CI Audio VDA•2 Digital/Analog Converter
Meten
De uitgangspanning bij de maximale 0 dBFS uitsturing is 2,13 en 2,14 volt voor resp. het rechter en linker kanaal, een fractie boven de Red Book norm.
Bij het meten van de vervorming is te zien dat CI Audio geen steil laagdoorlaat filter in de analoge trap gebruikt. De THD+n meting laat bij 0 dBFS een vervorming zien van 0,38 % lineair en 0.029% gewogen. Bij –10 dBFS is de THD+n 1,14% lineair en een hele lage 0,0091% gewogen gemeten.
Een gewogen meting wordt via het zogenaamde A-weighting filter op de Audio Precision gedaan. Dan wordt er niet over het hele frequentiegebied gemeten, maar over een vastgesteld deel van het frequentiegebied dat zijn maximale doorlaat heeft tussen 1 en 8 kHz, waar het menselijk gehoor het meest gevoelig is. De lage en hoge frequenties worden dus weg gefilterd.
Kijken we naar het FFT plaatje dan is bij de maximale uitsturing naar 0 dBFS een harmonisch spectrum te zien dat wat op die van een single ended (buis)versterker doet denken. De tweede harmonische bepaald voor het grootste deel de totale vervorming (THD+n). Met deze tweede harmonische op –72 dB is het echter nog zo laag dat dit niet extreem op het klankkarakter zal doorslaan. Voor het menselijk oor is dit de vriendelijke vervormingsvariant. De enkele transistor I/V omzetting doe het dus domweg goed. De heel laag liggende ruisvloer is een dikke plus.
Bij uitsturen naar –10 dBFS blijft het harmonische spectrum mooi in takt, de hoger gelegen harmonischen zakken nu weg in de ruisvloer die vanzelfsprekend hoger ligt dan bij de 0 dBFS meting.
De lineariteitsmeting ziet er nagenoeg perfect uit. Tot –132 dB kunnen we spreken van minimale afwijkingen. Dat is heel erg goed voor een moderne DAC.
De andere typische plaaggeest van de digitale audio is jitter. Ook hier valt weinig aan te merken. Een kaarsrechte piek van het meetsignaal zonder de minste klokvormige uitloop.
Ik gebruik voor deze meting graag een bron die niet zo’n fraai jittergedrag heeft. Dan is er meteen te zien hoe de receiver van de DAC daar mee om gaat. De CI Audio VDA•2 blijkt echter verreweg ongevoelig voor jitternukken die uit de aangesloten bron afkomstig zijn. Ook weer een heel mooi resultaat.
De Channel Audio VDA•2 meet werkelijk voortreffelijk. Met name de lineariteit die deze DAC laat zien hoort bij de beste resultaten die ik tot nu toe op de meetbank heb gehad. Dit is één van die weinige DAC’s, tenminste van de DAC’s die ik uit eigen ervaring ken, die de geclaimde 24 bit resolutie ook heel aardig begint te benaderen.
Hier past waarschijnlijk weer een beetje uitleg. Als de lijn bijvoorbeeld tot -96 dB op het rechte pad blijft betekent dit een maximale resolutie van 16 bit, ofwel, zoals ons aller bekende CD schijfje. Wordt de -108 dB lijn gehaald, dan is er een maximale resolutie van 18 bit. Iedere 12 dB geeft dus 2 bit winst. De hier gemeten VDA•2 DAC haalt bijna 22 bit in de praktijk. En dat is erg goed. Sla er de metingen van andere DAC’s maar op na…
Epiloog
De CI Audio VDA•2 blijkt tijdens de vele uren muziek luisteren niets minder dan een bijzonder, zelfs uitzonderlijk goed klinkende DAC met kwaliteiten die ik er zelf niet van had verwacht. Het is een onopvallende verschijning, niet rijk met aansluitmogelijkheden bedeeld, maar, misschien wel het allerbelangrijkste: met een opvallend goed geluid. Klein van stuk maar mooi gebouwd. Met technische oplossingen er in die niet alledaags zijn.
Zoek je een DAC in de 1000 euro klasse, maar je mag de grens hiervan ook nog wel een stukje oprekken, neem ‘m, als is het maar voor de lol, eens mee in de luistersessies. Van het geld dat overblijft kan er eventueel zelfs nog een mooie USB/ SP/DIF converter worden gekocht. Of nog beter, leen een exemplaar van de winkel voor het weekend en kijk niet vreemd op dat er de nodige heilige huisjes omver worden gehaald. Zeer warm aanbevolen…
CI Audio VDA•2 DAC: 699 euro
CI Audio VAC-1 voeding: 235 euro
Importeur: Musical Reality
Site CI Audio
How the VCA-2 compare to the DDDAC 1794 NOS DIY DAC?