RecensieStreaming

DiDiT High-End DAC212

 

Een sterk team

DiDiT High-End is een Nederlands bedrijf dat bestaat uit vier mensen met ieder hun specialiteit maar een passie voor mooie audioapparatuur delen. De mannen hebben allen hun sporen al verdiend binnen hun vakgebied van bijvoorbeeld pro-audio, consumentenaudio en industriële vormgeving. Het eerste doel is een DA-Converter te ontwikkelen en te bouwen die een statement kan zetten in zijn klasse. Of dat gelukt is? Lees verder…

Didit High-End DAC 2012 - front met reflectie

Er wordt in ieder geval hoog ingezet: de eerste DAC moet meteen raak zijn qua ontwerp én uitvoering. Iedereen weet hoe vol de markt van DA-Converters momenteel is dank zij de opkomst van streaming audio. Wil je opvallen met je nieuwe product, dan moet je ook echt met iets opvallends komen. In het geval van DiDiT gebeurd dit met een een compleet in eigen keuken (werkplaats) ontwikkelde en gebouwde DAC.

Creatief met elektronica en…

Best bijzonder is dat de multilayer PCB’s niet alleen in eigen huis worden ontwikkeld maar dat ook de ‘Pick and Place’ en het solderen van de inimini SMD elektronicacomponenten binnen dat eigen huis wordt gedaan. Meestal zijn dit toch de karwijtjes die graag worden uitbesteed aan een gespecialiseerde firma.

Over de verpakking valt meestal maar weinig te melden, vaak niet meer dan een noodzakelijk transportmiddel. DiDiT heeft echter een wel heel fraaie en praktische verpakking bedacht, die een bezitter niet snel bij het vuil zal zetten, in de vorm van een doos van goed beschermend en duurzaam…kurk. Over gevoel voor detail gesproken…

Didit High-End DAC 2012 - front (2)

DAC212, solide van binnen én van buiten…

 

Didit High-End DAC 2012 - PCB schuinDe behuizing voor de DAC212 wordt uit massief aluminium gefreesd en meet 212mm x 212mm x 45mm (B x D x H) en weegt pakweg 3 kg. Het blok aluminium wordt vervolgens op de chassisplaat geschroefd waarop de PCB met elektronica is gemonteerd. Het geheel vormt zo één buitengewoon solide geheel waarmee de PCB in vier verschillende compartimenten wordt verdeeld, gescheiden door de dikke tussenwanden, zoals mooi op de foto’s zichtbaar is.

Resonanties of ander soort trillingen krijgen door deze bouwwijze maar weinig kans. Dat lijkt overdreven bij een louter van elektronicacomponenten, maar in de audio spelen veel factoren een rol van betekenis als we het maximale resultaat willen halen. En ik kan niet anders zeggen bijzonder gecharmeerd te zijn van de formidabele uit en afwerking met veel oog voor detail.  Als kers op de pudding staat de rigide behuizing op drie RVS voeten gevuld met Sorbotaan rubber.

Didit High-End DAC 2012 - behuizing (2)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.