De Kemp SR plug en QA plug

Eindelijk, de luistertest met de Kemp pluggen!

Dat is best een lastig verhaal. Althans het luisteren zelf niet. Maar de verschillen vinden en objectief beoordelen wel. Ik heb de luistertest samen met mijn ‘Brother in Arms’ Dick uitgevoerd en de pluggen zowel afzonderlijk als samen getest.

Allereerst hebben we de Kemp SR plug in de keten geplaatst en de antenne tussen de beide luidsprekers gehangen. Aangezien de SR plug een tijdje in het netwerk moet hangen om optimaal effect te hebben, is direct in- en uitschakelen niet zinvol. Alleen het uitschakelen geeft na een tijdje luisteren natuurlijk wel een direct effect.
Wat ons beiden opviel, is dat na het inpluggen het geluid langzaam anders wordt. Dat wil zeggen, de ervaring van het geluid of de muziek. Het wordt net allemaal wat smeuïger en plezieriger om naar te luisteren.
Vergeet overigens de wild-west verhalen op de diverse fora en de recensies waarin hemelsgrote verschillen worden opgemerkt en al helemaal de uitspraak dat er ‘een volledig nieuwe set staat te spelen’. Nee, dat is klinkklare onzin, tenzij je tijdens de test een stevige joint zou roken. Aangezien Dick en ik allebei niet roken of snuiven hebben wij de test onder het genot van een bak koffie gedaan. Sterke koffie, om bij de les te blijven.

Finetunen met de potmeter

Het draaien aan de potmeter geeft subtiele informatieverandering. Ook hier hebben we dit zo objectief mogelijk gedaan. De één luisteren en de ander aan de potmeter. Wanneer en hoeveel er gedraaid werd is voor de luisteraar niet te zien. Ook dan komt er een moment dat je het gevoel krijgt dat het net wat minder mooi wordt. Even de potmeter iets terug geeft dan het meest optimale resultaat. Ik merk wel op, dat ik naderhand nog wel heb zitten draaien. Marge werk zeg maar.
Kemp plugHetzelfde hebben we herhaald met de QA plug. Ik moet zeggen dat het resultaat in onze beleving hetzelfde was. Beide pluggen geven net dat beetje meer ‘muzikaliteit’ als ik het zo mag uitdrukken. Beide pluggen tegelijkertijd verdubbeld dit gevoel niet. Maar verandert de muziekbeleving wel weer. Volgens Ronald Kemp wordt het geluid nog dieper en breder wanneer er nog twee SR pluggen achter de luisteraar in elke hoek geplaatst worden. Ik heb dat zelf niet kunnen testen.

Conclusie

Wat een lastige maar leuke test was dit. Het was lastig om een gedegen en objectief oordeel te vellen. Leuk omdat het uiteindelijk zeker geslaagd is. Daarbij is het ook een zeer leerzame test geweest.

Nu snap ik best dat een aantal van jullie zullen denken dat het allemaal ingebeeld of suggestie is, maar dat wil ik graag ontkrachten want daarvoor luisteren Dick en ik al te lang naar audioapparatuur. Er gebeurt wel degelijk iets positiefs met het muzieksignaal. Dat geld zowel voor de Kemp SR plug als de Kemp QA plug. Als ik de pluggen er allebei uittrek, bekruipt mij op een gegeven moment een gevoel dat ik iets mis, een muzikale leegte. Met het inpluggen komt dit weer terug. Suggestief, mmm…, ik denk het niet. Ik denk dat deze pluggen van de firma Kemp wel degelijk hun steentje bijdragen in mijn muziekbeleving.

Eén ding is zeker, bij mij blijven de Kemp pluggen gewoon in de set zitten. Ik wil ze niet meer kwijt. En voor het geld hoef je het niet te laten. Er zijn genoeg audio en geluidsinstallatie ‘verbeteraars’ op de markt die het tienvoudige kosten van de Kemp pluggen en gewoonweg niet leveren waarvoor ze gemaakt zijn. Nee, met de aanschaf van een Kemp plug gebeurt er iets. Iets wonderlijks. Wat weet ik niet, maar het voelt en klinkt wel lekker. Dit is een upgrade die zeker de moeite waard is, al vergeet je hem wel weer snel, wanneer de pluggen eenmaal een vaste plek hebben gevonden. En zo hoort het ook.
Gewoon doen dus.

