CI Audio VDA•2 Digital/Analog Converter
Wie heeft het nog nooit meegemaakt? Je krijgt wat in handen en denkt: wat moet ik hier eigenlijk mee? Ik krijg dat gevoel een beetje als ik de CI Audio VDA•2 DAC, het onderwerp van dit verhaal uit de doos haal. Er zijn op dit moment heel wat mooie DAC’s te koop in deze prijsklasse, die vaak meer aansluitmogelijkheden bieden.
Wat mag ik hier nou van verwachten… CI Audio VDA•2 DAC is klein, heeft alleen maar SP/DIF cinch (voor maximaal 24 bit/ 192 kHz muziek) en Toslink ingangen (voor max 24 bit/ 96 kHz muziekdata), de anno 2013 ingeburgerde USB ingang ontbreekt compleet. Toch de volgende dag maar eens aangesloten en …tja, en dan gebeurt er toch wat…
Channel Islands Audio
Eerst maar eens voorstellen. Channel Islands Audio is een fabriekje gevestigd in Port Hueneme in sunny Californië. Begonnen in 1997. CI Audio bouwt vanaf 2004 ook eindversterkers, op basis van de klasse-D techniek van het Groningse Hypex. En dat doen ze blijkbaar goed, gezien de positieve berichten die ik door de jaren heen heb kunnen lezen. Inmiddels heeft CI Audio een aardig aantal apparaten in het programma, variërend van een tweetal DA-converters, hoofdtelefoonversterker, drie verschillende monoblok eindversterkers, externe voedingen en meer. Allemaal in een herkenbare huisstijl.
In Nederland is CI Audio echter nog weinig bekend. In het verleden heb ik wel eens een voeding voor de Squeezebox getest, maar daarmee houdt het op. Nu er een nieuwe importeur is hoop ik dat het merk eindelijk eens wat meer in het spotlicht wordt gezet. Gezien de hoge kwaliteiten van de spullen die ik momenteel in huis heb en druk mee aan de slag ben wordt dat toch wel eens tijd.
VDA•2
Compact gebouwde apparaten worden vaak voor minder volwaardig aangezien. In de audio is het immers vaak ook ‘Size matters’, zoals de Engelstaligen dat zo mooi zeggen. Mea Culpa, toen ik het het VDA•2 DACje uit de doos haalde liep ik ook niet over van enthousiasme. Aan de oerdegelijke en netjes afgewerkte aluminium behuizing ligt het echt niet. Maar de magere uitrusting met de twee ingangen laten me niet meteen een rondedansje maken.
Het kastje meet 110 x 66 x 110 mm (b x h x d) en is helemaal opgetrokken uit dik aluminium. Het ziet er er zeer verzorgd uit en de afwerking is prima. Beetje industrieel, maar heel netjes.
Gezien de afmetingen is het niet vreemd dat er is geen voedingstrafo in de VDA•2 is ingebouwd. voor dat doel gebruik ik een VAC-1 voeding van CI Audio, in dezelfde vormgeving als de DAC, waarin de voor dit doel ruim bemeten voedingstransformator huist. Beide apparaten worden vervolgens via een kabeltje met elkaar verbonden. De uitgangspanning van de VAC-1 is 14 volt AC.
Luisteren
zoals ik al beetje verklapte ben ik eigenlijk al snel verkocht als de CI Audio VDA•2 op muziek wordt gezet en verdwijnen mijn vooroordelen en andere minder nobele bedenkingen als sneeuw voor de zon. Ik sluit de VDA•2 aan op de muziekMac via een M2Tech HiFace Stick, die past qua prijs in ieder geval perfect bij deze DAC.
Maar ik kan niet veel anders zeggen dan dat het puur genieten is met deze combi. Het komt niet eens in me op om ook mijn andere USB-SP/DIF converter, een Stello U3 eens aan te sluiten . Totdat de update voor de besturing van de Mac, OS Mavericks, geïnstalleerd wordt en de M2Tech converter het daarna verder met een diep stilzwijgen af doet.
Het wachten is nu op nieuwe drivers van M2Tech. De HiFace is namelijk één van de weinige converters waarvoor je ook voor gebruik met de Mac een driver moet installeren. Normaal geen probleem. De Stello U3 heeft dat niet nodig en dus gaan we daar meer verder. Hoewel ik de Stello U3 klankmatig net wat beter vind, vallen de verschillen in weergavekwaliteit aan de VDA•2 reuze mee. Deze DAC lijkt ongevoelig voor de aangesloten bron, wat later in de metingen ook als een positieve eigenschap uit de bus zal komen.
Een leuk vergelijk is die met de door mij ook stevig gewaardeerde Metrum Octave. een non oversampling DAC. De Octave luistert een tik directer en is wat meer up front qua klank. De VDA•2 tekent de contouren eigenlijk niet minder mooi, maar geeft opvallend genoeg een nog verder toegenomen gevoel van ruimte.
Het blijft me verbazen dat het dappere CI Audio DACje zich met zo’n speels gemak staande houdt. Waar zit dat in? Wat doen ze bij Channel Island Audio voor een speciale dingen die de VDA•2 zo’n goed klinkend apparaat maakt?
How the VCA-2 compare to the DDDAC 1794 NOS DIY DAC?