RecensieVersterker

CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

Weinig verspilling

Goed te zien is dat er een dubbel uitgevoerde UCD module op de versterker PCB zit. Het grote uitgangsvermogen moet immers ergens vandaan komen en met twee eindversterkers in brugschakeling is dat vrij gemakkelijk te realiseren, tenminste, als de voeding over voldoende spierballen beschikt. En krachtige voedingen zijn nu eenmaal een stokpaardje voor CI-Audio. Deze is een beetje volgens de Britse traditie gebouwd met de extreem grote voedingstrafo en een, voor dit uitgangsvermogen, relatief bescheiden capaciteit voor de buffer, in dit geval 4 x 10.000 uF.

Channel Islands Audio D-500 MKII binnenkant detail

Een Klasse-D versterker beschikt, zoals de meesten onder ons inmiddels misschien wel weten, over een buitengewoon rendabele schakeling, die maar weinig vermogen in warmte omzet. De D•500 MKII vormt daarop uiteraard geen uitzondering. In rust wordt er slechts 13,5 watt aan energie uit de wandcontactdoos gevraagd. Daarom vormt de aluminium behuizing probleemloos meer dan voldoende koeloppervlak voor de schakelende vermogen FET’s in de uitgangstrappen van de eindversterker. Er zijn dus geen extra koelprofielen nodig, zoals we die kennen van conventionele eindversterkers.

In de praktijk betekent dit dat de versterker in het audiorek, zelfs bij 24/7 gebruik, gewoon op omgevingstemperatuur blijft. Maar zelfs bij de toch behoorlijk teisterende metingen van het uitgangsvermogen wordt de kast nauwelijks warm. Bij gebruik in de huiskamer zullen de versterkercomponenten altijd in een koele omgeving hun werk doen, wat weer voor een probleemloos heel lang leven kan zorgen.

Slijtage van elektronica door warmtestress komt in de vocabulaire van de CI-Audio D•500 MKII niet voor. Het betekent ook dat de nieuw uit doos specificaties heel lang vast kunnen worden gehouden en er weinig tot geen onderhoud nodig is, ook niet op de langere termijn. En dat is waar veel Klasse-A heethoofden, hoe mooi die ook kunnen zijn, slechts van kunnen dromen.

Channel Islands Audio D-500 MKII Hypex module

PLC•1 MKII Passive Line Controller

Ik kreeg de PLC•1 MKII samen met monoblokken. Een mooi gebouwd compact goed afgewerkt kastje dat qua uiterlijk de indruk geeft van een normale voorversterker, er moet immers een voedingspanning van 14 volt AC worden ingeplugd. Maar dat is schone schijn, die je al uit de naam van het apparaat kunt afleiden. De voeding is nodig om de ingangskeuzeschakeling, met relais, en de motoraansturing van de 10 kOhm Alps volumepotmeter van de noodzakelijke spanning te voorzien. Ook de PLC•1 MKII is erg mooi gebouwd, maar als de voor de muziek belangrijke schakeling basaal bekijkt is het in feite niets meer dan de volumepotmeter in een kastje. Weliswaar omgeven door dingen die het gebruikscomfort behoorlijk verhogen.

Channel Islands Audio PLC-1 MKIIDat betekend dat er ook rekening moet worden gehouden met de nadelen er van. Bijvoorbeeld het gebruik van zo kort mogelijke bekabeling tussen de PLC•1 MKII regelaar en de eindbakken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar toch…

Aan de bouwkwaliteit wil ik echt niks af doen, die is van buiten en binnen van een erg hoog niveau, maar persoonlijk vind ik een dergelijk passieve ‘voorversterker’ op basis van enkel een gewone draaipotmeter qua geluidskwaliteit niet van hetzelfde kaliber dan de eindbakken. Die verdienen meer volgens mij. Tel daarbij op dat de PLC•1 MKII toch aardig wat geld moet kosten.

Als je per se je volume met alleen een potmeter in een kastje wilt regelen, kun je even goed de simpele regelaar van CI Audio of een andere willekeurige 10 kOhm (Alps) potmeter in een kastje nemen.

Ik heb het Dusty zelf ook nog even gevraagd. Die geeft vanzelfsprekend hoog op van de kwaliteit van zijn eigen product maar is naar mijn bescheiden mening wel erg optimistisch in zijn uitleg over de geluidskwaliteit van de PLC•1 in vergelijk met andere types passieve regelaars. Hij verteld er wel bij dat er inmiddels ook aan een actieve voorversterker wordt gewerkt.

“PLC•1 is actually very good if you like passive types. It sounds as good as any passive, including switched attenuator and transformer types, but is very user-friendly with all it’s features and remote control. We are also working on a new active preamp (along with several other products).”

De juiste keus

Met de keus van een voorversterker moet je je er bij een Klasse-D versterker toch niet te gemakkelijk af willen maken, maar deze juist zorgvuldig uitkiezen. Dit type eindbakken lijkt soms zo neutraal dat ze geen eigen klankkleur toe lijken te voegen. Ik zeg met opzet ‘lijkt’, want ieder apparaat heeft in meer of mindere mate een eigen klanksignatuur. Het kan in dit geval voor sommigen misschien iets te ‘neutraal’ zijn. En juist deze eigenschap geeft je de mogelijkheid om de boel lekker via de voorversterker te tweaken op je eigen smaak.

Channel Islands Audio D-500 MKII aansluitpanel

Het is niet voor niets dat Klasse-D powerversterkers vaak heel succesvol met een iets voluptueuzer klinkende buisvoorversterker worden gecombineerd, waarbij het vaak lijkt of het karakter daarvan 1 op 1 wordt doorgegeven.

Hou je echter meer van een hoog oplossend analytischer karakter? Combineer dan met een voorversterker die je dat geeft. Als je er een beetje over nadenkt is dit een hele prettige situatie. Door zijn hoge kwaliteit zal de CI Audio D-500 niet snel een bottleneck vormen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “CI Audio D•500 MKII Monoblock Power Amplifier

  • Zo’n mooie bak van een ucd400 module, begin dan te denken: Kunnen wij als zelfbouwers hier niet een mooi project van maken….. (Of van een nc400.)
    Eentje met ook zo’n mooie voeding, ideeën genoeg.
    Centen iets minder 😉

    Mooie recensie Dick!

    Beantwoorden
  • Als die laatste nul van het prijskaartje er niet op stond dan rende jij en ik vandaag nog naar de winkel, gevolgd door vrienden en kennissen. Vervolgens komt er dan een run op goede luidsprekers en gaan de mensen muziek aanschaffen om te genieten van al dit moois. En dan komt er een ommekeer in de business. Dan gaan zelfs niet audiofools aan de bak om eindelijk eens een goed geluid in huis te krijgen. Maar helaas. En nul teveel.

    Beantwoorden
  • Inderdaad een heftige prijs bijna € 7000, is dit per monoblock?
    Zou ik eerder kiezen voor Devialet.

    Beantwoorden
  • Zie deze recentie nu pas. Mee eens! Na veel omzwervingen uitgekomen op de kleine broer, de D 200MkII. Schoon is precies het goede woord. Ik ga voorlopig niet op zoek naar andere, en dat zegt wel wat in de audiofiele wereld 🙂

    Beantwoorden
  • Goedendag Rick,

    Doet de D200MK2 veel onder voor de D500Mk2? Wil nl in 1 keer goed doen ipv 2 a 3 stappen.

    Alvast dank voor jouw tijd.

    Mvg.
    Le.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.