Recensie

Cold Ray Resonantie en Vibratie controllers/ ontkoppelaars

Cold Ray foto 1

Cold Ray

Een tijdje terug kwam ik in aanraking met de producten van Cold Ray. Het bedrijf houd zich bezig met het ontkoppelen van hifi apparatuur. Al doet Cold Ray dat op een manier die afwijkt van de meeste producten die er in de handel zijn. Twee artikelen uit hun catalogus nam ik onder de loep.

Toch wel een verrassing…

Cold Ray foto 2Als eerste een product waar je normaal niet uitgebreid aandacht aan zou besteden. Je zou hoogstens vermelden dat ze ook Spike Protectors in het assortiment hebben. Maar in dit geval wil ik er toch bij stil staan omdat het een grote verrassing was!

 

De Cold Ray spike protectors zijn er drie verschillende maten. Praktisch zijn ze zeer makkelijk te plaatsen. Omdat de ruimte voor de spike ruim en diep is blijft de spike er zeer goed in staan. En door de stroeve siliconen onderkant verschuift hij niet! Die siliconen onderkant geeft ook een betere bescherming van de vloer dan rubber maar zorgt er ook voor dat de schotel zelf geen contact maakt met de vloer! De massa aluminium rondom de spike zorgt, volgens de fabrikant, voor een beter opvang van resonanties.

 

Onder de luidspreker

Cold Ray foto 3Tijd om de spike protectors onder de stands van mijn Audiovector Si1 Signatures te plaatsen.
Meteen is een duidelijk verandering in het geluid te horen. Meer rust in het geluidsbeeld en de soundstage is groter.

 

Maar de direct, door iedereen waarneembare verandering, is een veel strakkere, en vooral een meer gecontroleerde laagweergave. Kortom een onverwachte waardevolle aanvullen van de hifi setup!

 

 

Cold Ray foto 4Ontkoppelen

Het volgende product zouden we normaal onder de noemer ontkoppeling plaatsen. Maar zoals gezegd is de filosofie van Cold Ray anders. Naast het ontkoppelen moesten resonanties en vibratie in de apparatuur opgevangen worden. En ook moest het een stabiliteit geven, ook als het apparaat wat erop komt te staan zwaar is.

 

Alle het goede komt in drieën…

In samenwerking met de universiteit van Aalborg werd het Cold Ray design ontwikkeld. Het Cold Ray design bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste is er een massieve cone. Daarop wordt een keramisch balletje geplaatst. Een materiaal wat zeer goed resonanties kan opvangen. Daarover wordt een holle cone geplaatst. De cones zijn nu klaar om onder een apparaat of luidspreker geplaatst te worden.

 

Cold ray geeft duidelijke instructies over het plaatsen van de cones. Onder de trafo en koelribben, en als het apparaat mechanische onderdelen bevat moet er daar ook één geplaatst worden. Dus bijvoorbeeld onder het loopwerk van een CD speler. Dat was ook het eerste waar ik mee aan de gang ging. Al was dat niet een CD speler maar mijn Lenco L75 loopwerk.

 

Onder de platenspeler

Cold Ray foto 5In eerste instantie plaats ik één cone vooraan de speler en in elke achterste hoek één. Er meteen verandering hoorbaar. Vooral een schoner hoog en middengebied en rust! Als ik één cone van de hoek onder de motor plaats en de andere onder de arm is het resultaat nog beter. Er komt meer ruimte in het geluidsbeeld. Details lijken minder naar voren te komen. Maar dat is schijn. Ze zijn schoon en juist heel mooi aanwezig. Maar meer als een geheel met de rest van de muziek.

 

Er blijft nog één bewegend onderdeel over in de platenspeler en dat is het plateau lager. Dus plaats ik een vierde cone precies onder het lager. Nou is een tussenwiel aangedreven speler zo wie zo al gezegend met een veel ritme en drive. Met de laatste toevoeging wordt het nog preciezer. De snaredrum en percussie van Devil Inside van INXS knallen retestrak de speakers uit.

 

Wisselende contacten

Omdat ik de beschikking heb over één set Cold Ray cones kan ik ze steeds onder één apparaat tegelijk proberen! Dus in de loop der tijd verplaats de set zich van versterker naar phonostage en DAC. Steeds is de bovengenoemde resultaat waarneembaar. Maar het beste resultaat is toch bij de bron merkbaar. En zeker bij apparaten met mechanische onderdelen.

Resumé

Een mooi doordacht product dat goed werkt, er netjes uitziet en, ook niet onbelangrijk, je apparatuur en de ondergrond niet beschadigd. Een mooie upgrade die hier zeker een vaste plaats onder platenspeler zal krijgen.

 

Importeur: AV Tunes

http://www.avtunes.nl/

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

5 thoughts on “Cold Ray Resonantie en Vibratie controllers/ ontkoppelaars

 • Interessant product, goed geschreven recensie…maar wat kost het?

  Beantwoorden
  • Aktuele prijzen staan op de website van de importeur!

   Beantwoorden
 • Hallo Evert,
  Kon het niet laten, heb de medium uitvoering gekocht.
  Had nog steeds 50 eurocent muntjes onder de spikes liggen.
  Alleen esthetisch al een enorme vooruitgang, ziet er lekker strak uit.
  Tsja en dan het geluid, inderdaad het geluidsbeeld veranderd wat.
  Het is een klein beetje breder geworden, maar wat ik vooral ervaar is dat de hotspot nog minder kritisch is geworden. Nu was die al weinig kritisch, maar als ik nu uiterst links of rechts van de speakers gaan zitten dan is de andere speaker nog steeds goed hoorbaar. Het laag is ietwat naar voren gekomen maar wel zeer strak. Het hoog “lijkt”iets losser in het geluidsbeeld te staan.
  De speakers staan nu op mooie voetjes, dit was voor mij al genoeg geweest. De impact op het geluid is mooi meegenomen.

  Beantwoorden
  • Blij dat ze bevallen!
   Cosmetisch zijn ze ook een mooie aanvulling inderdaad! Had ik best wel even mogen vermelden

   Beantwoorden
 • Beste Evert,
  Ik ben een grote hifi liefhebber en heb door jouw recensie de spike protector L van Cold Ray aangeschaft. Ik was verbaasd dat onder een luidsprekerbox van 60 kg deze spike protectors een grote verbetering inzake rust en soundstage geven. Ik raad iedere liefhebber aan dit uit te proberen !!!
  Evert…. jou ben ik voor altijd dankbaar en kijk uit naar andere aanbevelingen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.