Prijs Kemp SR plug: 195 euro
Prijs QA plug: 150 euro

meer informatie: Kemp Elektroniks

Meer informatie over energieoverdracht en Schumannfrequentie in de documentaire resonance-beings-frequency

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “De Kemp SR plug en QA plug

 • 28 december 2012 om 22:15
  Permalink

  korte en wellicht standaard reactie op dit soort spullen: dubbelblind testen?

  Beantwoorden
 • 02 januari 2013 om 01:03
  Permalink

  Sinds de start van Audio Creative ben ik een geregeld bezoeker van jullie site. En complimenten voor jullie site! Echter, ik hoop niet dat er teveel van dit soort hocus spocus producten op jullie site terecht komen. Nicola Tesla was een briljant uitvinder, maar de verwijzingen naar hem in dit artikel gaan wel erg de “alu hoedjes” kant op. Ik snap dat een niewe site als dit de “Malle Pietjes” van de audiowereld als een magneet aantrekt om allerlei producten ter recensie aan te bieden. Maar wees aub selectief. Ik heb Dick van der Merwe en Marco Bouwer hoog staan en beschouw jullie als zeer objectief. Met name de triodedick website bekeek ik regelmatig voor nieuwtjes en waardeerde ik ten zeerste om het “no nonsence and down to earth”. Ik volg een flink aantal audio websites, maar de meesten neem ik met een flinke korrel zout. Ik zou het jammer vinden als ik het gevoel krijg dat ik dat ook bij jullie site moet gaan doen.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2013 om 02:02
   Permalink

   Hallo Patrick,
   Dank voor je reactie. Dat wij deze producten hebben gerecenseerd is niet om het feit dat we hocus pocus producten willen testen of aantrekken, integendeel. Echter is het een feit dat vele audioliefhebbers die Kemp pluggen in huis hebben beweren dat deze producten wel degelijk een bepaalde invloed hebben op de geluidsweergave. Hoe het precies werkt? Ik heb geen idee en ook de exacte wetenschap heeft hier geen zinnig antwoord op. Wel heel interessant en boeiend overigens. Maar uiteindelijk is het eindresultaat de belangrijkste factor. De testen hebben we zo objectief mogelijk uitgevoerd, al was dit best een lastige klus.

   Beantwoorden
   • 02 juni 2019 om 09:45
    Permalink

    Hallo, ik heb kort geleden een gebruikte SR Plug gekocht. Vooraf was mijn gevoel iets tussen nieuwsgierig en skeptisch. Maar ik kon meteen een verschil uitmaken nadat ik de plug in gebruik had genomen! Weliswaar eerst later bij het geluid, maar meteen bij het beeld van mijn tv! Dit was veel rustiger geworden en ook kon ik de dialogen veel beter verstaan, wat voor mij de laatste jaren een probleem was. Ik ga beslist nog een produkt van KE proberen, misschien wel de Power Station;-) Overigens heb ik in de jaren ’80 bij Hobo Hifi en nog twee highend dealers gewerkt en ik was dus meer geinteresseerd in “hardware” dan “voodoo”…

    Beantwoorden
 • 30 januari 2013 om 18:55
  Permalink

  Iemand enig idee waarom de regelbare Kemp QA plug die voorheen werd aangeboden voor €150,- nu €200,- is gaan kosten?(prijsstijging van 33%) Betreft het een nieuw type t.o.v. de vorige regelbare editie??Wat zijn de veranderingen?

  Beantwoorden
  • 01 februari 2013 om 00:08
   Permalink

   Ik heb het even bij Ronald Kemp nagevraagd en hij zegt dat de prijzen niet meer gewijzigd zijn sinds 2008, ondanks dat er al eerder updates waren. In de laatste versie van de QA Plug zit nu ook AkikoAudioTuningmix (mineralen en natuurstenen) vermengd met hars. De prijs-kwaliteitverhouding is hierdoor – volgens Kemp – nog beter geworden.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.