De Kemp SR plug en QA plug

De Kemp SR plug

Kemp SR plug binnenkantIk zal met deze plug beginnen. Dit is in feite een kleine frequentie generator. In dit kleine kastje zit een schakeling die een frequentie genereert van 7,83 Hz., de zogenaamde Schumann frequentie. Door de aanwezige draadantenne wordt dit signaal uitgezonden. Met een kleine potmeter kan de intensiteit worden ingesteld. Bij maximaal opendraaien worden ook boventonen van 7,83 Hz. mee versterkt.

Het kastje zelf is gelijmd en dichtgekit en dus openmaken lukt niet. Wel vond ik op de Kemp website een afbeelding van de binnenzijde.

Schumann frequentie

Schumann frequentieJa, dat is allemaal wel leuk. Maar hoe werkt het dan?
De Schumann frequentie is in wezen de grondfrequentie van onze aarde.
Ik quote hier even de informatie van Kemp Elektroniks.

De Duitse natuurkundige Wilfried Otto Schumann heeft in 1952 ontdekt dat de ruimte tussen het aardoppervlak en de ionosfeer fungeert als een trilholte voor elektromagnetische golven. Aangedreven door elektrische ontladingen (bliksem), ontstaan rondom de aarde elektromagnetische resonanties met zeer lage frequenties. De laagste (de grondtoon) heeft een frequentie van slechts 7.83 Hz, hetgeen correspondeert met een golflengte van 38.000 km. De omtrek van de aarde is ongeveer 40.000 km. De ionosfeer beschermt ons tegen schadelijke straling van de zon en uit de ruimte. Er zijn aanwijzingen dat deze zogeheten Schumann resonanties daarbij ook een rol spelen. Door de mensheid wordt in (snel) toenemende mate hoogfrequente elektromagnetische golven opgewekt. Denk hierbij aan ontelbare mobiele telefoons, draadloze netwerken (WiFi), etc. RFI en EMI (Radio Frequency Interference & Electro Magnetic Interference) ‘vervuilen’ en verstoren uw audio/video installatie en volgens sommigen ook uw luisterruimte en uw lichaam.

Gemoedstoestand

Mijn eigen idee is dat de SR plug niet zozeer op het gehoor werkt, maar meer op de gemoedstoestand of energietoestand van de luisteraar. Door het uitzenden van de basisfrequentie van 7,83 Hz. wordt onze energie verandert waardoor we meer ontspannen. Daardoor luisteren we beter en ervaren we meer. Dan moet het ook zo zijn dat naarmate je meer gestressed bent, je meer profijt hebt van de SR plug, maar dat heb ik niet kunnen vaststellen. Het is niet voor niets dat dergelijke apparatuur ook voor gezondheidsdoeleinden wordt ingezet.

De Kemp QA plug

Kemp QA plug binnenkantDe werking van de QA plug berust op een totaal ander principe. De Kemp QA plug wordt in de stekkerdoos van de audioapparaten gestoken. De QA plug gebruikt een klein beetje stroom van deze stroomkring en zet deze om in een complex patroon van elektromagnetische golven. Hiervoor zijn een tweetal schakelingen ontwikkeld, een hoogfrequente en een laagfrequente schakeling. Het idee erachter is dat door deze golven terug te sturen op het lichtnet, worden de storende frequenties verminderd wat resulteert in een beter en rustiger geluidsbeeld. Hoe dit precies werkt is ook nog niet te verklaren.

Wazig? Misschien wel. Ik kan er niets beters van maken. Belangrijker is toch wat het uiteindelijk oplevert. De weg er naar toe is best interessant maar wel ondergeschikt aan het eindresultaat.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

6 thoughts on “De Kemp SR plug en QA plug

 • 28 december 2012 om 22:15
  Permalink

  korte en wellicht standaard reactie op dit soort spullen: dubbelblind testen?

  Beantwoorden
 • 02 januari 2013 om 01:03
  Permalink

  Sinds de start van Audio Creative ben ik een geregeld bezoeker van jullie site. En complimenten voor jullie site! Echter, ik hoop niet dat er teveel van dit soort hocus spocus producten op jullie site terecht komen. Nicola Tesla was een briljant uitvinder, maar de verwijzingen naar hem in dit artikel gaan wel erg de “alu hoedjes” kant op. Ik snap dat een niewe site als dit de “Malle Pietjes” van de audiowereld als een magneet aantrekt om allerlei producten ter recensie aan te bieden. Maar wees aub selectief. Ik heb Dick van der Merwe en Marco Bouwer hoog staan en beschouw jullie als zeer objectief. Met name de triodedick website bekeek ik regelmatig voor nieuwtjes en waardeerde ik ten zeerste om het “no nonsence and down to earth”. Ik volg een flink aantal audio websites, maar de meesten neem ik met een flinke korrel zout. Ik zou het jammer vinden als ik het gevoel krijg dat ik dat ook bij jullie site moet gaan doen.

  Beantwoorden
  • 02 januari 2013 om 02:02
   Permalink

   Hallo Patrick,
   Dank voor je reactie. Dat wij deze producten hebben gerecenseerd is niet om het feit dat we hocus pocus producten willen testen of aantrekken, integendeel. Echter is het een feit dat vele audioliefhebbers die Kemp pluggen in huis hebben beweren dat deze producten wel degelijk een bepaalde invloed hebben op de geluidsweergave. Hoe het precies werkt? Ik heb geen idee en ook de exacte wetenschap heeft hier geen zinnig antwoord op. Wel heel interessant en boeiend overigens. Maar uiteindelijk is het eindresultaat de belangrijkste factor. De testen hebben we zo objectief mogelijk uitgevoerd, al was dit best een lastige klus.

   Beantwoorden
   • 02 juni 2019 om 09:45
    Permalink

    Hallo, ik heb kort geleden een gebruikte SR Plug gekocht. Vooraf was mijn gevoel iets tussen nieuwsgierig en skeptisch. Maar ik kon meteen een verschil uitmaken nadat ik de plug in gebruik had genomen! Weliswaar eerst later bij het geluid, maar meteen bij het beeld van mijn tv! Dit was veel rustiger geworden en ook kon ik de dialogen veel beter verstaan, wat voor mij de laatste jaren een probleem was. Ik ga beslist nog een produkt van KE proberen, misschien wel de Power Station;-) Overigens heb ik in de jaren ’80 bij Hobo Hifi en nog twee highend dealers gewerkt en ik was dus meer geinteresseerd in “hardware” dan “voodoo”…

    Beantwoorden
 • 30 januari 2013 om 18:55
  Permalink

  Iemand enig idee waarom de regelbare Kemp QA plug die voorheen werd aangeboden voor €150,- nu €200,- is gaan kosten?(prijsstijging van 33%) Betreft het een nieuw type t.o.v. de vorige regelbare editie??Wat zijn de veranderingen?

  Beantwoorden
  • 01 februari 2013 om 00:08
   Permalink

   Ik heb het even bij Ronald Kemp nagevraagd en hij zegt dat de prijzen niet meer gewijzigd zijn sinds 2008, ondanks dat er al eerder updates waren. In de laatste versie van de QA Plug zit nu ook AkikoAudioTuningmix (mineralen en natuurstenen) vermengd met hars. De prijs-kwaliteitverhouding is hierdoor – volgens Kemp – nog beter geworden.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.