DiDiT High-End DAC212

Meer dan alleen een DAC

De DiDiT DAC212 kun je natuurlijk puur als DAC gebruiken, maar het is eigenlijk een DAC+. Door de ingebouwde volumeregeling en lage uitgangsimpedantie van de analoge uitgangen is het apparaat ook als digitale voorversterker te gebruiken waarop zonder tussenkomst van een voorversterker rechtstreeks een eindversterker is aan te sluiten.

Ook de hoofdtelefoonuitgang mag je als een plus zien, door de net genoemde lage uitgangsimpedantie is het leeuwendeel van de verkrijgbare hoofdtelefoons optimaal aan te sturen. Heb je om wat voor reden niet voldoende aan de beschikbare uitgangspanning, dan kan er 6 dB extra worden bijgeschakeld via dipschakelaars in de analoge trappen.

Achterkant

Didit High-End DAC 2012 - achterkantOp de achterkant vinden we de aansluitingen voor de lichtnetkabel, twee cinch S/PDIF ingangen, twee Toslink optische ingangen, de USB aansluiting en de analoge cinchaansluitingen. Daarnaast zijn er nog een tweetal aansluitingen met de bijschriften ‘DiDiT link’ en ‘USB host’. De laatste is voor toekomstige software updates, die via een USB stick kunnen worden ingelezen.  De ‘host’ is voor een eventuele koppeling met de eveneens toekomstige (eind)versterker van DiDiT.

Binnenkant

Didit High-End DAC 2012 - PCB bovenaanzichtDe binnenkant wordt compleet bedekt door de PCB. Voor de voeding wordt een module van het Britse PowerPax gebruikt, vooraf gegaan door een stevige EMC filtering van de inkomende stroom uit de wandcontactdoos.

Dit is slechts de basis van de voedingsschakeling. Iedere  afzonderlijke sectie van de DAC  heeft zijn eigen ultra low noise spanningsregeling. In totaal worden er twaalf lokale regelaars toegepast. De extreme aandacht voor de voeding (een apparaat is immers zo goed als zijn voeding) moet naar een excessief lage ruisvloer leiden.

Didit High-End DAC 2012 - ingangstransformatorenLinks op de foto (boven) zijn de twee analoge secties te zien, die rond OPA1612, OPA1611 en LME49600 opamps zijn geconfigureerd. De schakeling is geheel gebalanceerd opgebouwd en wordt pas in de laatste trap single ended gemaakt voor de cinchuitgangen.

Net voor ik dit verhaal af heb gemaakt vertelde de fabrikant dat er inmiddels ook een met XLR gebalanceerde uitgangen uitgeruste uitvoering van de DAC212 in de maak is.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.