen uit het rek heb getrokken, weer in de doos heb gestopt en retour heb gedaan.
Maar gebruikt door de man (of vrouw) die de techniek wel beheerst kan de ESS Sabre DAC wel tot volle bloei komen. En dat bij DiDiT de expertise om de ES9018 tot grote prestaties te bewegen wel in huis is blijkt eigenlijk meteen al als de eerste muziek uit de speakers komt, gewoon koud uit de fraaie kurken verpakking… Mocht er nog enige gereserveerdheid van mijn kant zijn, dan is die na een paar minuten als sneeuw voor de zon verdwenen.
Afstandsbediening
Dit is ook weer een stukje creativiteit dat helemaal in het totaalplaatje valt. Geen standaard plastic ingekocht ding maar een kekke in ronde vorm gegoten afstandsbediening. Ook weer uit massief aluminium gedraaid en gefreesd. De onderzijde is afgeplat om ‘m niet steeds van tafel te hoeven zien rollen.
Met de Afstandsbediening kun je het ingangskanaal kiezen, het volume regelen en muten en de DAC op standby schakelen.
Dat laatste en het kiezen van het gewenste ingangskanaal is overigens ook op de DAC zelf te doen. Houdt de powerdrukschakelaar even wat langer ingedrukt, dan schakelt deze over op ingangskanaalkiesfunctie.