RecensieVersterker

CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

Meten

De ingangsgevoeligheid van de D•500 MKII ligt op 1,55 volt om tot vol vermogen uit te sturen. En dat vermogen is nogal wat. In 8 Ohm meet ik bij het 1% THD punt 505 watt en in 4 Ohm maar liefs 784 watt.

Klasse-D versterkers werken bij de gratie van de aanwezigheid van een hoge modulatiefrequentie die de transistors in de uitgangstrap of helemaal open zet of dicht houdt maar nooit halverwege in geleiding zet. Daar komt de naam schakelende versterker ook vandaan. Maar je moet die hoge frequentie natuurlijk wel weer kwijt aan het eind van de rit, net voor je naar de speakerterminals gaat. Daarvoor wordt een laagdoorlaatfilter gebruikt.

Hypex was dank zij een uitgekiend ontwerp al snel de maker van de allerschoonste werkende schakelende versterkers, met nog slechts een minimum aan doorsijpelende hoogfrequent resten. Wil je dit nog schoner maken, maar ja dan moet er een filter van een hogere orde worden gebruikt, met alle nadelen van dien. De kans dat daarmee het kind met het badwater wordt weg gespoeld is enorm groot. En waarom zouden we dat eigenlijk willen? Schoner dan schoon? Witter dan wit? Roomser dan de Paus?

CI Audio D-500 Monoblock Amplifier - FFT THD n 1 watt in 8 OhmVoor het meten van de vervorming is het echter wel handig om even een extra hoogaf filter bij te schakelen, dan worden de cijfers in ieder geval zo weinig mogelijk beïnvloed door het eventueel nog aanwezige restsignaal dat verder niks met het audiosignaal zelf te maken heeft. En de vervorming cijfers blijken er uitstekend uit te zien. 1 watt in 8 Ohm geeft een THD+n van 0,016%, 10 watt laat 0,077% zien en 100 watt 0,067%. Bekijken we het daarbij horende FFT plaatje dan zie je dat de tweede en derde harmonischen op resp. –76 dB en –95 dB terug te vinden zijn. Ook de ruisvloer ziet er weinig vervuild uit. 50 Hz resten uit de voeding liggen op een mooie diepe –88 dB.

CI Audio D-500 Monoblock Amplifier - Frequentierespons in 4 en 8 OhmDe frequentierespons laat voor zowel een 4 als 8 Ohm belasting identieke uitkomsten zien met het –3 dB punt rond 45 kHz.

Ook op de meetbank valt er op de CI-Audio D•500 MKII niets aan te merken.

 

De tijd dat ik een hekel had om schakelende versterkers of zoals je wilt Klasse-D versterkers op de meetbank te zetten, om dat deze door de hoogfrequent vervuiling bijna niet betrouwbaar te meten waren, ligt gelukkig al weer een tijdje achter ons.

Conclusie

Ik heb zelden zo’n strak gebouwde versterker gezien. Erg goed gebouwd en mooi afgewerkt. Maar nog belangrijker is de geluidkwaliteit. Het lijkt er op dat CI Audio de toegepaste techniek heel goed onder de duim heeft en ronduit uitstekend klinkende eindbakken maakt met de bewezen Hypex Klasse-D als basis. De D•500 MKII hoort zondermeer bij de mooiste versterkers, ongeacht het versterkerprincipe, dat ik in huis heb gehad.

Channel Islands Audio D-500 MKII schuinvoor

De discussie over de kwaliteiten van Klasse A, B, AB of D versterkers lijkt anno nu beduidend minder relevant dan een aantal jaren terug. Het weinig energie verprutsende Klasse-D zal de toekomst van de audio gaan bepalen. Als het dan zo goed klinkt als bij deze CI-Audio D•500 MKII heb ik daar geen enkel probleem (meer) mee.

Een paar D•500 MKII monoblokken, niet goedkoop, wel heel erg goed en ze kunnen dank zijn de stressarme werking, waarschijnlijk heel lang mee. Zeer warm aanbevolen om op je shortlist te zetten of om gewoon eens een keer kennis te gaan maken met de mooie versterkers van CI-Audio.

CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier:  6.990,00 euro
PLC•1 MKII Passive Line Controller: 1.065 euro

Importeur
CI-Audio site

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

 • Zo’n mooie bak van een ucd400 module, begin dan te denken: Kunnen wij als zelfbouwers hier niet een mooi project van maken….. (Of van een nc400.)
  Eentje met ook zo’n mooie voeding, ideeën genoeg.
  Centen iets minder 😉

  Mooie recensie Dick!

  Beantwoorden
 • Als die laatste nul van het prijskaartje er niet op stond dan rende jij en ik vandaag nog naar de winkel, gevolgd door vrienden en kennissen. Vervolgens komt er dan een run op goede luidsprekers en gaan de mensen muziek aanschaffen om te genieten van al dit moois. En dan komt er een ommekeer in de business. Dan gaan zelfs niet audiofools aan de bak om eindelijk eens een goed geluid in huis te krijgen. Maar helaas. En nul teveel.

  Beantwoorden
 • Inderdaad een heftige prijs bijna € 7000, is dit per monoblock?
  Zou ik eerder kiezen voor Devialet.

  Beantwoorden
 • Zie deze recentie nu pas. Mee eens! Na veel omzwervingen uitgekomen op de kleine broer, de D 200MkII. Schoon is precies het goede woord. Ik ga voorlopig niet op zoek naar andere, en dat zegt wel wat in de audiofiele wereld 🙂

  Beantwoorden
 • Goedendag Rick,

  Doet de D200MK2 veel onder voor de D500Mk2? Wil nl in 1 keer goed doen ipv 2 a 3 stappen.

  Alvast dank voor jouw tijd.

  Mvg.
  Le.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.