RecensieVersterker

DEQX HDP-3 digitaal scheidingsfilter

Het is al weer een tijdje geleden dat ik heb mogen stoeien met een DEQX HDP-3 (uitspreken als deks)  actief digitaal filter en wordt het hoog tijd dat ik hier verslag van doe. De DEQX HDP-3 is niet zomaar een ‘audioapparaat’. Naast een actief scheidingsfilter is het een voorversterker, kamerakoestiek correctiefilter en akoestiekmeter in één. Eenmaal ingeregeld vormt deze DEQX het het hart van de muziekinstallatie.
DEQX HDP-3De DEQX apparatuur wordt in Nederland geïmporteerd en verkocht door een klein audiobedrijf, AudioSense. De importeur, Rudo Meijer, is muzikant en bevlogen muziekliefhebber. Rudo bouwt al jaren (gesloten) luidsprekersystemen welke worden gefilterd met de DEQX. Inmiddels heeft Rudo ook een geheel eigen open baffle luidspreker ontwikkeld en in productie.

De DEQX HDP-3 als actief scheidingsfilter

De naam DEQX is een acroniem voor Digital EQuilisation en cross(X)over. Allereerst is de DEQX een voorversterker met analoge en digitale in-  en uitgangen. Maar daar koopt u de DEQX natuurlijk niet voor. De kracht van de DEQX is dat je op een compromisloze wijze een precies en modern actief scheidingsfilter kunt bouwen. De DEQX vervangt dan het passieve wisselfilter in de luidspreker.
HDP4 van binnentransformer balanced outbinnenkant DEQXAan de binnenkant zien we de analoog naar digitaal omzetting. De digitale bewerking gaat via twee SHARK 32 bit floatingpoint DSP van Analog Devices, deze behoren tot de top op DSP gebied. De digitaal gestuurde analoge volumeregeling is zo opgebouwd dat de DAC”s altijd op hun maximale resolutie werkzaam zijn. Na de nodige correcties wordt het signaal weer teruggezet naar een analoog signaal welke naar een van de zes eindversterkers wordt gevoerd.

Baas boven baas

mini DSPVoor zover is er in deze tijd eigenlijk niets nieuws meer onder de zon. Met de snelle ontwikkelingen op elektrotechnisch gebied zien we steeds meer geavanceerde apparatuur uit China komen. En de kwaliteit wordt ook steeds beter. Kijk maar eens naar de mooie hoog resoluut DA converter ’s die regelmatig bij ons voor een recensieverslag komen. Veel kwaliteit voor relatief weinig geld. Al is het wel belangrijk om hier ook het kaf van het koren te scheiden. Er komt ook een hoop rommel uit China. Kijk voor de aardigheid maar eens op Ebay.com. Wees daarop alert, mocht je zelf een apparaat bestellen. De nieuwe generatie DSP filters, waaronder de Behringer 24/96 en de inmiddels steeds meer belangstelling komende mini-DSP’s, leveren voor hun prijs ongelofelijk veel kwaliteit.
Maar er is één ding wat alle andere niet kunnen en de DEQX wel. Dat is de akoestiek van de luisterruimte meten en daarbij het wisselfilter op corrigeren En dat is iets wat ik een van de meest waardevolle eigenschappen van de DEQX vind.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.