CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

Luisteren

De CI Audio D•500 is met een drietal voorversterkers gebruikt. Met mijn eigen Triodedick Classic Three buizen regelversterker, de onvolprezen Music First Audio Classic v2 voorversterker en met de Advance Acoustic X-Preamp. Met alle drie is het fijn luisteren, de Music First Audio Classic combineert buitengewoon mooi met de D•500 MKII, waarbij de muziek niet over-analytisch maar krachtig en toch ook lekker vloeiend uit een diepzwarte achtergrond komt. En wat een mooie ruimte wordt er voor mijn luisterstoel neer gezet, breed, diep en schoon, helemaal los van de speakers.

Channel Islands Audio D-500 MKII in audiorek

De buisvoorversterker geeft inderdaad een wat ronder karakter. De Acoustic X-Preamp houdt het geluid schoon, maar ook een fractie kouder. Het is met alle drie goed toeven, maar als ik moet kiezen gaat mijn voorkeur gaat uit naar de eerste twee.

Een leuke bijkomstigheid is dat de Music First Audio Classic v2 voorversterker/ CI Audio D•500 MKII  niet alleen de meest groene oplossing die je voor een versterkerset kunt wensen, het is toch ook wel mijn favoriete combinatie. Er komt niet minder dan een geweldig stuk muziek uit. Het maakt een vorstelijke versterkerset mag ik zeggen.

Nadelen?

Aan de bouw en luistermatig kwaliteiten van de D•500 MKII kan ik weinig aan te merken hebben, die staan als een huis. Maar we mogen wel kritisch blijven. Wat ik me al enige tijd afvraag is waarom er een zo hoog prijskaartje aan een versterker als deze moet hangen. Is dat een afspiegeling van de werkelijke waarde van de versterker of wordt dit marketingtechnisch bepaald? Laat iemand mij maar eens proberen uit te leggen waarom het laatste niet het geval is… maar kom niet aan met een slap lulverhaal. De audiobusiness zit in zwaar weer, om nog eens even een open deur in te trappen, maar dit soort getallen op de prijskaartjes zal het niet uit het slop trekken.

Meer dan redelijke alternatieven

Bij Channel Islands Audio is het hoge prijskaartje van de D•500 MKII wel een nadeel dat volgens mij aardig te omzeilen is door ook eens te kijken naar de kleinere maar nog steeds ruim in het uitgangsvermogen zittende broers van de 500, de CI Audio D•200 MKII en D•100 MKII. Dat zijn echt beduidend meer dan redelijke alternatieven. Beide broers zijn op dezelfde leest geschoeid dan de D•500 MKII. Met overgedimensioneerde voedingen, dezelfde driver in de eindversterkerschakeling. Bij toeval kreeg ik gelijker tijd een D•100 set, nog van het oudere type en nu opgevolgd door de MKII, in huis. En ook deze pittige eindbakjes speelden ronduit heerlijk. En gebrek aan vermogen? Ha! kom nou zeg, nooit never, echt niet…

Geloof me, als je denkt te niet genoeg hebt aan 100 watt power, dan kom je er met 400 watt ook niet. Die 6 dB extra headroom heb je in een vloek en een zucht opgebruikt als je zoveel vermogen nodig hebt om je oren te teisteren. Voor de ‘normale’ luisteraar geldt dat nog (te) weinig mensen lijken te beseffen hoe weinig versterkervermogen er eigenlijk maar nodig is om met een gemiddeld luidsprekersysteem de huiskamer vol muziek te spelen. Dat heb ik recentelijk, nog weer eens mogen ervaren.
Het is en blijft de kwaliteit die de eerste watt van een versterker je geeft, die is de allerbelangrijkste voor de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Mag het ook een beetje minder zijn?…

Channel Islands Audio D-500 MKII aansluitpanelEr zijn nog veel mensen die denken dat je als luisteraar als vanzelfsprekend naar het audionirvana wordt getransporteerd als er maar een  hele dikke eindbak in de luisterruimte wordt neer gezet. Klinkklare nonsens natuurlijk. Aan de andere kant zijn er ook nog genoeg mensen die bang zijn om een veelvermogende versterker te gebruiken. Of de luidsprekers al uit hun spreekspoelen en rubberranden schieten zodra de kabels er op worden aangesloten.

