CI Audio VDA•2 Digital/Analog Converter
Binnenkant
De ruimte op de PCB is goed besteed. Een mooie kwaliteit elco’s, folie condensatoren in de uitgangen. Het ziet er ondanks de drukke skyline nog netjes en overzichtelijk uit. Wat wel in het oog springt is de afwezigheid van opampjes. CI-Audio houdt het graag discreet.
De receiver is een 8416 van Cirrus Logic, de DAC chip is de al genoemde Burr Brown PCM1794. Er wordt geen upsampling gebruikt. Alles wat binnenkomt upsamplen naar een 24 bit/ 192 kHz datastroom is een bij moderne DA-converters veel toegepaste en vaak ook mooie manier om jitter te bestrijden.
Een prima methode dus, maar het geeft wel een eigen karakter aan het geluid wat resulteert in een meer diffuus geluid, mooi ruimtelijk, maar met een minder ragfijne contourscherpte. Een kwestie van smaak, natuurlijk, dat speelt altijd mee, maar het is ontegenzeggelijk dat de liefhebbers die de originele datastroom intakt willen laten en liever niet upsamplen ook een punt hebben.
Nog een stap verder en ook het digitale filter weglaten blijkt ook tot geweldig goede luisterresultaten te kunnen leiden, hoewel dit weer zwaar ten koste gaat van de meettechnische eigenschappen. Vele wegen leiden naar Rome en je kunt niet zeggen dat de het ene principe ondeugdelijk is en het andere altijd beter. Als het zo duidelijk was zou iedereen dezelfde DA-converter schakeling gebruiken…
Het beste uit twee werelden?
De PCM1794 DAC heeft verschillende mogelijkheden voor de instelling van het ingebouwde digitale filter. Het kan helemaal worden uitgeschakeld of op ‘slow rolloff’ of ‘fast rolloff’ worden geschakeld. De fast versie geeft weliswaar de meest effectieve filtering van de quantisatieruis, maar het klinkt bijna altijd minder goed dan het steil aflopende filter. Sommige DAC’s geven de mogelijkheid om dit zelf in te stellen. Maar ik geef bij een dergelijk keus zelf eigenlijk steeds de voorkeur aan de slow variant. Kun je het even goed vast inbouwen. CI Audio koos voor gebruik van de ‘slow’ variant.
De applicatiesheets van DAC chips adviseren vaak nog een 18 dB/ oct filterhelling te gebruiken voor het analoge filter in de analoge uitgangen. Maar dat is eigenlijk vooral omdat het op de meetbank dan nog mooiere cijfers laat zien. CI Audio laat het daar bij een enkele condensator die voor een vriendelijke 6 dB/ octaaf verzwakking van de hoogfrequent rommel zorgt.
Vertel eens Dusty…
Vragen aan de CI Audio in de persoon van Dusty Vawter om wat toelichting op de schakeling in de VDA•2 levert weinig meer op dan vriendelijke antwoorden met info die ik ook op de site kan vinden. Over de analoge uitgangstrap wil Dusty niks meer loslaten dan dat het geen standaard I/V omzetter op basis van een opamp is. Die laatste vind je in 99 van de 100 DA-converters, vaak regelrecht afkomstig uit de applicatiesheets van de chipmaker.
Maar het zou evenmin gaan om een passieve I/V omzetting, ofwel via een weerstand die van de uitgangstroom een uitgangspanning maakt. Dusty vertelt verder dat er slechts één transistor per stroomuitgang gebruikt wordt en er een simpele 6 dB/octaaf filtering aan de uitgang wordt toegepast.
Dat is opvallend. Hoe vaak zie je niet dat er bijvoorbeeld drie opamps worden ingezet zijn om van stroom uit de DAC chip, via de I/V omzetter, een trap met analoge filtering en vervolgens nog een extra buffer om de in feite toch luttele 2 volt uitgangspanning te maken. Hoe kan Channel Islands Audio het dan met één lullige transistor voor elkaar krijgen?
Natuurlijk zit ik de zaak een beetje te bagatelliseren, de ene DAC applicatie is immers niet de andere. De PCM1794 heeft net de eigenschap dat er behoorlijk wat stroom uit de I-out aansluitingen komt, Daar moet toch met minimale middelen een fatsoenlijke uitgangspanning van te maken zijn?
How the VCA-2 compare to the DDDAC 1794 NOS DIY DAC?