In het normale dagelijkse gebruik merk je echt niks van de schier onmetelijke headroom die een versterker als een D•500 MKII je kan geven. Ook loopt er niks uit de hand als de volumepotmeter even een paar klikjes verder wordt opgedraaid. Teveel uitgangsvermogen is eigenlijk nooit een probleem, te weinig kán dat wel zijn.

…Jawel, maar iets meer is soms ook fijn

Kijk, ik vertel daarnet dan wel vol enthousiasme dat een versterker met 1 watt uitgangsvermogen uit je versterker voor het dagelijkse gebruik waarschijnlijk al meer geluid geeft dan menigeen in zijn stoutste dromen zal vermoeden, maar als een versterker bij het opdraaien in een jolige bui meteen hard tegen de voedingspanning staat te clippen, waardoor je tweeter bij ieder uithaal een soort gelijkstroom moet verwerken, dan zal het niet lang duren voor het  gedaan is met de spreekspoel van hoogweergever.

Deze brandt dan domweg uit, niet door te veel uitgangsvermogen maar door verkeerd gebruik van een laag uitgangsvermogen. Ook als je een klankregeling gebruikt, of nog erger, een loudnessknop, kun je beter het nodige overhead in uitgangsvermogen hebben. Ik kom nog steeds regelmatig bij luisteraars die de klankregelaars in de badkuipstand hebben staan. Als ik die dan tersluiks even in de neutrale stand zet wordt dat als een schraal geluid ervaren.

Een leuk feitje dat slecht tot niet te bestrijden lijkt: de ingangsgevoeligheid van een versterker wordt heel vaak verward met veel of weinig uitgangsvermogen. Als de volumeregelaar al met een paar streepjes opdraaien het geluid uit de speakers doet spatten wordt er al snel gedacht dat dit een versterker met veel vermogen is. Een versterker waarbij de volumeregelaar veel verder moet worden opgedraaid wordt niet zelden als weinig vermogend aangemerkt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 thoughts on “CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

 • 28 december 2013 om 22:09
  Permalink

  Zo’n mooie bak van een ucd400 module, begin dan te denken: Kunnen wij als zelfbouwers hier niet een mooi project van maken….. (Of van een nc400.)
  Eentje met ook zo’n mooie voeding, ideeën genoeg.
  Centen iets minder 😉

  Mooie recensie Dick!

  Beantwoorden
 • 28 december 2013 om 23:14
  Permalink

  Als die laatste nul van het prijskaartje er niet op stond dan rende jij en ik vandaag nog naar de winkel, gevolgd door vrienden en kennissen. Vervolgens komt er dan een run op goede luidsprekers en gaan de mensen muziek aanschaffen om te genieten van al dit moois. En dan komt er een ommekeer in de business. Dan gaan zelfs niet audiofools aan de bak om eindelijk eens een goed geluid in huis te krijgen. Maar helaas. En nul teveel.

  Beantwoorden
 • 07 januari 2014 om 14:38
  Permalink

  Inderdaad een heftige prijs bijna € 7000, is dit per monoblock?
  Zou ik eerder kiezen voor Devialet.

  Beantwoorden
 • 05 augustus 2014 om 21:52
  Permalink

  Zie deze recentie nu pas. Mee eens! Na veel omzwervingen uitgekomen op de kleine broer, de D 200MkII. Schoon is precies het goede woord. Ik ga voorlopig niet op zoek naar andere, en dat zegt wel wat in de audiofiele wereld 🙂

  Beantwoorden
 • 04 september 2017 om 22:52
  Permalink

  Goedendag Rick,

  Doet de D200MK2 veel onder voor de D500Mk2? Wil nl in 1 keer goed doen ipv 2 a 3 stappen.

  Alvast dank voor jouw tijd.

  Mvg.
  Le.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.